Startsida / Inlägg

Kineser chockade av Förintelsen

av Pontus Ahlkvist

En fotoutställning om Förintelsen har skapat stort rabalder i Kinas huvudstad Peking. Tiotusentals kineser har hittills sett utställningen om Hitlers koncentrationsläger – som fram till nu varit i stort sett okända hos den kinesiska allmänheten. Fotografierna, föreställande förintelselägrens utmärglade kroppar och brinnande krematorier, har lämnat besökarna i ett tillstånd av chock.
– Många är skakade över att nazisterna skickade kvinnor och barn till gaskamrarna, säger kuratorn Li Zongyuan, enligt Süddeutsche Zeitung.

I Kina förknippar de flesta andra världskriget med den japanska arméns krigsförbrytelser och övergrepp mot den kinesiska befolkningen. Enligt Li Zongyuan finns fler än 200 muséer och monument som minner om japanernas illdåd, skriver Süddeutsche Zeitung. Kunskapen om att det fanns förintelseläger i Europa är däremot begränsad. Det ska utställningen ändra på, är tanken.

Även på andra håll i Asien finns tydliga tecken på att Nazitysklands brott inte är något som det pratas så värst mycket om. I den indiska staden Ahmedabad döpte den lokale entreprenören Rajesh Shah sin nyöppnade herrekipering till ”Hitler” för något år sedan.
– Jag trodde inte att det skulle bli så stort väsen. Det var först efter att butiken hade öppnat som jag fick veta att Hitler mördat sex miljoner människor, sa han då till AFP.

 • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Sandra Christensen, Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB