Startsida / Inlägg

Max Verstappen – leder mästerskap för första gången på sju år

av Anna Andersson

Det är snart tio år sedan sedan Max Verstappen ledde ett mästerskap.

– Det måste ha varit i go-kart 2013, säger Red Bulls förare.

Nu leder han VM, jagad av Lewis Hamilton.

Max Verstappen
Tar han nästa seger ? (TT)

Inför helgens VM-deltävling i Azerbajdzjan är det 23-åringen från Nederländerna som toppar VM-tabellen. För första gången någonsin leder Max Verstappen VM i Formel 1 och det är första gången på många år som hans namn står högst upp i en tabell.

Han har aldrig varit i ledningen under sin tid inom formelbilsracing.

Han lämnade go-kart som mästare 2013 och 2014 tävlade han i för första gången med en formelbil, då tävlade han i EM i Formel 3 och mästerskapet vanns av Esteban Ocon (numera Alpine). Därefter flyttades 17-årige Verstappen upp till F1. Efter sex år och två veckor i mästerskapet leder han VM.

– Jag vet ju vad jag ska göra, det är samma sak nu som som då. Då hade jag en go-kart och pappa skötte om motorerna. Du är alltid beroende av din utrustning, men om allt stämmer så kan du lyckas, säger Max Verstappen på presskonferensen inför tävlingen i Baku.

Max Verstappen positiv

Max Verstappen
Verstappen leder VM 2021 (TT)

Där väntar ett stadslopp som skiljer sig mycket från det som han vann i Monaco för två veckor sedan. I Baku finns bland annat säsongens längsta raksträcka.

– Monaco är en rejäl utmaning. Här finns det lite mer plats, men det är väldigt halt och det verkar som om vinden kommer att spela en betydande roll den här helgen. Det är alltid lite kaosartat kring detta racet. När vi väl hittar en bra balans i bilen är jag övertygad om att vi kan köra hem ett bra resultat, säger Verstappen till formula1.com.

Red Bulls förare har fyra poäng upp på Mercedes Hamilton efter fem lopp, det skiljer sju poäng mellan en första och en andraplats och då är inte poängen för det snabbaste varvet inräknat.

– Monaco är ju väldigt speciellt, men vi vill vara i samma position i finalen i Abu Dhabi och jag vet att det kommer att bli väldigt tufft. Vi måste fortsätta att jobba på så som vi gör, men göra det ännu lite bättre.

Mercedes vs Red Bull

Den flerfaldige mästaren Lewis Hamilton och Mercedes kommer från en miserabel helg i Monaco, till en bana där de imponerat och vunnit tre av de fyra lopp som genomförts sedan 2016.

– En ny stadsbana och vi har haft problem med däcken och temperaturen, säger Hamilton.

– Det är varmt här och det fanns många anledningar till att vi inte var bra i Monaco och det är några sektioner här också som är väldigt tajta och där kommer vi att tappa. Samtidigt har det gått bra här tidigare så jag hoppas på en tajt fajt.

Det har pratats mycket om Red Bulls flexibla bakvingen inför loppet, även om den är godkänd enligt den nuvarande standarden har Mercedes hotat med en protest.

Red Bull har svarat med att de kommer att protestera mot Mercedes framvinge om mästarteamet gör allvar av sitt hot.

– Om jag hade haft en framvinge som rört sig så mycket som den Mercedes har hade jag hållit tyst, säger Red Bulls teamchef Christian Horner till brittiska Sky.

Här är resultatet från träning 2, med dubbelt Red Bull i topp, före Ferrari. Mercedes? Hamilton var bäst på plats 11.

– Det är inte enkelt att vara utanför topp tio när vi har haft farten på andra banor, men jag vet inte riktigt vad det är som saknas. Vi måste ta reda på det, säger han.

Vi kan också notera att Charles Leclerc körde av i kurva 15.

Max Verstappen

Annas Motor – veckans snackisar 5 juni 2021

Pole position

Max Verstappen

Red Bulls förare leder VM. Han har fyra poäng upp på Lewis Hamilton inför helgens race i Baku, på en bana som bör passa Red Bulls bil. Det är första gången sedan 2013 som Verstappen leder ett mästerskap. Då var det go-kart.

2) Mattias Ekström

Stephane Peterhansel, Carlos Sainz och Ekström i samma team. Audis blir första biltillverkare att slåss om totalsegern med en elektrifierad drivlina i Rally Dakar. Svensken har skrivit ett kontrakt över flera år.

– Målet är att vinna innan jag lägger upp hjälmen på hyllan, säger Ekström som har Emil Bergkvist som kartläsare.

3) Helio Castroneves

Den 46-årige racerföraren kör två lopp i IndyCar i år, Indy 500 var det första. Där tog han en imponerande seger vilket gör honom till den fjärde föraren i historien som vinner mästerskapet fyra gånger.

4) Robert Dahlgren

Han jagar en historisk tredje titel när STCC TCR Scandinavia har premiär i helgen. För första gången tävlar mästerskapet på Ljungbyheds Motorbana

5) Smederna

Efter 616 dagars frånvaro är Smederna tillbaka i speedwayens elitserie och de besegrade de regerande mästarna Masarna i premiären.

6) Johan Kristoffersson

Tillsammans med Molly Taylor är han obesegrad i Extreme E. Rosberg X Racing har vunnit både de inledande deltävlingarna.

7) Joel Eriksson

Racerföraren debuterar i Formel E. Han ersätter Nico Müller (som prioriterar DTM) hos Dragon/Penske Autosport i Mexikos E-Prix den 19–20 juni.

8) Ross Brawn

F1:s sportchef arbetar för att flytta datumet för Monaco GP. Han vill öppna möjligheten för F1-förare att tävla i Indy 500 som alltid avgörs sista helgen i maj.

9) Oliver Solberg

Det blev inget VM-rally på Sardinien. Pappa Petter har testats positivt för COVID-19 och Oliver befinner sig nu i karantän. Hyundais motorsportchef Andrea Adamo antyder till motorsport.com att Solberg ska få en annan WRC-chans vid ett senare tillfälle i år.

10) Wolff vs Marko

Det är inga psykospel mellan Hamilton och Verstappen i kampen om VM-titeln i F1. I alla fall inte än, däremot är det ett vansinnigt tjafs mellan Toto Wolff, stallchef i Mercedes och Helmut Marko, motorsportkonsult hos Red Bull. Vart tar det vägen denna helg?

Motorstopp

Alex Rins

MotoGP-föraren föll illa under ett träningspass med cykeln bröt underarmen. Enligt läkarna tar det upp till sex veckor innan han är tillbaka. Suzuki tävlar därmed enbart med Joan Mir i Spanien den här helgen.

Andra snackisar

Guiden till F1 i Azerbajdzjan hittar du här.

Alla tider här.

Gårdagens snackisar och Bottas problem här.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB