Startsida / Inlägg

Senaste snacket inför Belgien GP i Formel 1

av Anna Andersson

Belgien GP på Spa-Francorchamps får det att kittla lite extra i magen, inte för att Eau Rouge är samma sak som det en gång var utan av helt andra anledningar.
Det är säsongens längsta varv, över 7 km långt,  det är en klassiker och det är väldigt speciella förutsättningar. En väderprognos inför Belgien GP i Formel 1 talar nästan alltid om regn – så även i år.
Det återkommer vi till. Först ska vi snacka om motorer och den fart som väntas de kommande två helgerna.

Inför omstarten ligger Mercedes i VM-topp i båda mästerskapen och de har en motor som av tradition har varit väldigt stark och och snabb på den här typen av banor. För ett år sedan vann Lewis Hamilton tävlingarna i Belgien och i Italien. Mercedes har vunnit de tre senaste deltävlignarna i Belgien och de fyra senaste i Italien.

I år har Ferrari kunnat konkurrera med Mercedes på många banor och deras motor är stark, det har vi bland annat kunnat se hos Sebastian Vettel som vunnit fyra lopp i år, hos Haas som är femma i konstruktörsmästerskapet och hos Sauber Alfa Romeo som gjort ett  betydligt bättre resultat i år jämfört med tidigare.

Ferrari satsar inför Belgien GP i Formel 1

Det ryktas om att det är Ferrari som har flest hästkrafter i sina motorer, passar bra till två mycket motorvänliga banor – Spa och Monza.
Det sägs att Ferrari har 980 hk, Mercedes 950, Renault 930 och Honda har kommit upp till 910.
Marcus Ericsson och Alfa Romeo Sauber byggde in sina nya motorer i Ungern, men det är en bana där motorn inte har någon större betydelse.
Det kan det däremot få i Belgien och Italien – två av årets absolut snabbaste banor.
För svensk del blir det spännande att följa fajten mellan Alfa-Sauber och Toro Rosso.

Marcus Ericsson (SWE) Alfa Romeo Sauber F1 Team at Formula One World Championship, Rd11, German Grand Prix, Qualifying, Hockenheim, Germany, Saturday 21 July 2018.
Marcus Ericsson  är positiv inför Belgien GP i Formel 1 (Sauber).

I nuläget har Toro Rosso ett försprång på tio poäng, 28 mot 18, men det är nio lopp kvar innan det är klart vem som tar den där viktiga åttondeplatsen och de värdefulla miljonerna.
Sauber har kört in poäng i åtta av årets tolv lopp.
– Vi har möjligheten att bygga vidare på den fina första halvan av säsongen och den här banan bör passa oss, säger Marcus Ericsson.
– Men vädret kan vara oförutsägbart vilket är en extra ingrediens och kan göra loppet ännu mer spännande. Jag ser fram emot helgen.

Väderprognos inför Belgien GP i Formel 1

Fredag: 17 grader och 50 procents risk för regn – under båda träningarna.
Lördag: 15 grader och 60 procents risk för regn under träning 3,  under kvalet är det 50 procents risk för regn.
Söndag: 18 grader men lätta moln och solchanser. Risken för regn sjunker till 40 procent, däremot ska det regna efter klockan 18 – men då ska racet vara över sedan länge.

Vill du ha koll på förarnas däckval? Stratistik? Tider. Kolla in gårdagens inlägg.

Kimi inför Belgien GP i Formel 1

Här ger Kimi Räikkönen sin syn på banan – och han verkar tycka att det är fantastiskt givande att stå framför kameran.

Force India i belgien GP i Formel 1 ?

Kommer teamet till start i Belgien? Teamet försattes i konkurs i samband med Ungerns GP. Sedan köpte Lawrence Stroll, pappa till Williams förare Lance, teamet.

Men det är inte helt klart. Sägs det.

Tydligen är inte avtalet mellan Lawrence Stroll, hans investerare och FIA helt klart än. Alla andra team måste godkänna det.

Force India driver Nikita Mazepin of Russia steers his car during a Formula One pre-season testing session at the Catalunya racetrack in Montmelo, outside Barcelona, Spain, Monday, Feb. 26, 2018. (AP Photo/Francisco Seco)
Nikita Mazepin testar för Force India. Hans pappa tar rättslig hjälp för att köpa teamet (AP)

Dessutom finns ytterligare ett problem, ryssen Dmitri Mazepin ville också köpa teamet och tar nu till rättliga åtgärder.
– Vi tar hjälp av de bästa juristerna och rådgivarna. Vi är övertygade om att den här affären inte gick rätt till och att den framförallt inte gjordes i teamets intresse, säger han till Blick.
Mazepin har naturligtvis också en son som vill köra F1, Nikita, är testförare hos Force India och fyra i GP3.

Red Bull irriterade på Riciardo

Red Bull är inte är nöjda med Daniel Ricciardo. läs följande uttalande från Helmut Marko:
– På tisdagen efter Ungerns GP ville han förlänga kontraktet med oss. två dagar senare ringde han och sa att han skrivit på för Renault, säger motorsportkonsulenten till Blick.

– Han tror kanske att gräset är grönare på andra sidan.
Red Bull plockar upp Pierre Gasly till nästa säsong, vem som ska köra för Toro Rosso sa vara klart före Italien GP nästa vecka. Det snackas om att Formel E-vinnaren Jean Eric Vergne har fått ett erbjudande av teamet.

Blir det F1-comeback för den 28-årige fransosen?

För övrigt kan vi notera att…

…förarna vill köra med DRS genom Blanchimont, kurva 16-17 som tidigare var ett av de mest fruktade ställena under F1-säsongen. Det vill inte Charlie Whiting och det är han som bestämmer:
– Jag vet inte om det är en så bra idé, säger han till motorsportmagazin.
Därför stannar vi på två DRS-zoner, start-mål, samt efter Eau Rouge. Förarna får i år öppna vingen på Kemmelrakan.
…Fernando Alonso var snabb i sin Toyota på Silverstone, men han diskades. Bilen höll sig inte inom reglementet. Nu är han tillbaka i F1 och den här fången vet alla att det är hans sista säsong. Eller? Han lämnade in en brasklapp när han sa:
–Jag vet att de kommer tillbaka ännu starkare i framtiden och det kan vara rätt tillfälle för mig att göra comeback. Det hade gjort mig väldigt glad, säger han.

Former Austrian Formula One driver Niki Lauda stands in the Mercedes pit during the first free practice at the Interlagos race track in Sao Paulo, Brazil, Friday, Nov. 10, 2017. (AP Photo/Nelson Antoine)
Ingen Niki Lauda i Belgien GP i Formel 1 (AP Photo/Nelson Antoine)

…Nico Hülkenberg  och Valtteri Bottas ska starta långt bak på Spa. Båda kommer att byta komponenter till motorn och ska straffas. Det skriver motorsport.com. Därför kan det hända att vi får två riktiga raketer i sista startled, men Spa är en bana där det går att köra om.
…Niki Lauda kommer inte att finnas med i helgen. Han är kvar på sjukhus efter att ha fått en ny lunga transplanterad för ett par veckor sedan. Det har tillstött vissa komplikationer, men han andas själv och kan prata. Vi hoppas ändå att han får en positiv helg.

Den 25 augusti firar han och hans hustru Birgit sin bröllopsdag – tio år tillsammans.

…Robert Fernley har lämnat jobbet som teamchef hos Force India. Stallet är i Belgien, men utan reklam och exakt vad som händer framöver är oklart.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB