Startsida / Inlägg

av Kviborg Arneng

En av Bundesligas absolut största profiler tackar för sig. Jag talar givetvis om venezuelanen Juan Arango som förgyllt den tyska publiken senaste fem säsongerna iklädd sin Borussia Mönchengladbach-tröja. Arango, eller virtuosen som jag brukar kalla honom för när jag kommenterar Bundesliga, blev mest känd för att göra magiskt vackra mål.

172 ligamatcher innebar 31 mål och 43 assisterande passningar, ett makalöst bra facit. Då Gladbach köpt yttern André Hahn från Augsburg erbjöds Arango en förlängning med ett år, något sydamerikanen tvingades tacka nej till – istället blir det spel i mexikanska Xolos Tijuana och ett sista dollar-fyllt kontrakt.

Juan Arango är en av mina absolut största favoriter. När jag i vintras träffade Oscar Wendt, vänsterback i Mönchengladbach och mannen som fick täcka upp bakom Arango, så bekräftade han bara bilden av den Arango jag älskade och älskar:

”Han har en magisk vänsterfot och han jobbar aldrig hem”, sa svensken.

Jag håller av spelare som på denna nivå fortfarande kan spela enbart på grund av exceptionella spetsegenskaper. Arango tog inte många löpmeter bakåt men oj vilken vänsterfot och OJ vilka frisparkar den gode Juan skruvat in senaste fem åren. Spelsinnet och vänsterfoten håller än idag absolut världsklass och publiken på Borussia-Park har dyrkat Arango som den solgud han är från dag ett.

Jag tycker det är synd att denna sorts spelare fasas ut alltmer. Jag har sedan barnsben alltid haft en förkärlek till fotbollens speciella artister. Jag dyrkade spelare som Higuita, Chilavert och Roberto Carlos och nu på senare tid fyllde Juan Arango den platsen i mitt hjärta med bravur dessutom.

Fotbollen behöver fanbärare men även dessa artister som trollbinder publiken med passningar, frisparkar och mål som bara genier kan stå för.

Jag ska vara helt ärlig, Juan lämnar ett stort tomrum. Jag har fasat inför denna dag senaste åren och har med en dåres envishet letat efter en ersättare, en till artist som får mig att byta kanal omgående. Jag tror jag funnit denna man i Hoffenheims bosniske frisparksspecialist Sejad Salihovic.

Likt Arango så göra han BARA snygga mål, annars får det liksom vara. Som alla genier är han också en komplett dåre. Så fräls mig nu Sejad, vill du bli min nya Arango?

/Kviborg

Juan-Arango
 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB