Startsida / Inlägg

Svenskens första nolla – och en Ovetjkin-påse

av Robert Pettersson

Den tidigare elitseriemålvakten Johan Backlund spelar sedan ifjol i Finland för Kärpät. Han skickades dit när han inte längre hade något att hämta i Philadelphias organisation efter två säsonger och lite till där.

Första året gav bra spel överlag, men inga hållna nollor på de 18 matcher han spelade i ligaspelet. På lördagen kom istället karriärens första nolla när han i den nya säsongens nionde match, hemma mot Blues, stoppade 19 puckar för att hålla nollan.

Kärpät vann matchen med 4-0 och det mest notabla från matchen var egentligen inte Backlunds nolla, utan att Juha-Pekka Haataja för första gången under säsongen tvingades lämna isen poänglös.
Haataja hade gjort poäng i samtliga 14 matcher under hösten, men gick nu bet i poängplockandet. Han toppar fortfarande skytte- och poängligan med 12+9.

Kärpät har dessutom rest sig bra i tabellen den senaste tiden. Dagens seger var lagets sjätte på sju senaste och man ligger numera tvåa i ligan bakom suveräna JYP som leder med sju poängs marginal.

Petteri Nummelins comeback i TPS, hans första match med klubben sedan 1995, slutade med hemmaseger 3-1 mot Tappara och 26 minuters istid. Han var poänglös och var -1.

I lördagens sena match i finska ligan sköt Joakim Eriksson två mål och hade en assist när HIFK slog Pelicans med 2-1. Eriksson har svarat för 6+5 på 16 matcher för sin nya finska klubb.

* * *

I KHL-hockeyn satt Nicklas Bäckström på läktaren i Moskvaförorten Mytisjtji när hans nya klubb Dinamo Moskva spelade mot Atlant.
Där fick han se Aleksandr Ovetjkin, med sitt femte mål och tolfte poäng på tolv matcher, ge Dinamo ledningen med 1-0 tidigt i matchen.

Ovetjkins mål kom till direkt efter tekning.

Dinamo vann till slut med 4-1 och orsakade Atlant (med svenske tränaren Janne Karlsson) dess åttonde förlust på de nio senaste matcherna. Jonas Andersson sköt, med sitt femte mål för säsongen, Atlants tröstmål. Precis som han gjorde i senaste matchen.

Dinamo gick upp i ledning i den totala KHL-tabellen i och med segern.

Richard Gynge gjorde comeback för Dinamo dagen till ära. Gynge har varit skadad och sjuk och inte spelat på två och en halv vecka, då han dessutom bara spelade två matcher efter ett uppehåll på en och en halv vecka dessförinnan.

Gynge spelade i tredjekedjan med Aleksej Tsvetkov och Denis Kokarev.

Jag återkommer med mer godis senare. Det är schweizisk hockey ikväll igen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB