Startsida / Inlägg

Boatengs cigg och Raúls glans

av Kviborg Arneng

Borussia Dortmund åkte till Ryssland och gjorde jobbet borta mot Zenit. Fyra mål på bortaplan är imponerande och hade någon erbjudit Klopp ett 4-2-resultat så hade tränaren tagit det direkt, mycket tack vare det närmast bisarra skadeläget.

Dortmunds chanser till avancemang är således goda, precis som i FC Bayerns fall, men det är efter aftonens match på Veltins-Arena som vi vet om Schalke 04 följer Bayer Leverkusens fotspår eller nyss nämnda duos?

Schalke 04 måste göra en närmast sett taktiskt perfekt genomförd match och förvalta de få målchanser spanjorerna bjuder på. Att Real Madrid får tillbaka Cristiano Ronaldo, som missat tre raka ligamatcher på grund av ett rött kort, kan inte ses som någon nackdel direkt. Tvärtom, det blir som att kasta ut en halt gasell till ett lejon.

Om skadesituationen är kaotisk i Dortmund-lägret så kan Schalke 04 skriva under på samma sak. Huntelaar har missat stora delar av säsongen. Spelare som Draxler, Höger och Höwedes likaså. Nu börjar det ljusna en aning men det är inte ofta för att inte säga aldrig som Jens Keller kan mönstra Schalke-truppens starkaste startelva.

Formen är dock på uppåtgående och sakta men säkert återvänder stjärnorna. En av alla dessa fantastiska divor (ett fint ord för övrigt) heter Kevin-Prince Boateng och när jag intervjuade Christian Fuchs förra året och Boateng gick förbi så såg jag att spelaren hade tatuerat halsen. Jag blev långt från chockad.

Hur som helst. Den här bilden är fantastisk.

kevin_prince_boateng_smoking_51564
(Boateng ”softar” efter en 2-1-seger borta mot Bayer Leverkusen tidigare i år.)

Boateng suger i sig en giftpinne och tar en bira innan en dopingkontroll. Det roliga med det här? Många saker givetvis. Först och främst är det inte unikt att fotbollsspelare röker, tro mig, jag har sett det mesta. I kombination med ölen och det faktum att landet heter Tyskland blir dock bilden hysteriskt rolig. Sportchefen i Schalke 04 heter Horst Heldt och han medger förvisso att tajmingen är dålig med tanke på det närliggande mötet med Real Madrid. Men (!), han fördömer inte Boateng mer än nödvändigt. Tvärtom medger Heldt att han själv gjorde samma sak på sin tid som spelare och sen var det inte mer med det. Väldigt tyskt. Man måste älska det.

***

Schalkes chanser i afton då? Relativt små, vilket tränaren Keller medger i intervjuer innan matchen där det klassiska mirakel-surret plockas fram. Över två möten mot Real Madrid ger jag också Schalke 04 små chanser till avancemang även fast tyskarna i afton mycket väl kan nå ett oavgjort resultat.

Intressant blir det oavsett vad. Det finns en koppling mellan klubbarna efter att Real Madrid-Guden Raúl lämnat Madrid för just Gelsenkirchen. Den i ligaspelet petade Iker Casillas har också kopplats samman med Schalke 04 även fast det ryktet känns rejält saltat. Men Raúl-övergången ska inte glömmas bort på något sett, den eleganta spanska anfallaren gjorde Bundesliga ännu mer coolt och visade tyskarna hundra olika sätt att lobba en boll i mål.

Med sin ödmjuka stil fick han till och med Felix Magath, dåvarande S04-tränare, att mjukna och inte bara Schalke-fansen älskade spelaren utan även Fortuna Düsseldorf-fansen hade den då i Düsseldorf bosatte spanjoren varmt om hjärtat.

Sådana här spelare växer inte på träd. Dåtiden har blivit nutiden och numera smäller en tatuerad hals högt, det har sin charm också.

/Kviborg

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB