Startsida / Inlägg

Marcus Ericsson om vännens otäcka krasch och helgens race

av Anna Andersson

Efter mer än sju år var Marcus Ericsson en vinnare igen. I samma race som hans vän Felix Rosenqvist kraschade illa.

– Det var extremt otäckt, han hade gashäng och inga bromsar. Det finns inget värre, säger Ericsson.

Marcus Ericsson
Marcus Ericsson (TT)

Samtidigt som Rosenqvist råkade ut för karriärens tuffaste olycka firade Ericsson sin första och största framgång som senior.

Lördagen bjöd på helt olika världar för de två svenskarna som har hunnit bli goda vänner under de tre år de har kört tillsammans  i IndyCar. De tränar gärna tillsammans och umgås när möjligheten finns.

– Vi käkade lunch i måndags, snackade om helgen och även om han är rejält mörbultad var humöret gott. Felix jobbar hårt, fast besluten om att komma tillbaka så snart som möjligt, säger Ericsson.

Marcus Ericsson om Felix Rosenqvists krasch

Men det blir inte något race den här helgen. Läkarna stoppar Rosenqvist från tävlingen på Road America, där han vann sin första seger i mästerskapet för ett år sedan. Ericsson kommer däremot till Elkhart Lake som en vinnare. Han är sjua i mästerskapet och väldig positiv.

– Jag hade två starka race i Detroit, även om jag körde slut på bränslet i kvalet till race två så var det två extremt bra race och jag körde in i topp tio. Jag visade att den där segern inte var någon slump.

Faktum är att Ericsson, som under inledningen av säsongen  drabbades av flera problem relaterade till depåstoppen, har kört riktigt bra under den senaste månaden och avancerat i sammandraget.

– Det var en riktig käftsmäll när jag tappade däcken i depån i Texas, men efter det har jag jobbat mig tillbaka. Nu är det jämnt i mästerskapet och jag har slagläge på topp fem redan i helgen.

På väg mot en titelkamp?

Sju olika förare har stått som segrare efter säsongens åtta inledande lopp. Mästerskapsledaren Pat O´Ward, teamkollega med Felix Rosenqvist hos McLaren, är den enda som vunnit två lopp. Ericssons teamkollegor Alex Palou och Scott Dixon är en respektive 36 poäng efter ledande O´Ward.

– Gör jag en riktigt bra helg kan jag nå upp till topp tre och då är det plötsligt kamp om titeln, säger Ericsson.

– Det är extremt skönt att ta tagit den första segern, att visa att jag är en vinnare och inte bara en kille för pallen. Det är viktigt för mitt eget självförtroende och för min status. En ”racewinner” är en ”racewinner” och dit tänker jag ta mig igen.

Tips om andra texter

Vill du läsa mer om IndyCar? Här är helgens tider och ett nedslag kring IndyLights där Linus Lundqvist kör för mästartiteln.

Väntar du på F1? Här är det senaste inlägget kring det stora däckbråket och diskussionen kring om Aston Martin och Red Bull har fuskat eller inte.

Tidigare i veckan skrev jag också om Valtteri Blottas framtid.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB