Startsida / Inlägg

Ferrari misstänks för fusk

av Anna Andersson
Ferrari misstänks för fusk
Fuskar Ferrari? (TT)

Ferraris misstänks för fusk.
Därför har FIA, internationella bilsportförbundet, beslagtagit en del av deras bränslesystem efter helgens deltävling.
Bakgrunden är att Ferraris bilar har varit enormt snabba under hösten och konkurrenterna misstänker att de har använt gråzoner. På ren svenska betyder det att konkurrenterna misstänker Ferrari för fusk.

Inför Mexikos GP skickade Red Bull en förfrågan till FIA och bad dem säkerställa vad som gäller. FIA kom med nya direktiv om hur motorn får användas när det gäller både mätning av bränsleflöde och förbränning av olja i motorn. I Mexikos GP hittade Ferrari inte alls rätt och i Brasiliens GP såg det bättre ut. Ändå hade inte den bil som under hösten varit en segerkandidat i nästan varje race hade någonting med segern att göra (och det inte bara för att Ferraris bilar kolliderade och körde varandra av banan).

Ferrari misstänks för fusk

Det har gjort att diskussionen har fortsatt. Varför är Ferrari inte lika bra som de var för ett par veckor sedan, innan de nya direktiven kom?
Nu skriver tyska ”auto, motor und sport” att FIA själva tar nästa steg och att de har beslagtagit delar av bensinsystemet från tre bilar. Dels från en Ferrari, från ett av Ferraris kundteam och från ett annat team. Allt för att kunna jämföra de tre varianterna i lugn och ro.
Säsongens sista deltävling avgörs i Abu Dhabi första söndagen i december. Vi kan räkna med att om vi inte hör någonting innan dess håller sig Ferraris bränslesystem inom reglerna.

För övrigt finns det även andra krisrubriker kring  Ferrari.

Yngsta prispallen och nytt rekord

I Brasilien var det den yngsta prispallen någonsin i F1:s historia. Max Verstappen före Pierre Gasly och Carlos Sainz. En annan intressant sak är Alfa Romeos resultat. Det är det bästa resultatet sedan teamet körde med förare som Juan Manuel Fangio och Giuseppe Farina.

En annan kul notering är Red Bulls galet snabba depåstopp.
Teamet bytte fyra däck på 1,82 sekunder.
Inför säsongen hade Williams rekordet på 1,92 från år 2016. På Silverstone bytte Red Bull fyra däck på 1,91 sekunder, på Hockenheim dröjde det 1,88 sekunder och i Brasilien slogs rekordet igen.
Lyssna på det – 1,82 sekunder.
Red Bull har vunnit DHL Fastest Pit Stop Award i år  och teamet tog segern 52 poäng före Williams. Detta är teamets andra seger i den kategorin på lika många år.

För övrigt försöker Mercedes rädda den motor som gick sönder i Valtteri Bottas bil, allt för att han ska slippa en bestraffning i starten av finalen i Abu Dhabi.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB