Startsida / Inlägg

”Tiden har runnit ut för Kimi Räikkönen”

av Anna Andersson

En VM-poäng och storstryk i kvalduellen mot stallkollegan.
Spekulationerna kring Kimi Räikkönen och hans framtid fortsätter.
– Tiden har helt enkelt runnit ut, säger F1-experten Marc Surer.

Kimi Räikkönen
Tung säsong (TT)

Finländaren är 41 år gammal, han fyller 42 i oktober och hans kontrakt med Alfa Romeo går ute efter säsongen.
Därför är det nu många som undrar var Kimi Räikkönen är på väg. Stannar han kvar i Formel 1 eller är det dags att lämna över?
– Det är för tidigt att diskutera, säger Alfa Romeos teamchef Frederic Vasseur till motorsporttotal.
– De kommande månaderna ska vi köra många lopp och jag tänker att vi pratar om detta i slutet av säsongen, inte innan dess.

Är Kimi Räikkönen på väg bort?

Formel 1 har kört nio lopp 2021. Kimi Räikkönen har tagit en VM-poäng, hans kollega Antonio Giovanazzi lika så, men det stora frågetecknet handlar om kvalet.
Under förra säsongen (2020) vann Antoinio Giovanazzi kvalkampen mot Kimi Räikkönen med 9-8.
I år leder italienaren kvalkampen med 7-2. Räikkönen har nått Q2 vid fyra tillfällen, Giovanazzi sju och han har även lyckats gå till Q3 vid ett tillfälle. På ett kvalvarv skiljer det i genomsnitt tre och en halv tiondelar till Giovanazzis fördel.
– Han har alltid varit snabb, vi är rätt jämna och i kvalet handlar det om ifall du får till ett bra varv eller inte, säger Räikkönen till motorsport-magaszin.de efter tävlingen i Baku.
– Och jag har inte fått till så många bra varv i år.

Kimi Räikkönen
Förlust mot kollegan (TT)

Bland experter, fans och mediarepresentanter har det under en längre tid pågått diskussioner kring Kimi Räikkönens framtid i Formel 1.
– Vi tycker alla om honom, han är fortfarande en av de förarna som har flest fans, men tiden har helt enkelt sprungit ifrån honom, säger den förre F1-föraren Marc Surer till Formel 1.de.

Surer som körde 88  lopp  för  bland annnat Arrows och Brabham  fram till 1986 är numera TV-kommentator och eftersom han kommer från Schweiz har han starka känslor för Alfa Romeo,  tidigare Sauber.
– Någon gång tappar man farten, Kimi får till ett bra varv emellanåt, han kan ju köra bil. Han har inte tappat sin talang, men de rena reflexerna förlorar du helt enkelt när du blir äldre. Det går inte att snacka bort det.

Tappat reflexer

Räikkönen vann ett lopp 2018, därefter körde han ytterligare ett par lopp för Ferrari innan han bytte till Alfa Romeo 2019. Den första säsongen hos Alfa Romeo slutade han på plats 12 i mästerskapet och tog en fjärdeplats. 2020 lyckades han köra till sig två niondeplatser och 2021 har han tagit en poäng, i Baku när förare som Max Verstappen och Lewis Hamilton bröt loppet. Lägg där till den negativa kvaltrenden.
– Alfa måste fundera över detta. Det är inte så att Giovanazzi plötsligt kör fortare, han kör så snabbt som bilen tillåter honom att köra. Där måste Kimi också vara, men just nu förlorar han för mycket tid, säger Surer.

Racevecka

Vänner, vi har racevecka igen. Det är verkligen upplyftande. Det blir spännande att se hur det går för McLaren på hemmaplan. Vad händer med Daniel Ricciardo?
Hur fortsätter kampen mellan Red Bull och Mercedes ?
Kan Lewis Hamilton fortsätta att dominera hemma på Silverstone?`
Och vad betyder ett sprintkval egentligen?
Du har all anledning att komma tillbaka till F1-bloggen varje dag för det senaste snacket.
Tack för att du läste så här långt. Vi hörs i morgon.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB