Svenska backar och målrika tredjeperioder

av Robert Pettersson

Det vore synd att säga att det har varit fullt pådrag i den europeiska hockeyn under söndagen. Men lite grann har hänt under dagen och höjdarna – åtminstone ur svensk- och lockoutsynpunkt, tänkte jag dra för er här och nu.

I tyska DEL sköt två svenska backar som inte direkt gjort sig kända som vassa målskyttar under säsongen mål.
Det handlade dels om Viktor Ekbom i München, som sköt säsongens första kasse när laget föll med 1-2 hemma mot Ingolstadt. Ekbom är långt ifrån en van målskytt. Under elitseriekarriären blev det inga mål på 110 matcher för Linköping och ifjol sköt han ett mål på 44 matcher i finska ligan.

”Gjorde mål idag och efter matchen fick jag en allergisk chock! Undrar om det har ngt samband”, twittrade den förre JVM-backen självironiskt efter matchen.

Den andre svenske backen som gjorde mål i Tyskland vad Daniel Tjärnqvist som sköt svensklaget – och suveräna serieledarna – Kölns 4-2-mål i 5-4-segern mot namnsponsrade Nürnberglaget Thomas Sabo Ice Tigers. Målet var hans andra för säsongen.
Andreas Falk hade två assist för Köln,  Andreas Holmqvist var poänglös för en gångs skull. Holmqvist har ju annars rivstartat säsongen och är, trots sin backplats, fyra i DEL:s poängliga.

* * *

Söndagen gav också ett prov på att bara för att en match inte fått speciellt många mål efter de två inledande perioderna, så betyder det inte nödvändigtvis att det är kört att få ett målkalas.

Det visades dels i KHL-mötet mellan Spartak Moskva och Traktor Tjeljabinsk där matchen stod 1-1 inför tredje perioden och Spartak gick upp till 4-1 i tredje innan Traktor hämtade upp till 4-4 och senare vann efter straffläggning.

Men framförallt visades det i DEL-mötet mellan Eisbären Berlin och Iserlohn, där matchen var mållös efter två perioder. När matchen var slut hade Eisbären – som spelar i Luleå på tisdag i European Trophy – vunnit med 7-1.

Claude Giroux och Daniel Briere, som öst in poäng inledningsvis, producerade oväntat få poäng av de sju målen. Giroux gjorde det första och spelade fram till det tredje och Briere assisterade till det sista.

* * *

I den tjeckiska hockeyn saknades skadade Jaromir Jagr för Kladno. Då klev istället lagets lockoutbackar Marek Zidlicky och Tomas Kaberle fram och sköt sina respektive första mål för säsongen.
Zidlicky gav laget ledningen med 1-0 borta mot Liberec och Kaberle ökade på till 2-0. Båda målen kom i första perioden.

En annan lockoutspelare som gick bra i Tjeckien under söndagskvällen var Ales Hemsky som sköt Pardubices två första mål i 5-4-segern mot Trinec. Hemsky har svarat för sex mål och lika många assist på elva matcher totalt.

* * *

I Österrike fick Thomas Vanek äntligen utdelning på allvar i Graz. Buffalostjärnan, som sköt har två 40-målssäsonger i NHL-karriären, hade bara gjort ett mål (och fyra assist) på sina fem första matcher i EBEL.

När laget mötte Dornbirn hemma fick han – åtminstone i första perioden – visa vilken maskin han är. Han spelade fram Greg Day till 2-1, sköt själv 3-1 och hann med att göra 4-1 innan perioden var slut.
Matchen vann man med 6-2.

* * *

I Polen spelade Wojtek Wolski sin andra match för Sanok och är fortfarande poänglös i ligan. De överlägsna ligaledarna åkte på sin andra nollpoängare på 19 matcher, dessutom. Man föll med 2-4 borta mot Unia.