Startsida / Inlägg

Lämnar Ferrari och Mercedes F1 2021?

av Anna Andersson

De nya ägarna satsar på att göra F1 populärt bland yngre.
I morgon presenterar Liberty Media framtidens F1 – och vi kan räkna med att två  stora team protesterar. Lämnar Ferarri och Mercedes F1 2021?

Ferrari's German driver Sebastian Vettel (R) celebrates winning the Formula One Australian Grand Prix with second-placed Mercedes' British driver Lewis Hamilton (L) and third-placed Ferrari's Finnish driver Kimi Raikkonen (C) in Melbourne on March 25, 2018. / AFP PHOTO / WILLIAM WEST / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Lmnar Ferrari och MErcedes F1 2021?/ AFP

Det nuvarande avtalet gäller fram till och med 2020, men efter 2021 finns det inget reglemente och i morgon fredag ska Liberty Media presentera sittförslag. I går kom det fram att de gärna vill se ett kvalrace istället för ett kval och att de dessutom vill ändra formatet för fredagens träningar.

Lämnar Ferrari och Mercedes F1 2021?

Dessutom vill de att sporten ska bli jämnare, att inte sju av tio team redan när de anländer till tävlingen vet om att de inte har någon chans att vinna loppet. De nya ägarna vill locka bilfabrikanter som Porsche, Lamborghini eller Aston Martin till F1.
Samtidigt har både Ferrari och Mercedes hotat med att lämna F1 om de inte anser att reglerna passar dem. Mercedes som har dominerat F1 sedan hybridmotorerna infördes 2014 vill inte tappa det försprånget och Ferrari, som har varit en del av F1  sedan starten 1950, vill också behålla sina fördelar. Bland annat har teamet en vetorätt när det gäller vissa regler och ett kontrakt som ger dem ekonomiska fördelar.
Det kan bli en mycket spännande  dag i morgon.

Hur går dina tankar kring framtiden och F1?

En guide till Bahrains GP hittar du här.

Andra nyheter

Vi kan notera att…
….för Toro Rosso och Honda kryper de första bestraffningarna allt närmre. Redan i säsongen andra lopp, i Bahrain i helgen, behöver man nya delar till motorn. Det gäller båda förarna, Pierre Gasly och Brendon Hartley.

Bernie Ecclestone, president and CEO of Formula One Managment is seen in the paddock prior to the Formula One German Grand Prix at the Nuerburgring circuit in Nuerburg, Germany, Sunday, July 24, 2011. (AP Photo/Petr David Josek)
Bernie Ecclestone (AP Photo)

…Bernie Ecclestone gillar inte det faktum att Ross Brawn är ny sortchef för F1.
– Det finns rykten som säger att  den förre Ferraridesignern och den man som nu är ansvarig för tekniska och sportsliga frågor, Ross Brawn, gärna skulle se att jag försvann, säger 87-årige Ecclestone till die Welt.
– Om det är så och han är nöjd med det, är det okej för mig. Han kommer också att vara lika lycklig den dagen han blir av med Chase Carey.
Ecclestone är också orolig över att ett av de stora stallen är på väg att lämna F1.
– Jag är lite orolig för att Ferrari och dess chef Sergio Marchionne  gör allvar av sina hot at lämna F1. Om det händer vore det ett mycket tungt slag för Formel 1, säger den förre F1-chefen.
…även Force India satsar på eSport, med Hype Energy eForce India, man ska delta i F1- eSports mästerskapen 2018.
…DRSzonen på start/målrakan i Bahrain förlängs med 100 meter
…Det blir inte någon F1TV i Bahrain heller. Det bekräftar Formel 1 för Bild.

Marcus Ericsson (SWE) Alfa Romeo Sauber F1 Team at Formula One World Championship, Rd1, Australian Grand Prix, Preparations, Melbourne, Australia, Wednesday 21 March 2018.
Marcus Ericsson, blir det poäng eller 50:e nollan?  Foto: Sauber.

…måtte Marcus Ericsson ta poäng i helgen. Annars är det 50:e loppet ir ad som han inte tar poäng.

 

Tiderna som gäller i helgen är – kval kl 17.00 på lördag och race kl 17.10 på söndag.

 

 

 

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Aftonbladet är en del av Schibsted och du loggar in på Aftonbladet med ditt Schibsted-konto. Läs mer här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Andreas Lagnelius
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB