Startsida / Inlägg

Leclerc överraskar med pole position Azerbajdzjan GP

av Anna Andersson

Charles Leclerc har pole position i Azerbajdzjan GP 2021. Före Lewis Hamilton Mercedes och Max Verstappen Red Bull. Det hade Red Bull inte räknat med. Återigen missade Verstappen chansen att sätta sin sista tid för att det var bilar som smällde i muren framför honom.

– Det var ett riktigt dumt kval, sa en ilsken Verstappen efter kvalet som innehöll fyra röda flaggor.

–Det var bara en massa skit. Vi såg vad som hände i dag och det är mycket möjligt att det händer i racet också. Jag hoppas  att det blir en ren start och sedan får vi se vad som händer.

Fyra röda flaggor i Azerbajdzjan

Kvalet till Azerbajdzjan GP avslutades under rödflagg sedan Yuki Tsunoda, Alpha Tauri, kraschat i slutet av passet. Carlos Sainz, Ferrari, som kom bakom inte hade en chans att komma undan. Det gör att Charles Leclerc har pole position för andra tävlingen i rad, men i Monaco kom han aldrig till start.

Azerbajdzjan GP
Pole position i Baku (TT)

– Jag tyckte att det var ett skitvarv eftersom jag gjorde två missar men låg bakom Lewis i den sista sektorn, förklarar Leclerc efter kvalet.

– Jag hade inte väntat mig att vi skulle kunna konkurrera om pole position. Bilen känns väl okej. Samtidigt tror jag att både Mercedes och Red Bull har mer att ta av. Detta är ju inte som i Monaco utan här går det att köra om.

Det var imponerande av Lewis Hamilton som inte var någonstans under fredagens träningar, men lyckades lösa inställningarna och sätta den tiden som krävdes för en plats i första startled. Nu är det fyra bilar från fyra olika team ( Pierre Gasly startar fyra) i de två första startleden och det kan ge oss ett riktigt bra race. Frågan är vem som har den starkaste racebilen?

Max Verstappen känns riktigt stark från ruta tre, medan Lewis Hamilton däremot har en bil med väldigt låg downforce och kommer att behöva kämpa med sina däck. Mer om  Max Verstappen  som leder ett mästerskap för första gånngen på sju år läser du här.

Svåra kurva 15

Max Verstappen kraschade i kurva 15 under den tredje träningen av Azerbajdzjan GP, Lance Stroll, Aston Martin och Antonio Giovanazzi, Alfa Romeo gjorde det under kvalet. Båda orsakade en rödflagg.

Azerbajdzjan GP
Verstappens miss under träningen (TT)

– Jag körde lite för fort och hjulen låste sig, sedan var det över, säger Stroll till ORF.
– Kurvan har en speciell karaktär, man bromsar på höger sida och i dag hade vi medvind just där. Det är en liten utmaning.

George Russell, som behövde en ny motor i sin Williams ska vara väldigt glad över att det blev en rödflagg när Stroll tappade bilen i Q1. Det gjorde att hans team hann reparera den och han kunde ta sig till Q2. Russell en gammal Mercedesmotor i sin bil, vilket  gör att han slipper bestraffning. Även Daniel Ricciardo kraschade under kvalet, i Q2 i kurva tre. Det avslutade det passet och Sebastian Vettel, Aston Martin, var något förbannad efteråt. Den rödflaggen gjorde att han var tre hundradelar från avancemang. Nu startar han från position elva och hart ett fritt däckval i morgon. Det är kanske inte så illa det heller?

Även Esteban Ocon missade Q3 på grund av Ricciardos misstag och han var säkerligen också irriterad, kollegan Fernando Alonso klarade en plats inom topp tio.

Startlistan hittar du här.

Snabba nyheter inför Azerbajdzjan GP

Ferrari gör en förändring vid depåmuern, teamchef Mattia Binotto kommer inte längre att ha sin plats där under loppet.
Laurent Mekies är ny managing director, Inaki Rueda lämnar jobbet som chefstrateg och blir sportdirektör medan Ravin Jain blir chefstrateg och tar Binottos plats vid muren.
Intresserad av statistik och annan fakta inför racet? Det finns här.

Singapore Grand Prix kommer inte att köras i början av oktober 2021. Om det betyder att det blir 22 lopp i årets mästerskap eller det är någon annan bana som tar Singapores plats i kalendern är inte klart. Det pratas om att det skulle kunna bli två lopp på COTA i USA, där mästerskapet kör den 24 oktober. Det är dessutom fortsatta frågetecken kring Japans GP, Mexikos GP och Brasiliens GP. Skillnaden mot stadsbanan under Singapore GP är att det är fasta banor och där behövs det inte riktigt lika mycket tid för att förbereda en tävling.
Med andra ord ska vi vara medvetna om att det fortfarande kan ske stora förändringar i årets kalender. Du hittar den här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB