Startsida / Inlägg

Ett farväl till Sveriges mest imponerande snusläpp

av Patrik Brenning

Allsvenskan går mot sitt slut och vi kan redan i kväll få gratulera Malmö FF till SM-guldet samt snart säga farväl till såväl Falkenberg som Gefle och Helsingborg. Men en säsongsavslutning erbjuder ju långt fler både priser och avsked än så.

För när säsongen 2016 nu ska sammanfattas tvingar den oss också till ett hjärtskärande uppbrott. Jag talar om det enskilda avslut som kommer lämna det allra största hålet efter sig i svensk fotboll.

”Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus under läppen”.

2012 red Kenneth Höie in i allsvensk fotboll och det svenska medvetandet. Han bytte norska Start mot Boråsklubben Elfsborg och skulle de kommande åren förälska sig i det svenska livet. I alla fall i en väldigt specifik aspekt av det.

– Jag trodde ni var rätt vana med snus här. De i laget har kommenterat att ”du snusar lite väl mycket”. Men det är mycket billigare här än i Norge, sa Höie i en intervju med Svenska Fans i augusti 2013.

Då hade Höie både hunnit skriva på för Djurgården och insett att livet som fotbollsstjärna i Sverige innebär ett mer eller mindre outtömligt hav av snus. Vissa skvallrar om att Höie inte snusar en portion åt gången – han snusar en halv dosa – men det tog ett tag innan den norske burväktaren på allvar insåg vidderna av det rikliga utbud av tobaksprodukter som det svenska levernet kan innebära.

Så, innan vi sammanfattar en unik karriär i svensk läppsträckning kan vi ta en titt på den ojämförbara resa den en gång så oskuldsfulle norrmanen gjort i allsvenskan. Låt oss måla Kenneth Höies karriär från provspelet i Hammarby 2002, åren i Norge till avslutningen i Djurgården med hjälp av det Kenneth Höies själv håller som sin allra käraste ägodel.

Här är Kenneth Höies överläpp och dess fyra faser.

kenneth höie

Fjortisen

Som många andra började Kenneth Höie i liten skala. En knappt märkbar överläpp som saknar den träning som krävs för att hålla kvar såväl snusen som alla vätskor intakta i dess, likt en fjärilspuppa, inbäddade tillstånd. Resultatet blir en tunga som lika frenetiskt som vindrutetorkare i spöregn löper längs munnen för att rädda den flyende saften.

hoie12

Ungdomssyndaren

Läppen närmar sig omfånget som krävs för att kapsla in prillan men än är Kenneth Höie ingen senior. Notera dock att Höies simultanförmåga nu utvecklats så att tungan alltid letar sig upp mot överläppen för att säkra prillans plats och minimera sväljrisken även vid de mest prövande målvaktsingripandena.

hoie13

Senioren

Läppen är nu fullt utvecklad i sin skopteknik men den fortsatt ungdomliga spänsten i skinnet kräver att Höie håller munnen stängd för att inte riskera, de enbart i den amerikanska södern uppskattade, ”Deep South toggtobakständerna”.

hoie14

 

Den ärrade veteranen

Höie kan nu äntligen öppna munnen utan att behöva sätta igång vindrutetorkare eller riskera en kostsam förlust av påbörjad prilla. Att sätta in en ny med målvaktshandskarna på är nämligen inte att rekommendera.

När målvakten nu hunnit bli 37 år kan vi också börja skönja en fullärd snuskonstnär. Låt mig demonstrera med fyra uppvisningar i prilljonglering:

hoie15

Den närmast stelopererade överläppen även i de mest kritiska av situationer.

hoie16

Den smidiga justeringen utan att fokus påverkas.

hoie17

Den vakuumförpackade prillan även när munnen kräver fullt syretillskott.

hoie18

Den nu permanent sneda överläppen som även utan snus förblir i sin fullpackade position.

Men trots denna propagandaliknande uppvisning i snusteknik så var det först i veckan Kenneth Höie verkligen blommade ut på allvar.

När norrmannen själv meddelade beslutet att han lägger handskarna på hyllan gick 37-åringen till sist också in för den optimala utmaningen. Den som kom att avgöra om han för all framtid skulle skriva in sig i den stolta historien av svenska fotbollssnusare.

För vi vet alla vet vilken nivå föregångarna ligger på. De som föddes i arbetarstaden Göteborg med en hammare i ena handen, en skära i den andra och 4,6 kilo tobak under överläppen.

Som Glenn.

ska%cc%88rmavbild-2016-10-26-kl-16-03-52

Eller som Johnny Bråttom.

ska%cc%88rmavbild-2016-10-26-kl-16-04-25

Herrar som får den ambitiöse hockeysnusaren att se ut som en rosig junior.

ska%cc%88rmavbild-2016-10-26-kl-16-03-33

Men trots utmanarnas stora fördelar i såväl gener som rutin ställde sig Kenneth Höie i Djurgårdens egen tv-kanal och gick för guld. 37-åringen drog helt enkelt till med den mytomspunna och i officiella sammanhang aldrig tidigare beprövade ”dubbelprillan”.

ska%cc%88rmavbild-2016-10-25-kl-15-47-01

Vi pratar (med största sannolikhet) om en hel snusdosa under en och samma läpp. Vi bevittnar (med om möjligt ännu större sannolikhet) ett nytt inofficiellt världsrekord i snusläpp.

hoie10

En historisk avslutning på den allsvenska karriären för Kenneth Höie. Nu sadlar 37-åringen om och blir bilförsäljare (så klart). Han kommer lämna ett stort utrymme efter sig, den gode norrmannen, men platsen i historien som svensk fotbolls mest imponerande snusläpp har han i alla fall fyllt. Till bredden.

Nu tar en ny generation vid. En generation uppväxt på portionssnus i tobaksindustrins fullständigt vedervärdiga försök att hitta en yngre målgrupp med smaker som hallon och lakrits. Med det i åtanke hoppas jag att Kenneth Höie förblir inte bara Sveriges bäste utan också Sveriges siste snusare.

För det finns ju ändå ingen som kan toppa det här. Kenneth Höie och Nordens största överläpp mina damer och herrar. Det är bara att ställa sig upp och applådera.

hoieeee

Snus är en tobaksvara som kan skada din hälsa och är beroendeframkallande. Dessutom blir din mamma inte nödvändigtvis arg men väldigt, väldigt besviken.

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Aftonbladet är en del av Schibsted och du loggar in på Aftonbladet med ditt Schibsted-konto. Läs mer här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Andreas Lagnelius
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB