Startsida / Inlägg

Ancelotti drar vidare – PSG måste rädda äran

av Johanna Frändén

Crash boom bang.
Här har Paris Saint-Germains president och sportchef gått runt halva våren och ”hoppats att Carlo Ancelotti ska välja att stanna” och så säger Ancelotti slutligen att han bestämt sig för att be klubben om att befria honom från sitt kontrakt. Man hade kunnat tänka sig att Nasser al-Khelaifi skulle ta ett steg tillbaka där, tacka Carlo för goda insatser och önska honom lycka på nästa destination.
Men nej. PSG-presidenten svarade så här när han klev ut från mötet med Ancelotti i går eftermiddag:
– Han har kontrakt med oss och jag är besviken. Jag ska försöka övertala honom att bli kvar i klubben.

En tränare som säger ”snälla släpp mig” är en tränare som är omöjlig att ha kvar i en klubb. En tränare som några timmar senare då han blir utnämnd till årets fackman själv upprepar budskapet inför hela franska folket är förlorad. Eller som Carlo Ancelotti själv uttryckte det, när han tillsammans med Saint-Etiennes tränare Cristophe Galtier tog emot utmärkelsen som årets tränare:
– Jag vet inte om jag förtjänat vinna priset som Cristophe, eller om jag är här för att svara på frågor.

Både ock, skulle det visa sig, men Carlo Ancelotti hade inte kunnat vara tydligare på en punkt; han vill vidare.
– Jag har bett om att få lämna PSG, för jag har ett kontrakt. Men vi måste vänta in svaret från klubben. De behöver några dagar på sig att fatta ett beslut. Det här är inte rätt tidpunkt att gå in på varför och jag vet inte om jag någonsin kommer att vilja prata om det.

Gissningsvis handlar det främst om två saker:
1) Carlo Ancelotti blev sårad när det i vintras framkom att klubbledningen sonderat terrängen på andra tränare och kollat av hur José Mourinhos kände inför uppdraget.
2) Real Madrids president Florentino Peréz slutar inte att prata in meddelanden på Carlettos telefonsvarare och finns det tre klubbar i världen som det inte går att tacka nej till så är Real Madrid både etta och tvåa på den listan.

Nasser al-Khelaifi vill inte förlika sig med tanken på att PSG är en klubb tränare lämnar innan deras kontrakt går ut, men det enda han kan göra för att rädda ansiktet nu, och inte skrämma bort andra pretendenter, är att släppa Ancelotti iväg till Spanien och locka hit ett nytt toppnamn.
I den mån det finns några tränare tillgängliga på marknaden borde det inte vara några problem. PSG kan locka med spel i Champions League, en månadslön utan motstycke samt boende i en stad som säljer sig själv.

Den franska motsvarigheten till fotbollsgalan i går bjöd annars på storslam för PSG som tog hem varenda utmärkelse utom ”bästa talang” (den tog Bastias Florian Thauvin hem före bland annat Marco Verratti) och ”bästa maskot” (den vann Valenciennes svan) och laget knep dessutom hela sju platser i årets elva.
Alla på plats visste alldeles för tidigt vem som skulle vinna vad och de sista timmarna före avspark blev en lång kamp för att ingen skulle sladdra bredvid mun och kasta ut några uppgifter på respektive nät, men se i fransk media upplever ingen att det finns något nöje i att döda festen på förhand och så var det med det.
Lotta Schelin, med i studion på länk, tog hem damernas ”årets spelare” och var nog själv den enda som överraskades av det, medan Zlatan Ibrahimovic plockade herrarnas motsvarighet om möjligt ännu mindre överraskande och så levde de lyckliga i alla sina dagar, ändå tills Zlatan fick den förvisso ganska omotiverade frågan vem av honom och Schelin som är störst i Sverige och svarade:
– Först vill jag gratulera Lotta. Hon dyker upp över allt, jag vet inte vem det är som följer efter vem. Men i Sverige är Zlatan störst.

(psst, Zlatan, det är du som följt efter henne just till Frankrike)

Zlatan konfronterades också med bengalfyrverkeripjäsen som fick honom att hoppa till under titelfirandet i helgen.
Jag var rädd att mitt hår skulle brinna upp, erkände Ibrahimovic.

Och eftersom jag bara blir starstruck när jag ser Pierre-Emerick Aubameyang så finns det foton på kanske exakt alla utom Aubame från i kväll. Av enormt varierande kvalité förvisso. Ni får dem helt enkelt av mig. Gratis.


bild 1

 

 

 

 

 

 

 

”En fråga Zlatan…” ”Nä nä, intervjuerna börjar när jag säger till.”

bild2

 

 

 

 

 

 

 

 

Världens ogladaste ”årets tränare”.

bild3

 

 

 

 

 

 

 

 

Brothers in arms and defence. Foto: Juanita


Det blir en spännande vecka i PSG-fabriken. Det ska trollas fram en ny tränare och övertygas världsstjärnor om att klubben står kvar även efter Ancelottis arrivederci. Det kan gå hur som helst.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB