Startsida / Inlägg

Sundhage har EM-laget klart

av Anders Nilsson

Med 42 dagar kvar tills biljetterna släpps och ytterligare 146 dagar innan EM sparkar igång har Pia Sundhage den svenska startelvan till premiärmatchen mot Danmark klar.

Det kan uppfattas som ett skämt, men jag försäkrar att det är på fullt allvar. Redan nu har förbundskapten Sundhage spikat elvan som kommer att inleda EM-turneringen mot Danmark på Gamla Ullevi, åtminstone till nio elftedelar.

Enligt välinformerade källor så har flera riktigt kompetenta och välmeriterade landslagsspelare fått beskedet att de inte passar in i Sundhages mall – och ytterligare någon eller några spelare kan komma att få liknande besked  i samband med januarilägret.

Vilka konkurrerar då om de elva platserna?

Lina Nilsson, Emma Berglund, Nilla Fischer, Sara Thunebro är tillsammans med Stina Segerström och Charlotte Rohlin de som i första hand slåss om de fyra backplatserna. Linda Sembrant, Annica Svensson och Sara Larsson däremot får fajtas för att imponera på Pia under våren.

På mittfältet står kampen mellan Caroline Seger, Lisa Dahlkvist, Johanna Almgren, Antonia Göransson, Susanne Moberg och Kosovare Asllani medan Lotta Schelin, Sofia Jakobsson, Elin Rubensson och Madelaine Edlund gör upp om de två forwardsplatserna.

Amanda Ilestedt och Elin Rubensson (kanske till och med Lina Hurtig) är outsiders som jag tror kommer att finnas med i EM-truppen och som faktiskt har en ärlig chans att spela till sig en plats i Pias elva under våren. Med i EM-truppen kan också landslagsöverraskningen Carina Holmberg komma. Sunnanåspelaren gjorde riktigt bra ifrån sig på novemberlägret och kan via en bra vårsäsong komma med i den slutliga truppen.

Mina källor gör gällande att Sundhages startelva, om hon skulle ta ut den i dag, skulle se ut så här:

Målvakt: Sofia Lundgren/Kristin Hammarström.
Backlinje: Lina Nilsson, Emma Berglund, Nilla Fischer, Sara Thunebro.
Mittfält: Kosovare Asllani (eventuellt Susanne Moberg), Caroline Seger, Lisa Dahlkvist, Antonia Göransson.
Forwards: Lotta Schelin, Sofia Jakobsson.

***

Sofia Jakobsson fanns inte med i truppen när ryska Rossiyanka avslutade höstsäsongen och uppgifter som nått mina öron gör gällande att Jakobsson letar ny klubbadress.

***

Personligen gillar jag inte det faktum att Pia Sundhage har bestämt sig för att ”diskvalificera” vissa spelare på grund av att de inte passar in i hennes mall för ”det nya damlandslaget”. Jag skulle mycket hellre se att hon lät samtliga spelare förtjäna sina platser i truppen och laget under våren. Bara för att man har dragit upp riktlinjer för hur man vill att en spelare på en viss position ska agera så behöver det inte betyda att spelare med andra kvaliteter inte alls passar in.

***

Jonna Andersson blev den tredje guldtjejen från förra sommaren F19-EM att skriva på för Linköping. Andersson förlängde sitt kontrakt med ett år. Sedan tidigare är Magdalena Ericsson och Lina Ringshamre klara för Östgötaklubben och inom kort så lär ytterligare en EM-vinnare presenteras.

***

Sunnanå har det motigt. Först tackade Malin Diaz nej till Skellefteåklubben och några dagar senare valde Elin Borg att gå till Kristianstad istället för till den svenska damfotbollsklassikern från Västerbotten.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB