Startsida / Inlägg

Kalendern för Formel 1 2021 hotas av fler ändringar

av Anna Andersson

Kalendern för Formel 1 2021 ändras igen.
Australiens GP har strukits.
F1-bloggen ser över hur många GP-lopp som kan försvinna år 2021.

Kalendern för Formel 1 2021
Inget hemmarace 2021 (TT)

Inför säsongen presenterades en F1-kalender med 23 lopp, vilket var den längsta någonsin.
Nu har nio deltävlingar genomförts, men flera av de som fanns med i det ordinarie schemats har redan strukits. Kinas GP, deltävlingarna i Vietnamn och Singapore samt Kanada GP som i juni skulle ha ersatts av Turkiets GP. Även den tävlingen fick lämna återbud på grund av pandemin och dess restriktioner. Istället blev det två lopp i Österrike.
Två tävlingar på Red Bulls hemmabana som gav Max Verstappen ett fint utgångsläge på väg mot sin första VM-titel.

”Krossar mitt hjärta”

Nu meddelar även Australien att den tävling som skulle ha körts i våras, men sköts upp till i höst ställs in. Samma sak gäller deltävlingen i motoGP.
– Jag brukar skratta, men det är svårt, skriver Daniel Ricciardo på sociala medier.
– Jag är verkligen besviken över att vi inte får komma hem, jag vet att alla andra också gärna tävlar i Melbourne. Nu är det två år sedan vi tävlade där. Det gör ont och vi måste se framåt och hoppas att det går att genomföra tävlingen 2022. Det viktigaste är att vi inte förlorar hoppet, att vi fortsätter att vara friska. Detta krossar mitt hjärta, men förhoppningsvis ses vi snart igen.

Kalendern för Formel 1 2021
Stefano Domenicali, VD för F1, tidigare teamchef hos Ferrari (TT)

Formel 1 tror fortfarande på 23 lopp i år och arbetar för att hitta en lösning.
– Även om det är en besvikelse att vi inte kan köra i Australien tror vi att vi får en F1-kalender med 21 lopp 2021., säger F1:s VD Stefano Domenicali i en kommentar.
– Vi har flera alternativ som vi överväger och kommer att arbeta med dem de kommande veckorna och lämna ytterligare uppdateringar när den diskussionen är avslutad.

Eventuella förändringar i kalendern för Formel 1 2021

De kommande fem deltävlignarnna avgörs i Europa, därefter följer tävlingar i Ryssland  och i Turkiet. Därefter finns frågetecken kring höstens kalender.

Vid  sidan av Australien  riskerar ytterligare ett par  deltävlingar att behöva lämna återbud. Det handlar bland annat om tävlingen i Japan den 10 oktober. Även om OS ska tävla i Tokyo senare i sommar har motoGP redan ställt in sin deltävling i Japan som skulle ha genomförts en vecka innan F1-loppet är planerat.

Framtiden för Japan GP lär säkerligen bero på hur landet kan hantera de olympiska spelen och en sak som talar för ett F1-lopp i Japan är att 2021 är Hondas sista år som motorleverantör innan motortillverkaren lämnar sporten.

Det finns även ett stort frågetecken för Brasiliens GP, där coronasituationen fortfarande är besvärande. Tävlingen i Sao Paolo ställdes in 2020 och det finns en risk att tävlingen den 7 november 2021 inte heller blir av. Även tävlingen i Mexiko omges av frågetecken, den smittspridning so m minskade under våren har den ökat igen efter att ha legat på låga  nivåer i maj  och  juni.

Banor som kan ersätta 2021

 

Kalendern för Formel 1 2021
Ännu ett lopp i Bahrain ? (AP)

För att behålla en kalender med 23 lopp är det mycket möjligt att Bahrain får arrangera ytterligare ett lopp. Där arrangerades två lopp på olika banorslingor hösten 2020. Där avgjordes årets premiär. Ur ett reseperspektiv vore det smidigt att lägga in deltävlingen i Bahrain i samband med att årets två sista deltävlingar avgörs i Saudiarabien och Abu Dhabi.
Om tävlingen i Japan försvinner finns möjligheten att lägga in två deltävlingar i USA. F1 tävlar i Austin i slutet av oktober och det finns ett visst intresse för att F1 ska återvända till Indianapolis, en bana som ägs av Roger Penske som har ett stort hjärta för racing. Ett annat alternativ är att utöka säsongen i Europa efter deltävlingen i Turkiet 1-3 oktober. I fjol tävlade F1 på Nürburgring i Tyskland samt på Mugello i Italien under hösten.

Du hittar hela den nuvarande kalendern  för F1 2021 här.

I gårdagens inlägg kunde du läsa om vem som kan ersätta Kimi Räikkönnen hos Alfa Romeo och i måndags om Lewis Hamiltons planer efter 2023.

•••••

Vi  lär få anledning att återkomma kring F1-kalendern 2021. Tack för att du läste. Vi hörs igen i morgon.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB