Startsida / Inlägg

Maria Bjaring, Hanna Nordin och #20Minuter

av Ehsan Fadakar
Skärmavbild 2014-03-26 kl. 15.39.49

Ni har kanske under de senaste fyra veckorna sett puffar med #20Minuter och undrat vad det handlar om? Låt oss berätta.

För cirka sex månader sen väcktes idén om att ta Aftonbladet Debatt in i TV-rutan. Aftonbladet Debatt i tidningen och på sajten är redan tillsammans Sveriges största debattsidor, men vi kände att vi saknade det tredje benet: TV.

Arbetet med att skapa ett debattformat som andades ”valår”, ”kvällstidning” och ”sociala medier” drogs igång. Vi ville skapa ett debattprogram som var aktuellt, agendasättande men också en naturlig del i Aftonbladet.ses flöde. Det formatet blev ”20 Minuter”.

Som namnet indikerar så håller programmet på i exakt ”20 Minuter”. Vi sänder fyra kvällar i veckan – måndag till torsdag. Vilka ämnen vi fokuserar på väljer vi först på morgonmötet 09.30. Då börjar också det ofta tempofyllda och stressiga arbetet med att få ihop en underhållande men också givande diskussion, med relevanta debattörer och tydliga vinklar.

Programmet följer ett snabbt – men enkelt – körschema.
– Maria Bjaring inleder och går rakt på sak.
– Debattörerna har sedan exakt 30 sekunder på sig att berätta sin (bästa) sida.
– Första inslaget som ska lägga grunden för den första debatten.
– Sociala medier-svepet. Vad pratar folk om där ute? Här sätts också grunden för andra debatten.
– En recensent, ofta en komiker, kommenterar debatten hemifrån via Skype. Vad var bra, dåligt och vilka frågor fick vi inte svar på?
– Debatten avslutas med att debattörerna får lista motståndarens sämsta eller bästa argument.

Redan i första veckan kastades vi in i hetluften. Ryssland invaderade Krim och debatten var igång. Intresset för konflikten var gigantisk på Aftonbladet.se. Vår roll är att förvalta det intresset, komma med nya  vinklar och samtidigt leverera ett program som inte bara är underhållande att se på – men också ger tittarna en fördjupning i ämnet.

collage234
Maria Bjaring och Hanna Nordin

Programledare är Maria Bjaring. Bjaring har tidigare lett Aftonbladets kvällssändningar, men jobbar nu nästan heltid med debattprogrammet. Hennes och produktionens högra hand är Hanna Nordin. Båda är nya på Aftonbladet Debatt, men det märks inte. Kombinationen debatt och tv må vara ny på Aftonbladet, men deras erfarenheter och driv har gjort den här resan ganska behaglig. Plötsligt gör Aftonbladet Debatt fyra program i veckan. Det är inget annat än imponerande.

Så vad är målet med den här satsningen? Vi vill fylla igen en lucka som finns där ute. Varje dag debatteras 100-tals olika frågor, och tre, fyra av dessa når brett. Läsarna, tittarna och följarna kan omöjligen följa alla diskussioner som pågår varje dag, delvis på grund av  överväldigande mycket information och delvis på grund av jobb på dagarna. Vårt löfte till besökarna är följande: Se 20 minuter varje kväll och bli insatt i en del av samhällsdebatten. Vi levererar en rak, rapp och underhållande debatt där vi får med det bästa från nyhetsartiklar, sociala medier och debattörerna själva.

 

Så välkomna att titta och bidra under programmet i vår chattruta som drivs av Anna Rydén. Vi kör igen i kväll. Då är det träningshetsen i Europas hurtigaste land som debatteras: Hur mycket träning tål Sverige?

 • Tjänstgörande redaktör: Jennifer Snårbacka, Mikael Hedmark, Fred Balke
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB