Startsida / Inlägg

Brasilien Grand Prix 2019 – ger hopp om framtiden

av Anna Andersson

Tre team i kamp om pole position i Brasiliens Grand Prix 2019.

Brasilien Grand Prix 2019
Max har pole (TT)

Det ger mig hopp om framtiden. Max Verstappen, Red Bull, var favorit till att ta pole position och han lyckades med det, bakom honom körde Sebastian Vettel, Ferrari  in som tvåa och Lewis Hamilton, Mercedes som trea (sedan han tagit sig förbi Charles Leclerc i det sista försöket). Det tyder på att Mercedes motor inte alls är den som dominerar lägre, Ferrari har farten och Honda, som fick så mycket kritik under åren tillsammans med McLaren, har hittat rätt. Det känns som om 2020 kan bli en väldigt spännande säsong där vi har tre team som kan utmana varandra. Det gillar vi.

Detta var för övrigt tredje gången i år som Max Verstappen var snabbast i kvalet, hans andra pole position i år och i karriären. När vi ändå är inne på fakta kan vi konstatera att Red Bulls stallchef Christian Horner fick en fin present på sin 46-årsdag och att detta är första gången sedan 1991 som en bil med en motor från Honda har pole position i Brasilien.

Den kördes hem av Ayrton Senna. I år är det 25 år sedan han omkom på Imola.

Skön revansch för Verstappen

Det var också en skön revansch för Verstappen som var på väg mot en seger i Brasilien för ett år sedan, men blev påkörd av Esteban Ocon som försökte ovarva sig.  Det slutade med handgemäng i depån.

Ocon kommer för övrigt tillbaka till F1 nästa år. Då kör han för Renault. Alla förare till  F1 2020 hittar du här.

Brasilien Grand Prix 2019
Bra kval av Magnussen (TT)

En överraskning i kvalet var att Haas båda förare tog sig vidare till Q3. Det gjorde även Kimi Räikkönen i Alfa Romeo. Det blir intressant att se om finländaren kan köra in några poäng den här helgen, det skulle i sådant fall vara första gången sedan omstarten efter sommaruppehållet.

Intresserad av mer statistik? Kika i guiden inför morgondagens race, som för övrigt startar kl 18.10. Du hittar den här.

 

Snabba nyheter inför Brasilien Grand Prix 2019

Stackars Carlos Sainz som drabbades av motorproblem i Q1 och blev utan tid.

Charles Leclerc har en bestraffning för motorbyte, tio platser ner för Ferraris förare.  Han startar på medium.

Robert Kubica fick byta chassi efter kraschen under fredagen. Han ligger under i

Brasilien Grand Prix 2019
Mercedes vara eller inte vara? (TT)

kvalstatistiken med 0-20 mot kollegan Georg Russel.

I gårdagens blogg skrev jag om Mercedes och deras framtid. I Auto Bild drar man det ett steg längre. Tidningen skriver om ett rykte som säger att både Roger Penske, teamägare i IndyCar och också ägare till det företag som äger mästerskapet och Indianapolis Motor Speedway, och den ryske miljonären Dmitry Mazepin (vars son Nikita kör i Formel 2)  är intresserade av att köpa teamet. Vad sägs om Team Penske i F1? Har McLaren startat en trend? Häftigt om samma team kan vinna så väl F1 som IndyCar, eller vad tycker ni?

Ett rykte mina vänner, men det känns ändå rätt att rapportera om det.

Paul Ripke  har varit teamfotograf hos Mercedes de senaste åren och skött deras sociala medier, men nu lämnar tysken teamet. Det sägs att det bland annat beror på att han inte har någon vidare relation med Lewis Hamilton.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB