Startsida / Inlägg

Sundhage spelar safe

av Anders Nilsson

Förändringarna i damlandslaget efter Kinamatchen är få. Pia Sundhage väljer att satsa vidare på sin tilltänkta EM-elva när Sverige möter Island i Algarve Cup.

Jag hade hoppats få se Hanna Folkesson i balansrollen på mittfältet och Emmelie Konradsson eller Johanna Almgren på en av kanterna i fredagens möte med Island. Men så blir det inte – åtminstone inte från start.

Förbundskapten Sundhage väljer istället att starta med de spelare som sannolikt utgör den svenska startelvan när EM sparkar i gång i juli (se startelvan här).

Det innebär att Malmös Lina Nilsson är tillbaka på högerbacksplatsen och att Nilla Fischer, trots missar i de två senaste matcherna, får fortsatt förtroende i mittförsvaret.

Vidare återfinns Lisa Dahlkvist i den defensiva rollen centralt på mittfältet medan Tysklandsproffset Antonia Göransson kliver in till höger i samma lagdel. Den sistnämnda testas nog mot ett fysiskt starkt Island just för att Sundhage & Co ska se om hon är den startytter man söker – för där ute till höger är kampen om en blågul startplats ännu inte avgjord.

I övrigt är laget oförändrat jämfört med senast.

Jag har viss förståelse för att Sundhage vill ge de spelare som hon faktiskt har valt att satsa på från första början fullt förtroende, men jag vill samtidigt se att hon kan göra förändringar om eller när förstavalen inte fungerar.

Med det sagt menar jag att hon måste våga testa en alternativ mittback bredvid Emma Berglund och en annan balansspelare intill Caroline Seger om Fischer och Dahlkvist fortsätter att prestera under den nivå de faktiskt ska kunna hålla.

Matchen mot Island kan mycket väl komma att bli en fysisk tillställning, vilket passar bra för de svenska spelarna som Sundhage vill se tuffa till sig och ta för sig mer på planen.

———————————————-

När hon värvades av Jitex i fjol dök hon aldrig upp. Istället valde Fransisca Ordegavalde att gå till ryska Rossiyanka.

Trots det så skrev Piteå kontrakt med nigerianskan i vintras och på torsdagen anslöt hon till sin nya klubb.

19-åringen som gjorde fyra mål för sitt Nigeria i U20-VM förra hösten gör sin första träning med under fredagen.

————————————————

Det svenska F19-landslaget kryssade mot Danmark i La Manga. Enligt rapporter skapade Sverige en handfull bra chanser att avgöra, men mötet slutade trots det mållöst.

————————————————

Matchen mellan Sverige och Island i Algarve Cup kommer du att kunna följa här på Sportbladet. Klockan 18.45 drar jag igång direktrapporteringen så häng med då.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB