Startsida / Inlägg

Äntligen Marcus!

av Anna Andersson

Brasilien GP i F1 – 2018 är VM avgjort, men jag tror att vi har ett spännande lopp framför oss. Äntligen fick Marcus Ericsson till ett riktigt bra kval.

Alfa Romeo Sauber's Swedish driver Marcus Ericsson powers his car, during the second free practice of the F1 Brazil Grand Prix at the Interlagos racetrack in Sao Paulo, Brazil on November 9, 2018. (Photo by EVARISTO SA / AFP)
Ericssons bästa kval  (EVARISTO SA / AFP)

Han startar i tredje led intill Max Verstappen. Så högt har han aldrig tidigare startat under sin F1-karriär och bara det är en anledning till att följa Sportbladets livebevakning i morgon. Sedan lär det dessutom bli en spännande fajt om segern och märkes-VM.

Eller vad sägs om att Mercedes startar Brasilien GP  på supersoft – medan Ferrari inleder loppet på soft. För att Mercedes ska säkra VM-tieln för konstruktörer krävs det att de vinner loppet – för att Ferrari ska hålla liv i mästerskapet in i finalen behöver deras två bilar ta in 12 poäng på Mercedes.

Märkes-VM – viktiga miljoner

Trots att förar-VM överskuggar konstruktörsmästerskapet hos fansen, ser teamen det på ett helt annat sätt. Det handlar om mängder av miljoner och det skiljer 90 miljoner kronor bara mellan plats ett och två.

NITTIO MILJONER.

Vi har samma fajt längre bak i fältet mellan Sauber och Toro Rosso där Ericssons team körde in två bilar i Q3 i kvalet, för andra helgen i rad. Båda Saubers förare startar före bilarna från Toro Rosso  och sett över hela säsongen har teamet haft en enormt fin utveckling. Sauber måste vara det team som utvecklats  absolut mest i år och Marcus Ericsson verkar har hittat rätt, lagom till han har ett annat äventyr att se fram emot. Kan det vara så enkelt att han har haft svårt att hantera den mentala pressen framförallt i kvalen och när den nu har släppt så släpper hämningarna och han kan prestera?

Mer om kvalet läser du här och där finns också startuppställningen.

Vi kan notera att Fernando Alonso åkte ut i Q1, men han slog kollegan Stoffel Vandoorne för 20:e  kvalet i rad. Det är en ruskigt imponerande svit. Alonso ska för övrigt köra Indy 500 tillsammans med McLaren.

En guide till  Brasilien GP i F1 2018 hittar du här

Straff inför Brasilien GP i F1 2018

• Esteban Ocon har bytt växellåda och flyttas tillbaka fem platser.

• Daniel Ricciardo flyttas tilbaka fem platser. Han har tvingats till ett byte av turboladdaren. Det sägs att anledningen rär att en fuktionär hade sönder den i Mexiko. Funktiönären använde sig av en brandsläckare vilket skadade bilen.

•Sebastian Vettel stängde visst av motorn, men han agerade inte rätt när bilen skulle vägas och måste nu böta – 25 000 euro.

Mercedes' British driver Lewis Hamilton (C) celebrates after taking the pole position, next to Ferrari's German driver Sebastian Vettel (L) who took the second place and Mercedes' Finnish driver Valtteri Bottas (R) who took the third place, after the qualifying session for the F1 Brazil Grand Prix at the Interlagos racetrack in Sao Paulo, Brazil on November 10, 2018. (Photo by Nelson Almeida / AFP)
Topp tre inför Brasilien GP i F1 2018 (AFP)

Inför Brasilien GP i F1 2018 kan vi konstatera att….

…Renault Bob Bell tror på en sammanslagning mellan  F1 och Formula E. Jag fick en exklusiv pratstund med honom och texten läser du här.

Vad tror du om hans förslag?

…Pietro Fittipaldi är ny testförare hos Haas och ska köra testerna i ABu Dhabi efter säsongsfinalen. Hans farfar vann VM i F1.

…Rob Smedley lämnar Williams, men vill fortsätta att jobba inom F1.

…Günter Steiner, Haas, vill inte se färre tävlingar men kortare tävlingshelger.

– Vi borde kunna komma till banan på fredagen och köra en timme då istället för tre. Det hade jag tyckt varit me rspännande än att minska antalet race.

….Force-Indias teamchef Otmar Szafnauer vill inte se 25 lopp.

– Om det blir 25 lopp måste vi ha två personer på flera positioner och rotera. Tänk dig den unge familjefar som vill vara borta 180 dagar om året, då måste man ställa sig frågan om det inte är bättre att ha bättre att ha färe lopp med högre kvalité.

Brasiliens GP i F1 2018  – start i morgon söndag klockan 18.10.

Jag drar igång livebevakningen kl 17.55. Häng med!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB