Startsida / Inlägg

Inför Bundesligas TV-matcher (omgång 2)

av Kviborg Arneng

Jawohl! Bundesliga är igång och det känns riktigt bra. Jag kommer att köra en liten införrapport innan varje omgång där jag tar fram intressanta saker som har betydelse för matcherna som vi visar på Eurosport. Jag ger även min syn på vad jag tror om matcherna, samt ett resultattips. Här följer en genomgång av matcherna som vi visar på Eurosport i omgång 2:

FC Augsburg – Borussia Dortmund, fredag 20.30 Eurosport 2
Två lag som fick en tuff start på Bundesliga. Augsburg hade ingen chans borta mot Hoffenheim, 0-2, och Dortmund förlorade hemma mot Bayer Leverkusen, 0-2. Augsburg är ett tufft lag att möta. Laget är välorganiserat och löper extremt mycket. Förra årets bästa spelare, André Hahn, har gått till Borussia Mönchengladbach och han blir det svåraste tomrummet att fylla. Augsburg gjorde ingen jättematch i premiären, men mötte ett bra Hoffenheim, som många kommer få problem med i år. Augsburg saknar eller har frågetecken för Thommy, Fetsch, Jeong-Ho Hong, Morávek, Esswein och Bobadilla. Ingen av dessa spelade mot Hoffenheim.

Borussia Dortmund gjorde ingen bra match mot Bayer Leverkusen. För lite skapades offensivt och defensivt var det svajigt. Backlinjen med Durm, Ginter, Sokratis och Piszczek, som var så stabila i segern i Supercupfinalen mot Bayern München, var inte alls lika tajta och samspelta i den här matchen. Med förlusten mot Bayer Leverkusen blir det direkt press på Dortmund att ta tre poäng mot Augsburg. Dortmund saknar eller har frågetecken för Dong-Won Ji, Ramos, Sahin, Kirch, Gündogan, Kuba och Schmelzer. Eventuellt är Hummels tillbaka, men startar troligen inte. En lång skadelista som måste bli kortare. Glädjande för Dortmund är att Marco Reus var tillbaka senast.

Jag tror att Borussia Dortmund får en tuff match mot Augsburg. Det är inte bara att åka och hämta tre poäng. Jag har däremot svårt att se Augsburg stå emot Dortmund över 90 minuter och Dortmund borde ha bra segerchans.

Tips: 1-2

Bayer Leverkusen – Hertha Berlin, lördag 15.30 Eurosport 2
Skön start för Bayer Leverkusen i och med segern över Borussia Dortmund, 2-0, på Westfalenstadion. Leverkusen spelade taktiskt smart och laget var värda segern. Leverkusen har ett fysiskt starkt lag med centrallåset Spahic och Toprak längst bak och Rolfes på mitten. Det finns också mycket teknik i laget i spelare som Son, Calhanoglu och Bellarabi. Löpstyrka i Castro och avslutningskvalitet i Kiessling. Ett gediget lag som går mot ett bra år. Slog ut Köpenhamn i Champions League-kvalet i veckan med klara 4-0, efter två mål av Kiessling. Ganska tufft matchande, men det spelar troligtvis inte någon roll för denna match.

Hertha Berlin ledde 2-0 i premiären hemma mot Werder Bremen, men lyckades ändå bara få med sig en poäng. Glädjande att nyförvärvet Julian Schieber gjorde två mål. Annars var det här tunga poäng att tappa för jag tror Hertha går mot ett riktigt tufft år. Här kommer direkt en mycket svår bortamatch. Hertha fick dessutom tre skador i matchen mot Werder. Langkamp, Araújo och Haraguchi. Dessutom saknas viktiga spelare som Cigerci och Baumjohann sedan tidigare.

Bayer Leverkusen ser starka ut och har bra feeling i gruppen efter segern på Westfalen. Hertha är skadedrabbade och kommer kriga i botten i år. Jag tror inte de tar några poäng mot Leverkusen och hemmaseger är att vänta.

Tips: 3-1

Schalke 04 – FC Bayern München, lördag 18.30 Eurosport 2
Stormatch och intressant ingång till matchen. Schalke 04 såg ut att gå mot segern i premiären, efter Huntelaars ledningsmål, borta mot Hannover. Hemmalaget vände dock på steken och vann 2-1. Ingen bra start för Schalke 04 som har ett mycket intressant lag på pappret. Huntelaar är givetvis viktig längst fram och det är han som ska göra målen. Laget vimlar annars av unga talangfulla spelare. Draxler, Meyer, Goretzka och Kolasinac är exempel på sådana. Schalke fick vänsterbacken Sead Kolasinac skadad senast och han blir borta en längre tid. Sedan tidigare finns Aogo, Farfan och Obasi på skadelistan.

FC Bayern München tog som förväntat tre poäng i premiären hemma mot Wolfsburg. 2-1 slutade matchen, men det kunde slutat annorlunda om Junior Malanda satt sitt läge, med 10 minuter kvar att spela. Bayern München spelade 3-4-3 och kommer antagligen göra så även i denna match. 17-årige Gaudino startade på det centrala mittfältet och gjorde en mycket bra insats. Får säkert förtroende igen eftersom Schweinsteiger saknas. Även Ribery, Martinez, Thiago och Rafinha finns på skadelistan. Tillbaka i startelvan senast var Holger Badstuber, som gjorde sin första match på nästan två år.

Mycket intressant möte. Schalke 04 är pressade efter att ha åkt ur cupen mot Dynamo Dresden och sedan förlorat premiären mot Hannover. Keller har varit i situationen förut. Bayern München imponerade inte mot Wolfsburg, men lyckades ändå vinna. Bortalaget ska vara favoriter, men det känns inte som att FC Bayern bara kör över Schalke 04.

Tips: 1-1

FSV Mainz 05 – Hannover 96, söndag 15.30 Eurosport 2
Två tippade bottenlag som båda tog poäng i premiäromgången. Mainz gjorde det genom att kryssa, 2-2, borta mot Paderborn. Mainz låg under med 2-1 och det var först i den 94:e minuten som kivttering kom. Ja-Cheol Koo var iskall från straffpunkten och fixade en poäng för sitt lag och nye danske tränaren Hjulmand. Imponerade mest i Mainz gjorde Johannes Geis på det centala mittfältet och Shinji Okazaki på topp. Japanen gjorde för övrigt matchens första mål, efter att ha snappat upp en retur från Geis frispark. Okazaki är Mainz klart farligaste spelare och han som ska göra målen. Två spelare som ådragit sig skador och inte kommer kunna medverka i denna match är Joo-Ho Park och Nikolce Noveski.

Hannover 96 låg under i hemmamatchen mot starka Schalke 04, men två snabba mål förändrade allt och gjorde så att premiären slutade med seger, 2-1. Edgar Prib och Joselu blev målskyttar för Hannover. Andra halvleken från Hannovers sida var mycket bra och siffrorna kunde blivit större. Miiko Albornoz spelade från start och byttes ut i 59:e minuten. Tyvärr skadade sig Hannovers bästa spelare i premiären, Edgar Prib, och missar denna match. Sedan tidigare är också Lars Stindl skadad.

Mainz har tappat en hel del viktiga spelare till denna säsong. Viktig poäng i premiären vilket ger självförtroende. Stärkta är även Hannover som alltså lyckades vinna sin premiär. Hannover är klart bäst på hemmaplan och har det betydligt tuffare borta. Skadan på Edgar Prib kom olägligt och jag tror Hannover får svårt att ta med sig poäng från Mainz.

Tips: 2-1

Övriga matcher i omgången:

Lördag 15.30
VfL Wolfsburg – Eintracht Frankfurt            Tips: 3-1
SV Werder Bremen – TSG 1899 Hoffenheim        Tips: 2-2
VfB Stuttgart – 1.FC Köln                        Tips: 1-0
Hamburger SV – SC Paderborn 07                Tips: 2-0

Söndag 17.30
SC Freiburg – Borussia Mönchengladbach        Tips: 1-1

Ha en riktigt trevlig helg!
/Arneng

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB