Startsida / Inlägg

Max Verstappen: Hamiltons firande respektlöst

av Anna Andersson

Max Verstappen bröt Storbritannien GP efter en våldsam kollision med Lewis Hamilton.
Världsmästaren bestraffades – men det räcker inte för Red Bull.
Istället kräver teamet att Hamilton stängs av och Verstappen ryter till:
– Firandet efter loppet var både respektlöst och osportsligt.

 

Max Verstappen (TT)

Storbritannien GP startade med en oerhört tuff fajt mellan VM-ledaren Max Verstappen som hade pole position och den flerfaldige mästaren Lewis Hamilton som startade från andra rutan. Kampen mellan ledande Verstappen och jagande Hamilton var stenhård och i den nionde kurvan touchade Hamiltons Mercedes Verstappens bakhjul.
Det resulterade i en våldsam krasch för Red Bulls Verstappen. Hamilton fick en bestraffning på tio sekunder, men vann ändå loppet efter en rejäl uppkörning.
Det har fått Red Bull att reagera.

– Det handlar om oaktsamhet och farligt beteende, rasar Red Bulls motorsportkonsult Helmut Marko till tyska Sky och kräver att Lewis Hamilton stängs av i ett lopp.
Även Red Bulls teamchef Christian Horner var tydlig med sin åsikt:
– För mig är det självklart. Lewis tryckte in ett däck i VM:s snabbaste kurva. Han har kört på den här banan i många år och alla som kör här vet att det inte gå att göra så. Som tur är resulterade det inte i en allvarlig skada för vår förare, sa Horner när han intervjuades på banan.

Red Bull överväger protest

Ett par timmar efter loppet påtalade han dessutom att Red Bull funderar på att lämna in en protest till FIA (Internationella Bilsportförbundet).
– Vi ska se vilka möjligheter vi har. Det är ingen bestraffning när du vinner loppet. Det är inget straff, säger Horner till ORF.

Red Bulls teamchef förklarar för den österrikiska TV-kanalen att Red Bull tittar över reglerna, ser över all data en gång till och ska fundera över situationen igen.
– Jag tycker inte att straffet motsvarar det som hände. Han gjorde ett omkörningsförsök på banans farligaste ställe. Kraften låg på 51 g när Max slog i barriären. Det var ren tur att han inte blev illa skadad. Du förväntar dig inte en sådan sak av en sjufaldige världsmästare, säger Horner.
– Jag förstår inte hur Lewis kan glädja sig över en seger när han har skickat en av sina konkurrenter till sjukhuset. Det är oacceptabelt.

Christian Horner (TT)

Max Verstappen mådde inte riktigt bra efter kraschen och fördes till sjukhus, där genomfördes en skallröntgen. Enligt hans pappa Jos hade han även ont i en axel och var blåslagen.
– Jag såg incidenten tillsammans med Max för att se exakt var som hände. Max sa: ”Jag lämnade tillräckligt mycket plats och jag var med halva bilen före honom. Han körde bara in med sitt framhjul i mitt bakhjul”, berättar Jos Verstappen för Ziggo Sport.
Jos Verstappen kommenterade också det straff på tio sekunder som Lewis Hamilton tilldelades efter kollisionen:
– Det är ett skämt!

Max Verstappen:  Firade respektlöst

Även Max Verstappen var tydlig med sin åsikt när han lämnade sin syn på saken i sina sociala kanaler:
–  Först och främst är jag okej. Det var en rätt ordentlig smäll med 51 g, men nu mår jag bättre. Som ni förstår är det en stor besvikelse att bli avkörd på det sättet. Straffet hjälper oss inte på något sätt, med tanke på det farliga draget som Lewis gjorde på banan är det inte rättvist, skriver Max Verstappen på Instagram
Han fortsätter med att kalla Lewis Hamiltons firande, när han själv befann sig på sjukhuset för ”respektlöst och osportsligt” innan han avslutar med orden:
– Nu går vi vidare.

Han skrev ett liknande inlägg även på Twitter.

På presskonferensen efter loppet svarade även Lewis Hamilton på frågor om den omtalade kollisionen. Han ser situationen inte riktigt på samma sätt som Red Bull.
– Ofta går det inte att ge en förare skulden, utan det är bådas fel. Som jag ser det är Max en av de mest aggressiva förarna, säger Hamilton.

– Han gör ett bra jobb, men vi måste hitta en balans, där vi respekterar varandra och ger varandra plats, så att vi kan tävla mot varandra utan att kollidera.

”Max Verstappen kör aggressivt”

Hamilton påpekar att han anser att det var en normal fajt om placeringar.
– När jag var ung var jag också aggressiv, inte så aggressiv som Max, men aggressivare än vad jag är i dag, säger Hamilton som är 36 år gammal jämfört med Verstappens 23.
– Numera vet jag att det inte är en sprint utan ett maratonlopp i är ute på.

Max Verstappen kunde lämna sjukhuset i natt och Lewis Hamilton postade då ett par försonande ord på sitt Twitter:

Efter tio av 23 planerade VM-deltävlingar skiljer det nu åtta poäng mellan Verstappen och jagande Hamilton. I konstruktörsmästerskapet skiljer det fyra poäng till Red Bulls fördel. Nästa deltävling avgörs i Ungern om knappt två veckor.

Hela kalendern hittar du här.

Här ser i Marcus Ericssons åsikt om incidenten:

Grattis Finland!

För övrigt kan vi konstatera att Kalle Rovanperä vann Estlands VM-rally. Han är 20 år och historiens yngsta vinnare av ett WRC-lopp. Hans pappa Harri vann Svenska Rallyt 2001.

Ett stort grattis till Finland för ännu en fin motorsportframgång.

I VM-sammandraget utökade den flerfaldige mästaren Sebastien Ogier sin ledning.

 

 

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jonathan Ekeliw
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB