Startsida / Inlägg

Är det här framtidens fotbollsallsvenska?

av Patrik Brenning

Flygtrafiken är omdirrigerad när laserstrålarna lyser upp skyn samtidigt som technomusiken dränker kvällen i en enveten rytm ackompanjerad av den klassiska hockeyklappen från sittplatspubliken.

NHL?

SHL?

Aviciis comeback?

Nej, fotbollsallsvenskan 2016.

oster2
Foto: TOBIAS NYKÄNEN/BILDBYRÅN.

Det var Östersund som på onsdagen gjorde precis allt som stod i deras makt för att lysa upp mötet med Hammarby i skuggan av Malmö FF:s SM-guld. De gjorde det med en spelarentré som nog fick alla att börja andas plexiglas och käka puck. Rykten talar till och med om att SHL:s disciplinämnd för en sekund chockartat konfererade om de missat en match och viktiga pengar till avstängningskassan.

(Länk till videon finns här)

ÖFK-ordföranden Daniel Kindberg försöker i en intervju med Fotbollskanalen tysta de onda tungor som skrikit ”hockey” om spektaklet.

– Det kanske är därför som hockeyn omsätter mer än fotbollen för att de varit kreativa i de här delarna, frågar sig Kindberg nöjt.

Cashen ska in alltså. Supportergruppen Falkarna var de som låg bakom initiativet och även deras ordförande Joakim Castberg viftar bort kritiken.

– Det är vanligt i hockeyn och ovanligt i fotboll – ja. Men att säga att något ”hör till” känns lite väl trångsynt och gammaldags. Vi för vår del känner att vi, precis som ÖFK, gärna vill testa nya grejer och tänja på gränserna för vad man kan göra på en fotbollsarena – och dessutom lagligt. Och då är det tråkigt att bara ha lakan, tyger och konfetti som ”pensel”, säger Castberg till Fotbollskanalen.

Men innan vi instinktivt avfärdar det här nya påfundet tycket jag att vi i alla fall ska göra en liten empirisk undersökning. ”Det är tråkigt att bara ha lakan, tyger och konfetti som ’pensel’” säger Castberg. Så vi testar väl.

tifo5 tifo4 tifo2 tifo tifo7

För att inte tala om den här videon. Vilket jävla sömnpiller.

Nåväl. Det intressanta med Östersunds tifo är ändå att det, i skymundan av all samlad laser från stadens diskotek de senaste 34 åren, gömde ett försök med det som kallas ”laglig pyroteknik”. Det ser av videobilderna att döma ut att i det här fallet framförallt handla om effektgivande rök.

Efter uppvisningen i Avicii-imitation ville Mats Enquist, generalsekreterare för klubbarnas intresseförening Svensk Elitfotboll, också sticka ner tån i den svenska supportermyllan och känna på temperaturen efter försöket.

Det gick kanske inte riktigt som Enquist hade hoppats på.

enquist

Jag applåderar i alla fall Mats Enquist för hans modiga dialog, närvaro i debatten och vilja att ta in åsikter utifrån. Vi har för många fotbollsledare som bara låser dörren till sitt kontor och putsar sina förbundspokaler.

ska%cc%88rmavbild-2016-10-27-kl-15-05-39

Men om vi ska bortse från allt raljerande över den Haddaway-konsert Östersund bjöd på så finns det en olycklig följd av det här (får vi hoppas) engångsförsöket. Problemet är att det här nu blir den officiella versionen av vad laglig pyroteknik innebär och det kommer knappast vara något som tilltalar de mer konservativa supporterskarorna. För att uttrycka det milt.

Det är synd – för en laglig lösning på pyroteknikdebatten är något alla i grunden borde önska. Men den lösningen är inte att förvandla en hel fotbollsarena till en rejvfest som får epileptikerna att falla som käglor längs stängslen.

Laglig pyro: Ja Tack.

Avicii-imitationer i Östersund: Nej tack.

bloggenoster
  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB