Startsida / Inlägg

Verstappen historisk inför Storbritannien GP i F1 2021

av Anna Andersson

Max Verstappen tog starten i The F1 Sprint sprintkvalet inför Storbritannien GP i F1 2021. Det var inget snack om att vara försiktig där inte, utan han satsade allt och höll undan för den jagande Lewis Hamilton.
– Jag är glad över tre poäng. Det känns lite lustigt att köra hem en pole position så här, men den tar jag med glädje, säger Verstappen.

Storbritannien GP i F1 2021
Verstappen vann The F1 Sprint (TT)

Se höjdpunker från The Sprint på  VSport.

Jämfört med deltävlingen i Österrike för två veckor sedan har Red Bull och Max Verstappen gått mot en set-up med högre nivå av downforce inför den här helgen.  Mercedes har däremot gått åt andra hållet mot en lägre downforcenivå. Det är väldigt jämnt mellan de två teamen och nu är bilarna färdiga för morgondagens race. Det sker inga ändringar i inställningarna.

– Nu får vi inte röra bilen innan racet. Vi vet att vi är snabba i kurvorna och jag tror att det kan bli ett bra race i morgon, även om de är snabba rakt fram, säger Verstappen.
Segern i The F1 Sprint gav honom tre extra poäng i kampen om VM-titeln och även pole position i Storbritannien GP. Ställingen i VM är nu 185:152 till Verstappens fördel.
– Jag gav allt jag hade, säger en besviken Hamilton när han pustar ut efteråt.
– Det är synd att jag inte lyckades ta segern, men vi tar fajten i morgon igen. Jag ska försöka att omvandla det negativa till något positivt i morgon. Varje poäng räknas i år.

Storbritannien GP i F1 2021 – två Mercedes mot en Red Bull

För Verstappens kollega, Sergio Perez, var det däremot ett dåligt race. Han gjorde ett förödande misstag i slutet av Beckets på det sjätte varvet. Han snurrade av och tappade många, många placeringar ner till plats 18 och därefter tvingades han också bryta eventet vilket gör att han startar sist i morgondagens lopp. Det misstaget han gjorde var förödande för den här helgen, både för honom själv och för hans kollega Verstappen. Nu står VM-ledaren ensam mot de två Mercedesen med Hamilton och Valtteri Bottas som slutade trea på sina tre varv gamla soft. Det var en fin insats av finländaren.

– Vi hade lite problem med däcken under dessa 17 varv och det sägs att det ska bli varmare i morgon. Då kommer många av oss definitivt ha vissa problem med det, förklarar Valtteri Bottas.
Fjärde plats tog Charles Leclerc, Ferrari och det var också en överraskning. De båda bilarna från McLaren, Lando Norris och Daniel Ricciardo, startar femma och sexa och Fernando Alonso sjua.

Alonso imponerar

Spanjoren imponerade riktigt mycket i The F1 Sprint. Han valde mjukare däck och tog två placeringar direkt, totalt sex placeringar på första varvet. Det kändes som magi, men om vi ska vara ärliga, är det någon som är förvånad?
Spanjoren är verkligen grym på den här typen av racing och även om han tappade två placeringar sedan har The F1 Sprint gett honom fina möjligheter inför Storbritannien GP i F1 2021. Här hittar du startuppställningen.

Storbritannien GP i F1 2021
Alonso imponerar (TT)

Min första känsla efter The F1 Sprint är positiv. Det var en härlig fajt i början, planade ut mot slutet, men 17 varv med lätta bilar ger ändå en skön känsla inför morgondagen. Nu lämnas dagens däck åt sidan, de kan välja startdäck fritt till Storbritannien GP och teamen har fått mycket bra och viktig information inför morgondagen. Bland annat vet vi nu att däcken tog stryk trots att förarna bara körde en tredjedel av den racedistans som ska köras i morgon. Dessutom kommer bilarna att vara fulltankade när de startar morgondagens GP. Jag räknar med ett spännande race, vad känner du?
Vill du ha mer statistik och en guide inför loppet så läser du det här.

Snacket inför Storbritannien GP i F1

Snacket kring vem som får den förarplats som Mercedes än så länge har över till 2022 fortsätter. Det står mellan Valtteri Bottas, som har positionen och George Russell, som är Mercedesförare, men kör för Williams.
Enligt David Coulthard, tidigare F1-förare, bör Mercedes och teamchef Toto Wolff välja Coulthards landsman Russell.
– Vi har sett den passion han visar bakom ratten, den behöver han för att kunna slå Lewis Hamilton, säger Couthard enligt The Mirror.
Han är övertygad om att Russell har den fart som krävs för att köra för Mercedes.
– Kommer han att slå Lewis? Ja, tack vare sin passion sin hunger och sin inställning som lyder ”du är kanske Lewis Hamilton men på banan bryr jag mig inte om vem du är”, citeras Coulthard i tidningen.

Även Alfa Romeo har förarplatser över till nästa säsong.
– Det kan vara så att vi behåller våra förare, eller förändrar den. Allt är möjligt, säger Frederic Vasseur när han möter media i Storbritannien.
Teamchefen fortsätter:
– Vi får se hur marknaden utvecklar sig.
När det gäller Haas och deras förare pratade teamchef Günter Steiner om Mick Schumacher när han mötte media:
– Det är ett par saker som måste lösas.
En av anledningarna är att Mick Schumacher har ett kontrakt med Ferrari.
– Det finns en överenskommelse, men det är alltid svårare den vägen, säger Steiner.
Däremot är han tydlig när det gäller Nikita Masepin.
– Allt är undertecknat.
Det betyder att vi får se föraren från Ryssland i en Haas även nästa år.

Ha en fortsatt fin lördag.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Olle Stefansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB