Startsida / Inlägg

Ingen värdemätare

av Anders Nilsson

Det som skulle bli en fysisk fajt mellan två nordiska landslag blev en enkel och ensidig historia. Sverige körde över Island efter konstens alla regler – utan att för den skull imponera.

”Det kommer att bli en fysisk match, ett battle, så det gäller att stå upp i närkamperna”, sa Sveriges assisterande förbundskapten Lili Persson inför mötet med Island i Algarve. Hon kunde inte haft mer fel.

Sverige lekte sig till seger med 6–1 i en match som stundtals påminde om kattens lek med råttan, eller ett möte mellan ett dam- och ett flicklag om ni så vill.

Pia Sundhage ville se ett blågult lag som hittade ytorna bakom de isländska ytterbackarna och som hittade fram med bollar efter gräset till Lotta Schelin och Kosovare Asslani på topp. Det fick hon.

Men mer på grund av att Island var ett nummer för litet och helt enkelt inte räckte till än tack vare ett bländande bra och högkvalitativt svenskt spel.

Det som skulle bli en värdemätare och ett rejält fysiskt test blev en enkelt match som under långa stunder mest påminde om en ojämn och halvt avslagen försäsongsfajt.

————————————–

Även om Sverige krossade ett för dagen riktigt risigt Island så fanns det flera glädjeämnen. Ett av dessa var Antonia Göransson som mycket väl kan ha spelat till sig en plats till höger på mittfältet i Sundhages EM-lag.

Tysklandsproffset löpte djupa sår i det isländska försvaret, skapade mer än en handfull chanser för sina medspelare och kom till ett par fina möjligheter själv. Göransson gjorde en riktigt bra match och var Sveriges utan tvekan bästa spelare.

————————————–

Hon slog till med ett konstigt, men ganska vackert mål i sin 100:e landskamp (mot Kina i onsdags). I kväll slog Sara Thunebro till igen.

Med en praktfull pärla skickade hon bollen i nät bakom Malmös Thora Helgadottir och ökade på den svenska ledningen till 2–0.

————————————–

Betyg

+++++
Ingen.

++++
Antonia Göransson, som sannolikt löpte sig till en plats i Sundhages startelva i sommar.

+++
Kristin Hammarström, Emma Berglund, Lina Nilsson, Marie Hammarström, Lisa Dahlkvist, Kosovare Asllani.

++
Lina Nilsson, Nilla Fischer, Sara Thunebro, Caroline Seger, Lotta Schelin, Carina Holmberg och Susanne Moberg (som båda kom in efter paus).

Malin Levenstad, Sofia Jakobsson, Jessica Samuelsson och Hanna Folkesson spelade för kort tid för att betygsättas.

———————————————

På måndag kommer den där riktiga värdemätaren som Pia Sundhage har sett fram emot. Då väntar ett USA som blir någonting helt annat att bita i än Island. Då får vi veta hur bra det svenska damlandslaget verkligen är.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB