Startsida / Inlägg

Norris i otäck krasch i den ökända kurvan

av Anna Andersson

Lando Norris hade en riktigt bra fart i kvalet till Belgien GP i F1 2021.

Då kom regnet tillbaka – och britten kraschade illa.

– Jag är okej, jag är hemskt ledsen! ropade han.

Belgien GP i F1 2021
Otäck krasch för Lando Norris i regnet på Spa (TT)

Lagom till den tredje kvalomgången kom regnet tillbaka. Banan fylldes av vatten och Aston Martins Sebastian Vettel ropade över radion att han ville att kvalet skulle flaggas av eftersom det var för mycket vatten på banan. Han ansåg att risken  för vatten planing var för stor.

Strax därefter kom Lando Norris körande i sin McLaren, genom kurvan Eau Rouge  och in i Raidillon. Där, i den ökända kurvan, tappade han kontrollen över bilen och for in i däckbarriären och snurrade ut över banan igen. Bilen fick rejäla skador .

– Vad var det jag sa? Vad i helvete sa jag? Röd flagg, röd flagg! Så fruktansvärt onödigt. Är han okej? ropade Vettel över radion.

Tysken, som kom fram till olycksstället strax efter incidenten, stannade till för att se att Norris var okej. Norris hoppade ur bilen och tog sig om vänster arm innan han åkte med läkarbilen från olycksplatsen.

George Russell imponerade i kvalet

Kvalet flaggades av efter incidenten och när det startade om tog Red Bulls Max Verstappen sin nionde pole position för säsongen, men mest av alla imponerade George Russell. Britten överraskade alla genom att köra in som tvåa i sin Williams. Det var tredje gången han tog sig till Q3, andra gången han tog andra startposition – men förra gången hoppade han in i en Mercedes. Detta var ett riktigt statement för Williamsföraren som väntas köra intill Hamilton nästa år.

– Bilen kändes fantastisk och vi var verkligen på banan vid rätt tidpunkt, säger han efter kvalet.

– Vi var i en position där vi inte hade någonting att förlora, du vet vi var i Q3 vilket inte händer så ofta och vi sa att vi går för det. Vi testar och det gick!

Och som han gjorde det, i oerhört svåra förhållanden. Han slog alla utom Verstappen. Lewis Hamilton tog tredje startposition och startar intill McLarens Daniel Ricciado. Här är hela kvalresultatet.

Risken är stor att det kommer att regna även under morgondagens race. Enligt väderleksrapporten är risken för regn i samband med starten närmare 90 procent.

En annan sak att ha med sig inför loppet är att både Valtteri Bottas och Lance Stroll flyttas tillbaka fem platser i starten av Belgien Grand Prix. De bär båda två med sig bestraffningen från Ungerns GP och för Stroll betyder det en start från sista led, för Bottas 13:e startposition. Det gör att Lando Norris startar nia, om han och bilen är i raceform.

Snabba nyheter inför Belgien GP i F1 2021

Här är en spännande tweet från Pirelli. Den ger dig en bra inblick i vad de olika gummiublandningarna ger:

Red Bull har förlängt kontraktet med Sergio Perez och letar efter en plats till Alex Albon.

Thailändaren som lämnade F1 efter förra säsongen har i år  tävlat i DTM, men också arbetat med Red Bulls simulator.

– Alex är och kommer att vara en viktig del av vårt team. Han har haft en nyckelroll i år och han kommer att behålla den positionen. Vi ser om det finns en möjlighet för honom i Formel 1.

Frågan är dock var det skulle vara med tanke på att det är fler förare som letar efter ett team, än team som letar efter förare. Är du intresserad av förarkarusellen och vem som kör var 2022 tittar du här.

Albon kan mycket väl hamna i IndyCar, där han var på besök tidigare i augusti. Det sägs att Romain Grosjeans team, Dale Coyne Racing, är intresserade av Albon.

I dag presenterade F1 en  ny  kalender för hösten 2021. 22 lopp i stället för de planerade 23. Du hittar hela kalendern här.

Här är fredagens artikel där Max Verstappen kräver nya regler och

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB