Startsida / Inlägg

Japans GP i F1 2019 – gav träningen Bottas pole?

av Anna Andersson

Det är ingen idé att sätta klockan i morgon bitti för att följa Japans GP i F1 2019. Det blir inget lördagskval. Istället får du sätta klockan på 03.00  natten till söndag. Mer om det läser du här.

Då ska kvalet avgöras om det inte är så att ovädret och tyfonen Hagibis ändrar tidsplan eller riktning. Då kan kvalet flyttas igen eller till och med ställas in. I morgon lördag kommer alltså F1-banan att vara stängd och teamen ska stanna på sina hotell. Mercedes meddelar att stallet bland annat ska flytta upp all utrustning från golvet så att ingenting  riskerar att skadas om det blir en översvämning. De plockar även bort sina pitwalls, all känslig utrustning och förbereder sig för att det kan bli strömavbrott.

Vem tar pole i Japans GP i F1 2019?

Japans GP i F1 2019
Regn och oväder i Japan, det har hänt förr (TT)

Dessutom har F1 förberett för att det kan vara resultatet på den andra träningen som också ger startuppställningen.

Som läget är nu, när den andra träningen är genomförd och innan tyfonen slagit till, är det dubbelt Mercedes i första led. Deras bilar var en snabbare än konkurrenterna – på en bana där teamet dominerat sedan hybrideran inleddes 2014.

– Det var ett riktigt bra pass. I och med att det var uppehåll kunde vi köra mycket och vi använde även en del av de däcken vi skulle ha kört med i morgon. Bilen hade bra balans, säger Mercedes Valtteri Bottas.

Han var snabbast på träningen och har pole position om kvalet ställs in.

– Vi försökte att verkligen göra allt vi kunde i dag och vara effektiva så att vi kan vara redo oavsett om det blir kval eller inte på söndag. I morgon behöver vi stanna på hotellet. Även om jag inte har diskuterat det med teamet än så är jag övertygad om att vi har möten och kommer att analysera alla siffror vi fick ut från dagens pass.

Kollegan Lewis Hamilton var näst snabbast under det andra passet, därefter följde Max Verstappen, Red Bull och Charles Leclerc, Ferrari, före Sebastian Vettel, Ferrari och Alex Albon, Red Bull.

Red Bull med nytt bränsle

Japans GP i F1 2019
Red Bull jagar segern med nytt bränsle (TT)

Resultatet gör att Toto Wolff, som är stallchef hos Mercedes, konstatera att den uppdatering som teamet hade med sig till Japan också fungerar. Han var lite orolig efter inledningen på hösten. Nu bör han ha bör ha lugnat sig lite nu och det finns ingenting som kan hindra dem från att ta två titlar till i år. Stallet kan vinna konstruktörsmästerskapet redan på söndag. Lewis Hamilton kan lämna Japan med en enda konkurrent om VM-titeln – kollegan Valtteri Bottas.

För Red Bull är tävlingen i Japan extremt viktig. Det är hemmarace för motortillverkaren Honda. Teamet bytte sina motorer i Ryssland för att slippa bestraffningar på Suzuka och kommer med ett nytt bränsle. Enligt Helmut Marko är målet en seger. Du läser mer här.

Vettel erkänner – bröt överenskommelsen

Japans GP i F1 2019
Hur är stämningen egentligen? (TT)

När vi lämnade Ryssland för två veckor sedan pratades det mycket om Ferrari och det faktum att Sebastian Vettel ignorerade en stallorder. Istället för att släppa förbi Charles Leclerc som var planerat så körde han vidare för att själv dra fördel av det. Nu i efterhand pratar Charles Leclerc om ett missförstånd, medan Vettal säger så här inför Japans GP i F1 2019:

– Vilka överenskommelser vi hade och vem som gjorde rätt eller fel är inte så viktigt kanske, säger han.

– Självklart fick jag besked över radion om att jag skulle byta plats, men jag gjorde inte det. Det var naturligtvis inte rätt.

Samtidigt betonar han att det inte finns några som helst problem mellan honom och Leclerc.

– Självklart är det så att man inte ger den andra ens en centimeter på banan och man vill slå kollegan, säger Vettel.

– Men vi  har ingen speciell relation, det är samma sak som mellan andra. Så är det inom varje team och jag ar inte upplevt något annat de senaste åren och i år är det ingen skillnad.

Chefen räknar med nya bråk

Även Ferraris stallchef Matti Binotto är medveten om problemet, men tror att problemen från loppet i Ryssland kommer att upprepas.

– Jag tror inte att det inte händer igen, säger han när han får frågan i Japan.

– Charles och Sebastian är två bra förare. Båda har ett mål, att köra in som vinnare av loppet.

Binotto förklarar att nyckeln till framgång är tydlighet och rättvisa.

– Vår avsikt är att hantera situationen inom teamet så att det blir så bra som möjligt för alla och även för föraren.

Inför Japans GP i F1 2019 kan vi konstatera att….

….Günther Steiner, stallchef hos Haas, måste böta mer än 75 000 kronor för att han skällde ut en domare efter tävlingen i Ryssland. Det var ett milt straff. Det pratades om att han skulle spärras från paddock, böter på 2,5 miljoner kronor eller att teamet skulle bli av med poäng.

…en guide med fakta och statistik till helgens tävling på Suzuka hittar du här.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jörgen Källström
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB