Startsida / Inlägg

Tysklands GP 2019 – ännu en miss för Ferrari

av Anna Andersson
Tysklands GP 2019
Ännu en miss av Ferrari i Tysklands GP 2019 (TT)

Sju bokstäver kan ge oss namnet på Ferrari.
Men det kan också ge oss ett ord på det som det klassiska stallet sysslar med 2019.
Misstag.
Tendensen har varit tydlig hela säsongen, och trots Sebastian Vettels överraskande andraplats var helgen i Tyskland inget undantag. Teamet gjorde misstag och det gjorde förarna också.

Under lördagen lyckades Sebastian Vettel inte ens köra ett enda varv på tid innan hans bil fick problem med turbon. Något senare, under det tredje kvalsegmentet, fick hans kollega Charles Leclerc parkera sedan bränslesystemet trasslat.

Tysklands GP 2019 – möjligheten till så mycket mer

I racet fortsatte sedan bekrymren – även om det såg bra ut under inledningen av loppet. Charles Leclerc körde snabbare än samtliga andra förare och Ferrari tog två strategiskt smarta beslut där Leclerc tjänade placeringar.
Men därefter gick det fel.
Leclerc hade möjligheten att utmana om segern, han hade möjligheten att äntligen vinna ett VM-lopp och han hade möjligheten att visa att han är redo att ta över som Ferraris förste förare.
Då hände det igen. Ett ödesdigert misstag och det känns som om de bokstäverna förföljer Ferrari. Det var fortfarande för vått för torrdäck och nya regndroppar bidrog till att avåkningazonerna påminde mer om is än asfalt.

Den unge monegasken var en av flera förare som tappade kontrollen över bilen och han slutade dagen med en reklamskylt över framvingen.
Han var förgrymmad, förbannad och fruktansvärt besviken. Återigen.

Drömmar om en titel

 Tysklands GP 2019
Andra segern, Verstappen vann Tysklands GP 2019 (TT)

Nu är  den säsong som skulle ge Ferrari en VM-titel körd sedan länge, men det finns en framtid och det krävs en förändring.
– Vi har ansvaret, jag personligen känner att det är mitt ansvar, sa teamchef Mattia Binotto efter kvalet till Tysklands GP.
– Vi måste förändra hela vårt beteende så att den här typen av saker inte händer igen. Det handlar om en process, hur vi utvecklar bilen och hur vi kan göra den tillförlitig. Det handlar om allt inom både kvalitetskontroll och bilens utveckling. Vi måste lösa det. Jag tror inte på otur.
I år har problemet inte bara varit misstagen utan också det faktum att de gör dem under de helger som Mercedes är allt annat än omutbara. I Tyskland tog Mercedes två  små poäng, men istället för att plocka full poäng fick Ferrari se sig besegrade av Red Bull.

Det gör att förlusten ännu tyngre.

Det är en lång väg för Ferrari att ta sig tillbaka – men insikten om problemet är det första steget för att vända trenden.
•••
Max Verstappen tog säsongens andra seger och vann trots att han missade starten och snurrade 360 grader vid ett tillfälle. Sebastian Vettel körde upp sig från sista till andra plats och Daniil Kvyat tog Toro Rossos första pallplats sedan Vettel vann för teamet på Monza 2008. Det var viktigt för ryssen som kanske snart får möjligheten att återkomma till Red Bull och ersätta den mycket tveksamme Pierre Gasly.

Mer om loppet läser du här.

Snabba nyheter från Tysklands GP

Vi kan notera att…

Tysklands GP 2019
Kvyatt tog en pallplats för Toro Rosso (TT)

…Daniil Kvyat blev pappa igår. I dag tog han en pallplats.

…..Charles Leclerc, Valtteri Bottas, Nico Hülkenberg och Lewis Hamilton. Alla tappade kontrollen på ungefär samma ställe.
– Det är ett oacceptabelt lågt grepp på asfalten i de två sista kurvorna, säger Leclerc efter loppet.
– Men det ändrar inte det faktum att jag gjorde ett misstag och jag är väldigt besviken.
…Honda levererar motorer till två av de team som stod på pallen, det har inte hänt på ungeför 30 år.
…Romain Grosjean och Kevin Magnussen går i varandra – igen. Frågan är när Günther Steiner gör allvar av sina hot och gör förändrar sin föraruppställning.
…Charles Leclerc inledde söndagen med att gratulera sin lillebror. Arthur Leclerc vann ADAC Formel 4 på Hockenheimring.
…Mercedes räddade Tysklands GP 2019, men kommer inte att göra det nästa år. Det bekräftar Toto Wolff. Därmed är det ytterst tveksamt om det blir någon deltävling i Tyskland nästa år. Från Spanien har det kommit positiva signaler och det har det gjort från Mexiko också. Blir det då 21 lopp nästa år eller kommer ägarna Liberty Media att utöka antalet lopp?

…Alfa Romeos båda förare har fått ett tidstillägg på 30 sekunder och ramlar därmed bort från poängen. Det ger Hamilton två poäng och Robert Kubica tog sin och Williams första poäng för den här säsongen. Det är Kubicas första VM-poäng sedan 2010. Grattis!

Från F1 till Indy

Nu gäller det att andas. Sommarens F1-lopp har alla varit oförutsägbara och bjudit på ritkigt bra racing. Det kommer att ta ett tag innan jag klarar av att smälta detta.

Det får ta några timmar.

Sedan är det dags för Indycar och två svenskar med chans på en pallplats.

Nästa vecka avslutar Ungern den första halvan av F1-säsongen. Därefter väntar sommarlov och fabrikerna stänger helt i två veckor. Säsongen startar sedan om med tävlingen i Belgien den 1 september.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB