Startsida / Inlägg

Kimi till Sauber – alla förare till F1 2019

av Anna Andersson

Kimi Räikkönen lämnar Ferrari. Det var ganska väntat.
Kimi Räikkönen är klar för Sauber. Det var inte bara oväntat.
Det var en bomb som slog ner i F1.

Rubriken ”Alla förare till F1 2019” har jag satt ett par gånger, men jag hade nog inte trott att Kimi Räikkönens namn skulle stå intill Sauber.

Finnish Formula One driver Kimi Raikkonen of Ferrari poses at a media meeting of his sponsor Santander Bank in Helsinki, Finland on August 22, 2017. Kimi Raikkonen has signed a one-year contract extension with Ferrari for the 2018 season, the Formula One team announced on August 22, 2017. / AFP PHOTO / Lehtikuva / Aleksi Tuomola / Finland OUT
Alla förare till F1 2019 – ett byte som ger eko. Kimi till Sauber och Charles till Ferrari. (AFP )

Visst hade jag lekt lite med tanken, vi kollegor hade pratat lite om det – men det kändes så avlägset att den tanken fick flyga vidare lika snabbt som den kom.
Det var fel.

Kimi vill mer

Kimi Räikkönen känner att han inte är färdig. Han älskar racingen och därför väljer han att avsluta sin karriär i det team som också tog honom till Formel 1. Som 20-åringe debuterade han för Sauber, han slutade tia i VM och tog nio poäng på 17-lopp – och då ska komma ihåg att poängsystemet inte alls var så generöst som i dag.
Detta betyder att Sauber har fått in en erfaren förare som kan driva utvecklingen av bilen och av teamet vidare. I Finland pratas det också om att han blir delägare i stallet vilketi sådant fall gör att han har säkrat tiden efter karriären.

Alla förare i F1 2019 – vad händer med Marcus?

Detta betyder också att Marcus Ericssons plats är allt annat än säker. Han har de senaste åren kunnat leva på att han varit en erfaren F1-förare med jämna resultat som jobbat hårt och tagit teamet vidare. Nu har stallet en ännu mer erfaren förare, som nått betydligt bättre resultat och dessutom är världsmästare. I Kimi Räikkönen får de en idol som fansen älskar och som skapar uppmärksamhet hos sponsorer. Stallet får också en enorm racingtalang som kan utveckla bilen, köra in bra resultat, vara en ledare och en teamplayer.
Då är det frågan vem de vill ha intill honom.

Marcus Ericsson (SWE) Alfa Romeo Sauber F1 Team at Formula One World Championship, Rd11, German Grand Prix, Qualifying, Hockenheim, Germany, Saturday 21 July 2018.
Vad gör Marcus Ericsson 2019? (Sauber).

Marcus Ericsson?
Ett dreamteam för oss nordbor och för Marcus Ericsson som skulle få mäta sig mot en av historiens bästa förare. Då skulle vi äntligen få se hur bra svensken egentligen är. Han kan teamet, han vet hur man jobbar med Ferraris motor , han har gjort ett bra jobb, han är omtyckt och har en bra ekonomisk stöttning.
Men får han chansen en gång till? Sauber är Marcus Ericssons enda chans till F1 2019, tar han den?

Vad kan Ferrari göra?

Antonio Giovanazzi?
En ung italienare som i dag är testförare i teamet, kan han utvecklas till en stor förare intill Räikkönen? Italien har ingen F1-förare i dag och att få en hos ett italienskt team ( Alfa Romeo Sauber) vore naturligtvis fantastiskt och kan han sedan gå vidare till att bli en Ferrariförare vore det ännu bättre för det stora italienska stallet. Giovanazzi stöttas precis som Leclerc av Ferrari. Samtidigt skulle jag tippa på att Ferrari redan betalar en del av samarbetet med Kimi Räikkönen och därmed borde inte deras inflytande över den andra förarplatsen vara så stort.

När vi kikar på alla förare till F1 2019 så ser vi att Charles Leclerc nu är bekräftad av Ferrari.

– Drömmar blir verkligen sanna, jag ska köra for Ferrari i VM 2019. Jag är otroligt tacksam för den möjligheten twittrar han.

Det var ingen större överraskning att Ferrari tog det beslutet, Leclercs första säsong i Formel 1 har varit mycket imponerande, dessutom stöttas han av Ferrari och stallet ser honom som en framtida mästare. Charles Leclerc tackar bland annat sin bäste vän Jules Bianchi för chansen:

Jag fick möjligheten att prata med Charles Leclerc om hans relation med Jules Bianchi tidigare i år. Du läser det här om du missade det.

Alla förare till F1 2019:

De förare som är aktuella och som det ryktas om har ett ? efter namnet.

Notera att Mercedes just nu är det enda teamet som behåller båda sina förare till 2019.

Mercedes Lewis Hamilton Valtteri Bottas
Ferrari Sebastian Vettel Charles Leclerc
Red Bull Max Verstappen Pierre Gasly
Renault Nico Hülkenberg Daniel Ricciardo
Haas Romain Grosjean? Kevin Magnussen?
Force India? Lance Stroll? Sergio Perez? Esteban Ocon?
McLaren Carlos Sainz Lando Norris
Toro Rosso Brendon Hartley? Stoffel Vandoorne? Jake Dennis? Dan Ticktum? Daniil Kvyat?
Sauber Kimi Räikkönen Marcus Ericsson? Stoffel Vandoorne? Antonio Giovianazzi
Williams Lance Stroll? Sergey Sirotkin? Robert Kubica? George Russell? Esteban Ocon?
 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB