Startsida / Inlägg

Mercedes är världsmästare i F1 2019

av Anna Andersson

Efter regn kommer solsken och efter en tyfon körs det F1 i Japan.

I kvalet till Japans GP imponerade Ferrari genom att ta de två första startpositionerna, men stallet lyckades inte alls behålla det övertaget i racet.

De förlorade segern redan i starten.

Mercedes världmsästare i F1 2019
Bottas vann Japans GP (TT)

Ingen av deras förare kom av linjen i tid vilket resulterade i att Valtteri Bottas tog starten från andra startled. På en bana som är svår att köra om på gav det honom rätt förutsättningar för att också ta hem segern. Återigen vann Mercedes på Ferraris egna misstag.

Det är märkligt att Ferrari har så svårt att sätta alla detaljer. Den här gången gjorde stallet allt rätt ända fram till starten. Där lyckades varken Sebastian Vettel eller Charles Leclerc komma av linjen. Det gjorde att teamet tappade både kommandot i loppet och segern. Vettel erkände efter starten att han gjorde en miss i starten.

Leclerc dåliga start resulterade i att han och Max Verstappen var inblandade i en incident i den andra kurvan vilket förstörde söndagen för båda förarna. Domarna gav Leclerc en bestraffning som gjorde att han tappade en placering, från plats sex till plats sju.  Med vad hjälpte det Verstappen? Han ansåg sig torpederad och var väldigt irriterad över att han missade möjligheten att köra upp en bil med en Hondamotor på prispallen i Japan.

Mercedes är världsmästare i F1 2019

Valtteri Bottas seger och Lewis Hamiltons tredjeplats gjorde att Mercedes säkrade VM-titeln för konstruktörer och det för sjätte gången i rad. Teamet har vunnit samtliga mästartitlar för både konstruktörer och förare sedan hybridmotorerna gjorde sitt intåg 2014 och kommer att göra det även i år. Det är ett mycket imponerande facit – även om jag inte kan låta bli att fundera över var Ferrari och Matti Binotto egentligen känner.

Mercedes världmsästare i F1 2019
Mercedes världsmästare i F1 2019 (TT)

Faktum är att Ferrari har gjort så många misstag de senaste åren att Mercedes inte har fått den motståndare som ett team av deras kaliber behöver för att göra en hel säsong spännande för F1-entusiasterna.

Nästa år, 2020, är sista året innan det blir en ny stor regeländring ( som det ser ut nu i alla fall). För sportens skull hoppas jag att både Ferrari och Red Bull då klarar av att plocka ut max och minimera misstagen under en hel säsong  – inte bara under enstaka race.

2019 har bjudit oss på många fantastiska race, men klarar Red Bull, Ferrari och kanske McLaren av att anta utmaningen 2020 kan det bli en fantastisk säsong och det över 22 lopp.

Därefter kastas alla kort om igen och ingen vet någonting om hur F1 utvecklas från och med 2021.

Vill du läsa mer om racet gör du det här.

Vi kan notera att

…Lewis Hamilton och Valtteri Bottas är de enda förarna som kan vinna VM-titeln i år. Efter Japans GP har alla andra förare tappat den möjligheten.

…2019 är första gången någonsin som Japans GP på Suzuka vunnits från andra startled.

…Alex Albon slutade fyra. Hans bästa resultat med Red Bull.

…Carlos Sainz, McLaren, var femma igen.

…Renault tog poäng med båda bilarna, trots att de startade på plats 15 och 16. Hela resultatlistan har du här.

…Jean Todt berättar om sina möten med Michael Schumachers och om sin dröm att besöka ett F1-lopp tillsammans. Du läser det här.

…fyra F1-lopp återstår av säsongen, nästa avgörs i Mexiko den sista helgen i oktober. Då handlar det om kvällsrace igen.

Och tidsomställning. Vi får en timme till.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB