Startsida / Inlägg

Mårtensson börjar röra på sig

av Robert Pettersson

Tony Mårtensson var poängligatvåa i KHL förra säsongen och inledde årets säsong med att göra fem poäng på sina tre första matcher. Därefter har det varit lite si och så med poängplockandet ett tag.
Åtminstone fram till för några dagar sedan. Han avgjorde Sankt Petersburgs match mot Jekaterinburg för tre dagar sedan och bröt då en tre matcher lång poängtorka. På måndagen avgjorde han matchen mot Novokuznetsk och när laget på tisdagen lirade mot Amur Chabarovsk fortsatte han den inslagna vägen och sköt 1+1.

Målskytt var han redan efter 40 sekunder i sitt första byte. Assisten kom till Petr Prucha i andra bytet. Därefter var han klar med poängplockandet för dagen och står nu på fullt godkända 5+8 efter 15 matcher.

Sankt Petersburg vann matchen med 7-3 till slut. 2-0-skytten Prucha blev tvåmålsskytt, Patrick Thoresen stod för ett mål och Ilja Kovaltjuk levererade två passningspoäng och förlängde sviten av matcher han spelat med klubben utan att man spelat minst oavgjort efter ordinarie tid.

I målet fick Sergej Bobrovskij vila till förmån för Ilja Jezjov, fjolårets succémålvakt. Han har vunnit samtliga sex matcher han spelat under säsongen.

I den andra KHL-matchen som spelades på tisdagen såg Dinamo Moskva ut att gå mot seger hemma mot Sibir Novosibirsk. Man hade 1-0 (Michail Anisin) från tidigt i matchen. Men det blev svängigt och dramatiskt till slut när Sibir vände till 1-2 efter två mål i snabb följd med sex respektive fyra minuter kvar.
Men Dmitrij Pestunov – framspelad av Aleksandr Ovetjkin – ordnade fram en förlängning två minuter före slutet.

Sibir vann senare i förlängningen där Nikita Zajtsev avgjorde. Lagets finske poängkung Jori Lehterä stod för 2-1-målet och spelade fram till segermålet och har svarat för 19 poäng under säsongen, delat bäst i ligan ihop med Aleksandr Radulov (CSKA) och Dmitrij Makarov (Torpedo).

Sibirs seger blev slutet på den åtta matcher långa segersvit Dinamo Moskva var uppe i.

* * *

I finska ligan var det, nära på, fullt ös under tisdagskvällen. Två svenska backar stod som målskyttar när matcherna var över. Ingen av dem hette Erik Karlsson. I huvudsak för att hans Jokerit tillhörde lagen som inte var i spel.

Adam Masuhr (som hette Andersson när han elitseriespelade med Modo, Djurgården, Brynäs och Mora) sköt sitt fjärde mål för säsongen när han kvitterade på Johan Backlund i KalPas bortamatch mot Kärpät. 3-3-kvitteringen kom med minuten kvar att spela och KalPa vann sedan efter straffar.
Backlund i Kärpätkassen stoppade 31 av 34 skott och lagets senaste lockouttillskott, Kyle Turris (Ottawa) noterades för sitt första mål på en målvakt (hans första mål kom i tom kasse) och har startat med 2+2 på tre matcher.

Det andra svenska backmålet kom från Richard Demén Willaume, den tidigare backtalangen som aldrig riktigt blommade ut på svenska rinkar. Nu är han 26 och spelar sin hockey för SaiPa där han kom in under säsongen när laget hade kris på backsidan.
Han hade noterat en passningspoäng på de inledande tio matcherna när han stod för 2-1-målet när man – efter straffar – besegrade Ässät med 3-2.
Demén Willaume matchades dessutom hårt och spelade närmare 25 minuter.

En tredje svensk back noterades för poäng under kvällen. Jonas Junland, som sköt sitt första mål för Pelicans i senaste omgången, spelade fram till ett av målen när Pelicans vann med 6-5 borta mot HPK.
Lee Goren sköt ett mål och två assist för Pelicans och har haft en bra start i sin nya klubb, trots att han varit skadad och nyligen kom tillbaka efter tre och en halv veckas frånvaro. Hans poäng idag innebar 2+6 på sex matcher i klubben.

I Lukko är det mycket Mikkel Bödker sedan han anslöt till klubben. Phoenixanfallaren gjorde ett mål och en assist när man bortaslog Ilves med 4-1 och har gjort mål i sex av sina sju matcher sedan han debuterade i början av månaden.
Frans Nielsen, även han lockoutspelande dansk i Lukko, har haft ungefär samma utdelning som Bödker fast i assistväg. Han står fortfarande utan mål, men har noterat sju assist på sju matcher och bara lämnat en match poänglös även han.

Tisdagen innebar även att JYP vann seriefinalen borta mot Blues med 3-2. Man toppar nu ligan med nio poängs marginal ner till tvåan Blues.

* * *

Kris Russell, kanadensisk VM-back i våras och tillhörande St. Louis Blues, har redan hunnit ha en omtumlande lockout.
Han sköt 1+1 i sin första match för TPS Åbo innan han blev skadad redan i första bytet av sin andra match och kontraktet bröts. Han flög hem till USA för att rehabilitera sig.
På tisdagen, bara två veckor efter att kanadensaren åkt hem, meddelade klubben att han återvänder. Han kommer troligen spela mot Jokerit redan på fredag.

– Rehabiliteringen har gått snabbt och han var mycket angelägen om att komma tillbaka, så vi är glada att ta emot honom, säger sportchefen Ari Vuori till klubbens hemsida.

* * *

I Schweiz står det klart att Montrealstjärnan Max Pacioretty lämnar jumbolaget Ambri efter bara fem matcher.  Officiellt handlar det om en skadad armbåge.
Pacioretty gjorde bara blygsamma 1+0 på sina fem matcher.

* * *

Henrik Zetterberg hann med att lite sådär i skymundan debutera för sin schweiziska klubb Zug. Han spelade ihop med Damien Brunner och Linus Omark i European Trophy-avslutningen mot Mannheim, där man föll med 4-5 och tappade greppet om gruppsegern i sin grupp.

Men Zetterberg hann visa upp sig och notera 2+1 i matchen. Omark gjorde 0+3 och Brunner stod för 1+2.

Förlusten innebär att Jokerit eller Färjestad – eller rent av båda om FBK vinner hemmamötet lagen emellan efter OT/straffar – kommer passera Zug.

På fredag gör Zetterberg debut i ligan, om inget händer snabbt i NHL-konflikten.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB