Startsida / Inlägg

Janne Karlsson är inte namnet för månaden

av Robert Pettersson

Janne Karlsson är inget gångbart tränarnamn i hockeyvärlden just nu. För exakt en vecka sedan, förra söndagen kablades det ut att Växjös Janne Karlsson fick sparken.

Denna söndag var det Atlants Janne Karlsson som fick gå. Den som följt bloggen under veckan ser det nog närmast som en självklarhet efter de förluster man åkt på och vilken ordning de varit i mängden. 0-1 mot Jekaterinburg, 1-3 mot Magnitogorsk och 1-4 mot Dinamo Moskva. Förlusten igår innebar åttonde förlusten på de nio senaste matcherna. Laget har bara gjort tolv mål på åtta matcher under oktober månad.

Det är snart ett år sedan Janne Karlsson tog över som huvudtränare i Atlant. 3 november förra året fick Bengt-Åke Gustafsson sparken och Karlsson, som då var assisterande tränare, tog över.

Då hade laget under Bengt-Åke Gustafssons ledning tagit 24 poäng på 17 matcher och vunnit fem matcher på ordinarie tid och låg precis under slutspelsstrecket i den västra konferensen. Ett inte direkt godkänt facit i en klubb med ambitioner, som säsongen innan hade tagit sig hela vägen till final i  slutspelet Gagarin Cup under ledning av tjecken Milos Riha, som försvann till Sankt Petersburg efter framgången.

För Janne Karlsson har hösten sett ungefär likadan ut. Klubben har 24 poäng, ligger strax under slutspelsstrecket och har bara vunnit fem matcher på ordinarie tid. Skillnaden mot för Gustafsson ifjol är att man spelat 19 matcher nu istället för 17.

Precis som ifjol är det dessutom den assisterande tränaren som – i alla fall tillfälligt – tar över. Det handlar den här gången om Aleksandr Smirnov, som startade sin tränarkarriär i norska Storhamar där han spelade åtskilliga säsonger som spelare. Sedan 2009 har han varit verksam i KHL-hockeyn som tränare för Tjerepovets och Nizjnekamsk innan han hamnade i Atlant.

När Janne Karlsson tog över huvudansvaret efter Bengt-Åke Gustafsson ifjol räddade han upp läget på ett bra sätt. Laget slutade på fjärde plats i den västra konferensen, tog 15 fullpoängare på de 37 återstående ligamatcherna och tog sig också förbi första slutspelsrundan innan man föll mot Sankt Petersburg i sex matcher i kvartsfinalen.

Karlsson är den andra tränaren i KHL som fått gå under säsongen. Förra veckan blev finländaren Kari Heikkilä i Dinamo Minsk den första.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB