Startsida / Inlägg

Angående Mia Skäringers debattartikel på Aftonbladet

av Ehsan Fadakar

Mia Skäringers debattartikel har diskuterats flitigt de senaste veckorna. Det har cirkulerat både felaktigheter och missförstånd. Därför kommer jag nedan berätta om turerna innan publiceringen av texten på Aftonbladet Debatt.

I mitten av oktober skrev Mia Skäringer till Aftonbladet Debatt och ville få en personlig text om klimatet publicerad. Den texten går att läsa här. Den 4 mars hörde återigen Mia Skäringers agent Bosse Gustavsson av sig via mejl till Aftonbladet och berättade att Mia Skäringer skrivit en text som kan vara intressant för läsarna på Internationella Kvinnodagen.

“Hej

Hoppas allt är väl med dig!

Mia Skäringer har skrivit en ny krönika, denna gång om stress, dieter och hälsa på hennes eget speciella sätt…..

Tänkte det vore kul att få in den nu på lördag som ju är ett speciellt datum, om det skulle funka för er?!

Vad tror du?

Allt gott!

Bosse”

Efter att ha läst texten så tackade vi ja till den, men vi föreslog några ändringar då den bland annat var för lång.

“hej Bosse,

jag har gjort några små kortningar i Mias text. Det är endast för att vi inte får plats i tidningen annars! Vi vill så gärna publicera den i både papperstidningen och på vår sajt”

/Natalia 

Bosse Gustavsson svarade sedan.

“Hej Natalia!

Mia har kikat igenom krönikan och köper det du tagit bort. Bra jobbat!

Hon vill däremot ha med hänvisningen till nya bloggsidan som låg längst ned (www.proviva.se/miaskaringer) så att folk som vill läsa mer hittar dit. Funkar det?

Allt gott!

Bosse”

Vi undrade då vad det var för blogg.

”hej och tack,

men länken du skickade funkar inte? Vill gärna se vad det är för blogg först!

hälsar, Natalia”

Och fick svaret att det är Mia Skäringers nya blogg.

”Den är på G, kommer att vara uppe senast fredag.
Mia bloggar där redan, men vi har inte släppt den publikt än.
//Bosse”

Vi svarade.

”Hej, vi erbjuder gärna Mia ersättning för texten.
Dock kan vi inte köra länken till bloggen i samband med krönikan.  

Hur låter det? 
 
Vh 

Natalia Kazmierska”

Vi såg ingen koppling mellan bloggen på Proviva och texten på Aftonbladet Debatt. Och här tog vi beslutet att inte länka till Mia Skäringers blogg. Vi meddelade detta till Bosse Gustavsson via telefon och mejl. Han och Mia var okej med och förstod beslutet. Här får läsarna avgöra om vi varit naiva.

Hade Mia Skäringer sagt att hennes samarbete med Proviva sträcker sig längre än bloggen så hade vi förstås agerat annorlunda. Vi hade antingen tackat nej till texten eller skrivit tydligt att skribenten också har ett samarbete med Proviva som sträcker sig längre än bloggplattformen. Vi är alltid transparenta med vem debattören är och representerar. Men i det här fallet står debattören – innan och efter publicering – fast vid att hon representerar enbart sig själv i texten på Aftonbladet Debatt. Det var den information vi hade innan publicering.

När texten är hennes egen och enligt Skäringer inte har någon koppling tilll Proviva så ansåg vi att det vore fel att länka till och marknadsföra hennes nya blogg. Här får läsarna bedöma om vi tog rätt beslut eller inte.

Efter publicering har det framkommit olika uppgifter om att Mia Skäringer skulle ha fått betalt för att skriva texten eller låtit texten läsas av Proviva innan publicering. Enligt Mia Skäringer stämmer inget av dessa påståenden. Vi har utgått från att Skäringer talar sanning. Om läsarna gör en annan bedömning är det upp till dem. 

När branschtidningen Resumé frågade mig om vi kände till Skäringers koppling till Proviva svarade jag att den gällde bloggplattformen och inget annat. Det var den informationen vi hade att förhålla oss till innan publicering.

Det är lätt att vara efterklok. Men under hela medierapporteringen har varit transparenta med den information vi hade tillgång till, och låtit läsarna avgöra om Mia Skäringers text är Mia Skäringers eller någon annans.

För att sammanfatta. Det här är informationen vi hade tillgång till:

– Mia Skäringer har skrivit en personlig text om hälsa och dieter.
– Skäringer säger att hon inte fått betalt för texten.
– Mia Skäringer kommer att flytta sin personliga blogg till Provivas sajt.
– Mia Skäringer säger att texten inte har ingen koppling till hennes bloggsamarbete med Proviva.
– Vi såg därför inte någon anledning att länka till en blogg som låg under en kommersiell sajt. 

Mia Skäringers artikel på Aftonbladet har granskats och debatterats i flera veckor. Det är bra! Reportrar på branschtidningar ska göra det här jobbet. Och redaktörer och chefer på olika mediehus ska svara på frågorna. Och det har vi gjort från första dagen Nu är det upp till läsarna att bedöma vad som hänt.

Även Aftonbladets publisher Jan Helin har skrivit om Mia Skäringer-debatten.

Har ni fler frågor så kan ni mejla, ringa eller twittra till mig.

/Ehsan Fadakar
Debattchef

 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB