Startsida / Inlägg

Ungern GP – Bottas sista chans

av Anna Andersson

Valtteri Bottas har ett lopp på sig. Efter Ungern GP i Formel 1 faller beslutet kring hans framtid hos Mercedes.
Det meddelar teacmhef Toto Wolff.

Ungern GP i Formel 1
Hur ser Bottas framtid ut? (TT)

Den 3 juli bekräftade Mercedes att Lewis Hamilton har förlängt sitt kontrakt över ytterligare två säsonger. Men teamet har ännu inte kommunicerat vem som tar förarplatsen intill den regerande världsmästaren.
Nu är det beskedet nära förestående.
Mercedes bestämmer sig under sommaruppehållet som inleds efter Ungern GP i Formel 1 nästa helg.
– Det håller vi fast vid, bekräftar stallchef Toto Wolff till motorsporttotal.com.
– Men det betyder inte att han har någonting att bevisa.
Det senaste halvåret har det pratats mycket om att Williams George Russell kommer att ta förarplatsen intill Hamilton nästa säsong. Wolff är  dock fortsatt försiktig med sina uttalanden.
– Vi måste sätta oss ner i Brackley (fabriken) och prata med Mercedes för att hitta den bästa lösningen för hur vårt förarpar ska se ut framöver. Vi kommer att ta ett beslut i sommar och sedan bestämma oss för hur vi ska kommunicera det utåt.

Ungern GP i Formel 1 – Bottas sista chans

Ungern GP i Formel 1
Russell ersatte Hamilton när denne blev sjuk i COvid-19 (TT)

Enligt Wolff betyder det dock inte att beslutet kommer att bli offentligt under sommaren, utan först när teamet anser att det är rätt tidpunkt.
Det har pratats om att Lewis Hamilton har möjligheten att lägga in ett veto när det gäller hans teamkollega. Enligt Wolff stämmer det inte med verkligheten, utan Hamilton vet att han antingen ska samarbeta med Bottas eller med sin landsman Russell.
– Lewis är okej med båda varianterna, förklarar Wolff.
– Och han förstår de för- och de nackdelar som talar för respektive emot Valtteri och George.
George Russell tävlar i dag för Williams. Det har han gjort i två säsonger och där har han, trots ett dåligt material, imponerat genom att alltid slå sin teamkollega i kvalet och ta sig till Q3 vid ett par tillfällen under årets säsong.

2020 fick han möjligheten att ersätta Lewis Hamilton i Mercedes vid ett tillfälle och var bara ett misslyckat depåstopp från att vinna Sakhir GP. Han har tidigare varit framgångsrik i supportserierna och bland annat vunnit GP3 och Formel 2 som debutant, vilket Charles Leclerc även lyckades med. Under sin säsong i Formel 2  (2018) slog han dessutom Alex Albon, som sedan fick chansen hos Red Bull och Lando Norris som nu är trea i VM.Mercedes signade Russell redan 2017 och har haft honom parkerad hos Williams sedan 2019.

Bottas med oviss framtid

Bottas kom till Mercedes från Williams 2017 (TT)

Vilka alternativ har då Valtteri Bottas? Antingen återväder han till Williams. Det är teamet han inledde F1-karriären i 2013 och där får han jobba med att bygga upp det gamla storteamet tillsammans med de nya ägarna. Ett annat alternativ tycks vara Alfa Romeo. Teamchef Frederic Vasseurs  ännu inte har någon förare signad till 2022 och uttalar sig positivt kring  finländaren. Ett tredje alternativ är att göra någonting helt annat.

Amatörmässigt av en sjufaldig mästare

De hårda orden mellan Mercedes och Red Bull fortsätter. Nu är det Christian Horner, teamchef hos Red Bull, som kritiserar Lewis Hamiltons okörning av Max Verstappen i Storbritannien.

– Ser man incidenten från ett fågelperspektiv är det tydligt att Lewis låg vid sidan av ideallinjen eftersom han tog med mycket fart in i kurvan. Det är en manöver som aldrig fungerar. För en världsmästare som har vunnit sju titlar är det ett väldigt amatörmässigt misstag, säger Horner.
– Vi hade en väldig tur att ingen blev allvarligt skadad här.

Horner fortsätter:
– Han fick en bestraffning, men den hade ingen betydelse i slutändan. Jag tror att det där var hans enda chans att köra om Max. Hade han legat efter Max in i Copse hade han antagligen inte sett honom mer den eftermiddagen. För mig var det en desperat handling och som tur var kom vi undan med en kvaddad bil och ett par blåmärken.
Det är lite mer än en vecka till nästa F1-lopp. Det lär bli en spännande uppladdning inför det racet…

Ha en fortsatt trevlig dag och tack för att du läser.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB