Startsida / Inlägg

Krönika: Välkomna till världsmästarligan

av Kviborg Arneng

MÜNCHEN.

Bundesliga. Eller ”världsmästarligan” som vi kort och gott kan kalla den för numera. I sin helhet håller jag den som världens bästa, sedan kan man alltid diskutera vart i världen den bästa fotbollen spelas någonstans då det hela handlar om tycke och smak.

Men att det är en väloljad liga kan nog inte ens de största av skeptiker motsätta sig. Det är oftare fullsatt än det motsatta och det vimlar av storstjärnor och kommande tyska super-lirare. Som ivrig påhejare av aktiv supporterkultur gläds jag också åt att ståplats är levande i Tyskland och att publiken är av en blandad kompott. Inte portade eller inte för den delen icke närvarande på grund av höga biljettpriser.

Den tyska klubbfotbollen är levande, såväl på planen som på läktaren. Jag må vara part i målet men är det något land man ska ”ta efter” när det gäller det mesta inom klubbfotbollen så är det Tyskland.

För egen del skrivs dessa rader 10.000 meter upp i luften då mäktiga Allianz Arena stundar i afton. Det är alltid en ynnest att få kommentera fotboll på plats och kvällens ligapremiär mellan FC Bayern och Wolfsburg har alla förutsättningar för att bli en riktig höjdare. Ett Bayern som förvisso dras med en hel del skadeproblem, kanske får Pep Guardiola veta hur både Jens Keller och Jürgen Klopp hade det ifjol?

Visst, hösten kan bli tuff för FC Bayern men favoriter till ligatiteln är man alltjämt. Bakom Münchens giganter placerar jag Borussia Dortmund och Bayer Leverkusen hack i häl. Klopp, som inleder sin sjunde säsong som tränare för det gulsvarta, har förstärkt smart efter tappet av Robert Lewandowski. Karismatiske Klopp kan omöjligt ha lika mycket oflyt som under förra säsongen då skadeläget var snudd på parodiskt. Utan en polsk målkung tror jag att spelare som Reus, Mkhitaryan och Aubameyang lyfter.

Bayer Leverkusen har likt Dortmund värvat oerhört klokt. Josip Drmic, succé i svaga Nürnberg förra säsongen och Hakan Calhanoglu, superb i ett minde lysande HSV, är klassvärvningar rakt igenom. Sedan tidigare besitter också truppen erkänt skickliga poängspelare som Kiessling, Son och Castro.

Schalke 04 är också ett spännande projekt och ofta består matchtruppen till hälften av egenproducerat material. Tyska supertalanger som Goretzka, Meyer och Draxler säkrar återväxten för Schalke 04 som också fyndat rejält i och med Sidney Sams intåg i klubben.

Gällande de åtråvärda Champions League-platserna, fyra till antalet, har klubbar som Wolfsburg, Borussia Mönchengladbach och det eviga cirkus-gänget Hoffenheim chansen. Den sistnämnda klubben har ligans kanske mest sevärda offensiv i trion Volland, Firmino och Modeste. Lägg därtill frisparksspecialisten och min personlige favorit, nu när Juan Arango dricker drinkar i Mexiko, Sejad Salihovic.

I bottens rike kommer definitivt nyuppflyttade Paderborn att återfinnas. Allt annat än en jumboplats får anses som ett smärre mirakel. Jag vidhåller att Hannover får det tufft utan Ya Konan och Mame Diouf som båda lämnat skutan. Klubbar som Werder Bremen, Hertha Berlin och till viss del även Mainz känns som osäkra kort.

Ur ett svenskt perspektiv kan vi räkna med en ordinarie Oscar Wendt. Gladbach-ytterbacken var stundtals lysande 2013/2014 och Wendt stod dessutom för en hel del poäng. I samma klubb återfinns även Jönköping-sonen Branimir Hrgota som jag tror får sitt stora genombrott denna säsong. Här gäller det för Erik Hamrén och hans landslag att agera. Passivitet och Hrgota spelar för Bosniens landslag istället – vilket vore en stor förlust i mitt tycke.

Jiloan Hamad har snudd på overkligt hård konkurrens i Hoffenheim men visst kommer MFF-hjälten att få sina chanser. Det gäller för Hamad att producera poäng eller möjligtvis stå för matchavgörande inhopp, om så sker är chanserna för Hamad i Bundesliga goda.

Ur ett något stökigare perspektiv sörjer undertecknad givetvis att Tim Wiese numera är någon form av muskelbyggare. Galningen mellan stolparna var och är en tung profil. Desto mer glädjande då att Wolfsburg slagit till med den danske upptågsmakaren Niklas Bendtner. Wolfsburg-ledningen som när värvningen offentliggjordes mer eller mindre bad om ursäkt för övergången – som att man redan nu visste att det hela kommer sluta i ren cirkus. Men kan den gode Bendtner sköta sina kort rätt så har Wolfsburg ett bra komplement till evigt unge Ivica Olic.

Nåväl, dags för Lufthansa-kärran att sätta hjulen i München. I afton tar jag med mig Johan Arneng och njuter av Bundesliga-premiären mellan FC Bayern och Wolfsburg. Ni ser matchen klockan 20.30 via Eurosport givetvis.

Låt världsmästarligan ta er med storm!

CHRISTOPHER KVIBORG

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB