Startsida / Inlägg

Verstappens ilska efter Azerbajdzjan GP 2021

av Anna Andersson

Max Verstappen hade en säker ledning bara ett par varv från mål.

Då kollapsade vänster bakdäck och han kraschade ur Azerbajdzjan GP 2021.

– Det är en fullständig katastrof för Verstappen, säger VSports expert Björn Wirdheim.

Azerbajdzjan GP 2021
En besviken Verstappen efter kraschen i Azerbajdzjan GP 2021 (TT)

Det var värsta tänkbara scenario för Red Bull och Verstappen. VM-ledaren från Nederländerna hade greppet om racet. Kollegan Sergio Perez på andra plats och Mercedes Lewis Hamilton på den tredje.

Det hade varit en perfekt utdelning för både Red Bull och Verstappen.

Men på det 46:e varvet orkade inte hans ena bakdäck längre. Han fick punktering och tappade kontrollen över bilen när den höll en hastighet över 300 km/timmen.

– Det är givetvis frustrerande, men det är svårt att säga någonting om det, säger Verstappen enligt motorsportmagazin.

– Det var ett kanonlopp, bilen var fantastiskt snabb och det skulle ha varit en vinst.

Han tror inte att det var något skräp på banan som orsakade olyckan och säger också att han inte kände någonting innan däcket gick sönder.

– Det  var flera förare som körde samma linje, flera varv efter varandra. Där var ingenting på banan, men Pirelli kommer naturligtvis att säga att det var någon bildel som låg där  eftersom de alltid säger det, säger Verstappen som klarade sig utan skador.

– Det skulle vara min seger, en dubbelseger  för teamet. Nu var det fantastiskt att Sergio vann,  även för mästerskaper, men det var också  synd.

Stora däckproblem i Azerbajdzjan GP 2021

– Det var ett däcksproblem. Det var samma däck som gick sönder för Lance Stroll tidigare, säger teamchef Christian Horner till Red Bulls motorsportkonsult Helmut Marko i ett samtal som fångas upp av TV-kameran.

Olyckan påminde väldigt mycket om den som drabbade Aston Martins Lance Stroll på det 31:a varvet. Red Bull påpekade för FIA (internationella bilsportförbundet) att de inte fick någon förvarning innan olyckan inträffade. Efter Verstappens olycka stoppades loppet så att bilarna hade möjligheten att byta däck och det skedde en omstart inför de två sista varven av loppet.

Då svängde plötsligt turen åter till Max Verstappens fördel. Lewis Hamilton gjorde ett sällsynt misstag och bromsade bort sig i omstarten. Han tappade ett stort antal positioner och lämnar Baku utan poäng. Det var en väldigt märklig situation eftersom Hamilton inför omstarten skickade ett tydligt röstmeddelande till teamet över radion:

– Detta är ett maratonlopp, inget sprint. Jag ska inte ta några chanser, sa han och syftade på att alla poäng  är viktiga för att vinna titeln i december.

Azerbajdzjan GP 2021
Perez första seger för Red Bull, hans andra i karriären (TT)

Azerbajdzjan GP 2021 vanns av Sergio Perez, hans första seger för Red Bull.

– Jag kände att Lewis jagade mig hela racet  och i omstarten så ville jag bara bromsa så lite som möjligt, säger Sergio Perez i TV-kameran efter loppet.

– Det var en riktigt bra boost för hela teamets självförtroende.

Perez vann före överraskningen Sebastian Vettel som tog sin första pallplats för Aston Martin och Pierre Gasly, Alpha Tauri.

Mercedes lämnade Baku utan att ta en enda poäng och det var sex olika bilar på de  sex första positionerna. Det hör inte till vanligheten.

Här är resultatet i Azerbajdzjan GP 2021, säsongens sjätte VM lopp av 23.

Här ser du hur ställningen är i VM-tabellen

Korta nyheter

McLaren har sorg. Teamet har förlorat delägaren Mansour Ojjeh som har avlidit vid en ålder av 68 år. Han har sedan 1984 varit delägare i McLarens Group.
– Under 40 år var Mansour själv och hjärta i vårt team och bidrog starkt till teamets framgångar, säger VD Zak Brown i ett uttalande.
– I varje aspekt var han en riktig racer.

Det har skett förändringar i kalendern. Det är möjligt att det bara blir 22 lopp i år. Mer  om det kan du läsa här.

Om du missade den långa intervjun med Marcus Ericsson i papperstidningen kan du läsa den här. Han berättar om hur det var att bli vuxen i rampljuset, sin tid i F1 och om det nya livet i IndyCar. Det är en del av den artikelserien där jag pratat med fem av de tio svenska förare som kört F1. Du hittar den här. 

Intervjun med Stefan Johansson läser du här. Båda texterna är PLUS, det vill säga material som är exklusivt och du enbart kan läsa här. Totalt är det fem delar som kommer att publiceras i papperstidningen och plus.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB