Startsida / Inlägg

En hylling av F1 – och snacket kring vem som är förare i F1 2020.

av Anna Andersson

Tillåt mig andas. Det har jag inte gjort på 52 varv under Storbritannien GP.

Efter Österrikes GP för två veckor sedan så skrev jag att det var det bästa F1-racet som jag sett på flera år och det fantastiska loppet följdes upp med ett magiskt bra lopp i Storbritannien. Detta var ett av de häftigaste tävlingarna som jag sett på Silverstone på många, många år.

Förare i F1 2021
Lewis Hamilton historisk – med sjätte segern på Silverstone (TT)

Fajten mellan Valtteri Bottas och Lewis Hamilton under inledningen av loppet samt den mellan Red Bulls Max Verstappen och Ferraris Charles Leclerc gav mig en tro på framtiden. Det var hett, intensivt, små marginaler och det var en riktigt bra och ärlig kamp man mot man. Det är precis den typen av racing som förarna älskar och som publiken vill se.

När majoriteten av loppen bjuder på den typen av kamp så kan i alla fall jag förlåta ett race som Frankrikes GP där det krävdes mer än en jäspning innan förste förare nått målflagg.

Valtteri Bottas måste vara frustrerad

Lewis Hamilton gjorde återigen allt rätt, han har en förmåga att göra rätt sak vid rätt tillfälle och för hans kollega Valtteri Bottas måste det vara otroligt frustrerande. Finländaren hade pole position, han tog starten och han lyckades hålla Hamilton bakom sig – men sedan kallades säkerhetsbilen ut när han själv redan hade varit i depå och Hamilton utnyttjade möjligheten och gjorde ett depåstopp samtidigt som Bottas fart kontrollerades. Det avgjorde racet och gjorde att Hamilton utökade ledningen i VM.

– Jag saknar ord, säkerhetsbilen gav Lewis ett gratisstopp och jag hade mediumdäcken på bilen och var tvungen att göra ett stopp till. Det var inte min dag, säger Bottas.

Vem och vad ska kunna stoppa Lewis Hamilton i år?

Jag tror att det är han själv som bestämmer om han ska vinna titeln i år igen. Så bra är han och så bra är det team som han tävlar för.

Förare i F1 2020
Vad händer med Vettel? (AP Photo/Ronald Zak)

En annan sak som vi måste diskutera är vad som händer med Sebastian Vettel?

Han gjorde ett riktigt dåligt kval inför Storbritanniens GP och kollisionen med Max Verstappen var helt och hållet hans eget fel. Verstappen körde om Vettel, Vettel försökte kontra men gjorde en missbedömning och körde rätt in i Verstappen. Det misstaget går på Sebastian Vettels konto och hade han inte förstört sina chanser att vinna VM tidigare i år så gjorde han det på Silverstone.
Han är nu 100 poäng bakom Lewis Hamilton när tio av årets 21 deltävlingar är avgjorda.

Här läser du artikeln om loppet

Vem kör var ? Förare i F1 2020

Senaste snackisen från Silverstone är att Racing Point och Mercedes har fördjupat sitt samarbete, att det kommer en rosa B-version till Ungerns GP och att den innehåller ännu mer av Mercedes kunskaper.

Förare i F1 2020
Förare i F1 2020 – är han tillbaka till Racing Point 2020? (AP Photo/Eugene Hoshiko)

Detta sägs vara en deal som gör att Mercedes kan placera tredjeföraren Esteban Ocon tillsammans med Lance Stroll hos Racing Point nästa år. Det skulle tvinga Sergio Perez att lämna teamet och nu snackas det om att han ersätter Romain Grosjean hos Haas.

När vi ändå drar igång Silly Season och frågar vilka förare som kör var i F1 2020 så kan vi meddela att Eddie Jordan tror på en riktig förändring till nästa år. Den förre teamägaren säger till Channal 4 att han ser Lewis Hamilton hos Ferrari redan 2020, medan Max Verstappen och Sebastian Vettel tar över förarplatserna hos Mercedes. Snacka om skräll om det stämmer.

Vad tror du?

Snabba nyheter

Vi kan konstatera att….

…det varit en härlig vecka för Haas (ironi). Sponsorn Rich Energy meddelade via twitter att de har avslutat samarbetet, en förare snurrade i depån under träningen och sedan gick Grosjean och Magnussen i varandra redan under det första varvet i Storbritanniens GP. Därefter bröt de båda två. Snacka om mardröm.

Vettels favorit (TT)

…Sebastian Vettel har valt ut tidernas 25 bästa F1-förare i tidningen Bild. Han väljer Michael Schuamcher med sju VM-titlar som etta, Lewis Hamilton som tvåa, J-M Fangio som trea, Alain Prost som fyra, Ayrton Senna som femma, Jackie Stewart som sexa, Niki Lauda som sjua och Nelson Piquet på plats åtta. Jack Brabham får plats nio och Fernando Alonso placerar sig på plats tio.

Var han placerar sig själv? På plats 25 med fyra VM-titlar, 52 segrar och 56 pole positions.

….Lewis Hamilton slog ett nytt varvrekord. Han putsade det gamla med 3,3 sekunder utan att använda den mjukaste gummiblandningen. Säg inget annat än att han är en fantastiskt förare.

…Pierre Gasly var fyra. Det är en tangering av hans bästa resultat i karriären och hans bästa resultat för Red Bull.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB