Startsida / Inlägg

Storbritannien GP 2019 – kan någon hota Mercedes?

av Anna Andersson

Valtteri Bottas hittade tillbaka. Han har pole position i Storbritannien GP 2019, en position han inte har haft sedan Spaniens GP i maj.

Men kommer den startpositionen att hjälpa honom att vinna loppet?

Valtteri Bottas har pole position i Storbritannien GP 2019
Valtteri Bottas – i pole position. Det var 0,079 sekunder mellan plats ett och tre i kvalet (TT)

Lewis Hamilton startar intill honom och jagar sin sjätte seger på Silverstone. En seger som skulle göra honom historisk – ingen förare har i sådant fall vunnit fler tävlingen på Silverstone fler gånger.

Mercedes var klart bäst i lördagens kval och ser vi till hur fredagens två träningar såg ut så är det också Mercedes som kommer att vinna i morgon. Frågan är bara om Bottas klarar av att ta in några poäng på Hamilton eller om britten tar ännu en seger. För Bottas – och mästerskapets del – vore det bra om han kunde ta in några poäng på Hamilton redan i morgon. Den här helgen tror jag inte att någon annan kan hota silverspilen, det är däremot möjligt i Tyskland om två veckor ( där Sebastian Vettel själv slängde bort segern och VM-titeln för ett år sedan) och i Ungern i början av augusti. Där brukar det vara väldigt varmt och erfarenheterna från hettan i Österrike för två veckor sedan visar att om det är någonstans som Mercedes har problem är det just i varma temperaturer.

Vad hände med Vettel i kvalet till Storbritannien GP 2019?

Den stora frågan efter kvalet till Storbritannien GP 2019 är dock vad som var problemet för Sebastian Vettel?. Han var sexa, slagen av Mercedes, Charles Leclerc och av de två bilarna från Red Bull. Det är en stor besvikelse för både tysken och Ferrari.

– Det är inte en kurva jag tappar i, det är lite överallt, jag trivdes inte alls i dag, förklarar Vettel för tyska journalister.

– Annars så kommer en förbättring i kvalet av sig själv, men inte i dag. Självklart önskar man att man kan köra om kvalet och nu har jag flera idéeer som jag skulle kunna testa. Men just när man sitter i bilen så försöker man bara att maximera prestationen och börjar inte att experementera med olika lösningar.

Stallchef Mattia Binotto möter pressen med orden:

– Jag är väldigt säker på att han hade kunnat prestera bättre än vad han gjorde, säger han.

– Han trivdes inte alls i bilen, vi måste titta på vad som hände.

Mer om kvalet  läser du här. Här har du också startuppställningen.

Vill du läsa guiden som ger  dig koll på statistiken och faktan inför racet gör du det här.

Sedan får du inte missa kvalet till IndyCar. Tiderna som gäller hittar du här.

Snabba nyheter inför Storbritannien GP 2019

 

Vi kan konstatera att…

…Mercedes båda förare kommer, precis som Red Bulls båda förare, att starta på mediumdäcken Ferraris förare kommer däremot att starta på de mjuka däcket. Förklaringen till det valet läser du här.

…Lance Stroll fortsätter att misslyckas i kvalet. Återigen lämnade han ett kval i Q1.

…Antonio Giovanazzi kvalade ut Kimi Räikkönen denna helg också.

Storbritannien GP 2019
Lando Norris trivs på hemmaplan (TT)

…debutanten Lando Norris tog sig till Q3, kollega Carlos Sainz klarade inte det.

…Michael Schumachers hälsostatus fortsätter att vara en av de mest välbevarade hemligheterna inom Formel 1. Jean Todt, numera ordförande i FIA, tidigare teamchef hos Ferrari och god vän till Michael Schumacher väljer att lämna följande kommentar:

– Hans familj fortsätter att kämpa och det är självklart att vår vänskao inte kan vara den samma som den en gång var. Detta beror enbart på att det inte är samma typ av kommunikation som tidigare.

…Simone Resta är numera hos Alfa Romeo, tidigare var han chefsdesigner hos Ferrari och det ryktas om att han kan återvända till Maranello och Ferrari.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB