Kryddburkarna

av Julia Nicander
Aktualiteter

 

hd_item_56595_99db18b8ad

Den här eminenta lilla samlingen kryddburkar från Uppsala Ekeby, sprang jag på igår på Göteborgs Auktionsverk. Finaste jag sett i år, och får mig att trippelönska att jag haft mer plats i köket. Åh! Här finns auktionen.

 

 

 

Kategorier Aktualiteter

Springtime is the land awakening. The March winds are the morning yawn.

av Julia Nicander

Nu är det bara en vecka kvar till påsk! En av mina absoluta favorithögtider. När jag tänker på påsken så får jag en alldeles speciell känsla i hjärtat, och en alldeles speciell doft i nosen. I år är påsken hur tidig som helst, vilket gör att krokusar, påsklunch i trädgården, samt möjligheten att kanske kanske ta första doppet på påskafton är helt strukna från påsklistan. Men jag tänker inte vara ledsen för det! Nej jag ser fram emot att lasta in mig i bilen och åka till Svanesund, leta påskägg på tomten, äta sill, sitta bredvid mormor och stressa över vem som skall sitta bredvid vem vid bordet. Efter påsken är det officiellt vår, oavsett hur mycket de sista drivorna av snö vägrar smälta bort. Så det så.

 

d62464e507a0da61dd6daa811d99ed3c 9af96b09938129522d0179fe587979bf 736ac2c46be78a9e3e563a2e5f969393 47817b5ec8abcc327272e41bba0b6101 78651c7aacea16c427acf8d4ad992db7 baf7bdd4f0bc4489058b777a2af32547 c2188067e23dbb6b188ef081de05d7c2
Kategorier Inspiration, Personligt

av Julia Nicander
måndagsfrågor

 

10 saker jag tycker om:

– Att storstäda på våren, när solen skiner in genom fönstren och man öppnar på vid gavel fast det egentligen blir lite för kallt. Att putsa fönster och skura golv med riktigt bra skurmedel och att gå runt med nakna fötter på fuktiga golv.
– Att äta förrätt, varmrätt och efterätt på restaurang, och inte behöva gå hem tidigt.
– När lönen kommer och det känns som att man fick en nystart och att pengarna nog aldrig kommer att ta slut, utan man kommer spara minst flera tusen kronor, absolut säkert.
– Att gå till frisören och blunda hela tiden, och sedan öppna ögonen och vara mycket bättre än vad man var när man först satte sig.
– Perfekt lagd eyeliner.
– Åka på utflykt. Vart som helst, bara det är med bilen. Spelar ingen roll om det är ett ärende till ett byggvaruhus med mamma, för det är fortfarande en utflykt, och man kan alltid stanna och köpa korv med bröd på vägen.
– När jag vaknar tidigt av mig själv.
– Att lägga sig i gräset på landet. Ha solen på ryggen, lägga huvudet på sidan och stirra in i det gröna och lukta på värmen. Kanske se en myra eller en humla lite längre bort och lyssna på när det susar i björken.
– Att skriva listor. Vilka som helst.
– Sortera och rensa ut, packa ner och slänga.

 

9 saker jag tycker mindre om:

– Att vara täppt i näsan.
– Att alla tror att man måste arbeta 8-17 hela livet och knappt hinna med att känna efter, men att ingen förstår att det inte behövs, om man bara väljer att ha ett lite annorlunda perspektiv.
– Underströmmar.,
– Smaken av lakrits.
– Ungdomar som skriker och härjar och så uppenbart inte vet hur man beter sig för ingen har brytt sig om att lära dem.
– Fulla människor när jag inte själv är full.
– När alla kläder är tråkiga, ingenting är bekvämt, och jag vill kliva ur min egen kropp ett litet tag.
– Dåliga hårdagar.
– Att ungdomar inte kan få en hyresrätt, flytta hemifrån och bli oberoende och fina vuxna. För att de som redan är vuxna vill tjäna pengar.

 

8 bloggar jag läser:

Underbara Clara
Elsa
Longest Acres
Rinse Repeat
Kristin
Nina
Harpers Happenings
Klara

 

7 saker jag vill göra i framtiden:

– Ha heltäckningsmatta i sovrummet.
– Skörda vindruvor i Italien.
– Lära mig spanska, och sedan lära mitt framtida barn spanska.
– Skriva en bok.
– Öppna butik.
– Kunna springa en mil.
– Dö med en känsla av att jag gjorde det jag skulle.

 

6 saker jag är rädd för:

– Klimathotet.
– Att bakterierna blir resistenta mot antibiotika.
– Mörker.
– Vissa typer av höjder.
– Att inte våga göra det jag vill.
– Att tänka på vad som händer efter döden.

 

5 platser jag tycker om att vara på:

– Hos min mamma, i hennes soffa, med katten på magen.
– På bussen, när jag vet att jag skall åka minst två timmar, och kan tänka, lyssna på musik och bara vila mig.
– I bilen på väg mot en loppisrunda på Orust. När jag vet att jag kommer hitta 60 år gamla läskflaskor, och tunna svartvita fotografier, och få dricka saft och äta våfflor på ett fik på vägen.
– Bakom Joakim, när han sover och jag kan snusa honom i nacken.

 

4 ord som beskriver mig:

– Pratsam
– Bestämd
– Slarvig
– Positiv

 

3 saker jag ser fram emot:

– Att börja rida
– Min resa i sommar
– Första gången det blåser, och vinden är varm.

2 bra filmer:

Unga Kvinnor
Till Vildingarnas Land

 

1 bra låt:

Tchaikovsky – Autumn

 

f08118f8a366a6fe5cb9cd546e6531b2 2cea234360a991f6f5fb7021b6e73084 6f1668956bd00b8c2688c7b12749ea68 bc6e1740b3f93dc9275635c63a7c4a3f e91b111afc4744c996f63d70d66b6f94

 

Tårtprovning och små fötter

av Julia Nicander
DSC_0030 DSC_0044 DSC_0038 DSC_0015 DSC_0022 DSC_0026 DSC_0005

I söndags satte jag mig på tåget och tuffade iväg mot Lindome, för att äta tårta, hälsa på Vanessa och krama den här lilla krabaten ovan. På sju dagar så hade han gått från bebis till liten person, och det är helt tokigt hur de växer de där små. Max kom också förbi, och lilla Alexander har nog aldrig varit så fascinerad av någon. Men Max är spännande, så jag har all förståelse. Tårtan var magnifik, med citronkräm, hallon, chokladtäcke och chokladkaka. Ja, ni ser ju! I alla fall, vi åt, pratade, kelade, lekte, promenerade och pratade om viktigheter. En mycket bra söndag, helt enkelt. 

 

When baking, follow directions. When cooking, go by your own taste.

av Julia Nicander

DSC_0010

I veckan passade jag på att göra min absolut bästa maträtt, och tänkte att jag kan dela med mig av receptet till er. Ugnsbakad lax med sötpotatismos och kokta rödbetor kommer här!

Som ni ser ovan så har jag redan förberett med att skala sötpotatisen. Supertråkigt men nödvändigt. Hacka sedan potatisarna i små bitar, och koka precis som vilken potatis som helst tills de har blivit så mjuka att man lätt kan mosa en liten potatisbit med en gaffel.

Lägg potatisen i en stor bunke, släng ner en bra bit smör och salt, peppar kan man också ha om man tycker det är gott. Jag hoppade dock den. Gör sedan mos av det hela, på det sättet som passar dig bäst. Elvisp, matberedare eller potatispress fungerar utmärkt allesammans. 

Sedan kommer det som gör moset så himla perfekt och supergott. Sirap! Blanda ner så mycket som du tycker är gott, och kanske mer salt om det behövs. Moset skall vara ganska ordentligt sött, men även här så gör man ju som man vill. Jag hade nog två eller tre matskedar sirap till ovan mängd potatis.

DSC_0024


Sedan kommer vi till laxen! Jag använde mig av fryst, kravmärkt lax som var den miljösnällaste jag kunde hitta i frysdisken. Lägg dem snällt på rad i en ugnsfast form, och strö över salt och lite socker. (Sockret har mamma lärt mig, det är inte klokt vilken skillnad det gör!) Jag hade även philadelphiaost, pad thai-sås, och soja ovanpå laxen. Fyll formen med ungefär en dl vatten också, så håller bitarna  sig saftiga i ugnen.
Potatisarna på bilden är vad som händer när Joakim inte tycker om sötpotatismos. Men det är vanliga halva potatisar med rosmarin, salt och olivolja på.

Rödbetorna är lättast. De behöver bara skalas och kokas. Men se upp med koktiden, det tar ibland över en timme (!) att få dem riktigt mjuka och fina.

Och sådär, laxen hade jag i ugnen på 200 grader i ungefär en 20 minuter. Men det där är helt beroende på hur stora bitarna är och om de är tinade eller frysta såklart.

DSC_0034

Och sedan, boom, så har man kanske den godaste måltiden i stan framför sig på Gröna Anna-tallriken. Hur bra som helst! Och vill man byta ut laxen mot ett vegetariskt alternativ så fungerar quorn helt magnifikt, eller bara lite stekt haloumi.

 

Så, smaklig måltid nu mina små finingar!

 

Kategorier Recept

Twas on a Holy Thursday, their innocent faces clean. The children walking two and two, in red and blue and green.

av Julia Nicander

Nej det blev inte många blogg-knop gjorda idag inte. Förutom att smattra på tangenter på jobbet, och få lugnande besked från Skatteverket, så har ingenting annat hunnits med. Nu skall smattrandet återupptas, men imorgon hämtar jag ut min dator igen, och då skall ni tro att jag skall ladda upp alla bilder som vi har missat. Ikväll blir det fika med personen som driver den här fina bloggen, så vi får helt enkelt ses senare. Ha en strålande torsdagseftermiddag allesamman.

8399892298_a011a72989_z

Bild från: Hejregina

Kategorier Personligt

Drinkvagnen

av Julia Nicander
Spörsmål & Svar

Alinde
Hej! Mysig blogg! Antar att det är din drinkvagn som står brevid tvn. Vart har du hittat den? Har varit ute efter liknande i evigheter.

Tack på förhand
/Alinde 🙂

 

Hej Alinde! Tack för komplimangen 🙂
Drinkvagnen är, som det mesta hemma hos mig, köpt på second hand. Just i detta fallet på KFUM Repris, på Mjölktorget i Kallebäck här i Göteborg. En drinkvagn/barvagn/tevagn har jag varit ute efter himlans länge, och egentligen är det mest priserna som har stoppat mig. Jag vill gärna handla billigt! Men lite beroende på vad man har för budget, så kan man hitta drinkvagnar lite varstans. jag har kikat lite på nätet och sådär på rak arm kan jag tipsa dig om sex stycken vagnar till salu just nu:

123456

Hoppas att du hittar en som passar hemma hos dig!
Kram

 

Untitled

A ring is round and has no end, and so is my love for you my friend.

av Julia Nicander

 

 

 

När det gäller smycken så brukar man ju ha sina favoriter, vissa är armbandsälskare, och andra har halsband som sina bästa accessoarer. Själv är jag en ringmänniska! Men det betyder då rakt inte att jag äger hur många ringar som helst, nej jag vill hellre ha några få, som jag riktigt älskar. Letar hela tiden efter de som är helt perfekta, och hittills har jag två som jag alltid bär, och en som får följa med då och då.


Men idag skall vi inte prata om de ringar jag redan äger, utan visa upp några helt underbara kandidater som jag för tillfället är helt förälskad i. Här har ni fem ringar som är så i min smak att det smäller om det! Min favorit är nummer tre, vilken är er? (Som vanligt kan ni klicka på bilderna för att komma till auktionerna.)

hd_item_56948_b0358e39e1 hd_item_56950_adac62595e hd_item_56955_da239f52a5 hd_item_57841_0858542306 hd_item_56903_a55e2bdf34

av Julia Nicander
Instagramveckan

Ohoj! Tisdag igen och dags för en liten tillbakablick på veckan som har gått. Jag ger er återigen: Instagramveckan.

 

 
05ca33648bec11e2b9d422000a1fa429_7

Gosandet med katten var i fokus. Hon är den snällaste jag vet.

a406abc28f0011e2a3e422000a1fbe39_7

Solen sken på mig både när jag låg i soffan, och när jag satt på bussen.

d0e1bab48cc211e2b9d422000a1fa429_7

Det lagades världsgoda champinjonsmörgåsar och jag lyckades äntligen få till en köttbullar i tomatsås och pasta – à la Gudfadern.

4aa46b508d3e11e2949722000a1f90e1_7

Fick frukost på jobbet och blev glad, och gosade lite mer med Fru Samira.

ee2d21b28f9211e284b222000a1fbcf6_7

Blev lurad av solen och den torra asfalten att ta på mig skinnjackan, och förberedde flytten på jobbet som går av stapeln på lördag! Spännande.

 

 

 

Kategorier Instagramveckan
Sida 6 av 18
  • Tjänstgörande redaktörer: Fred Balke, Christoffer Glader och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB