Startsida / Inlägg

Oväder stoppar Belgiens GP

av Anna Andersson

Belgiens GP regnade bort. Efter fyra timmars väntan avbröt tävlingsledningen loppet. Väderförhållandena var för  dåliga.

– Det var riktigt retsamt med halva poäng, men så är reglementet, säger Mercedes stallchef Toto Wolff.

Belgiens GP
Regn, regn och regn (TT)

De urusla väderförhållandena gjorde att det inte gick att köra Formel 1 på Spa-Francorchamps. Loppet skulle ha startat klockan tre, men det var för dåliga förhållanden, ihållande regn och dålig sikt. Starten sköts upp om och om igen och efter flera timmars väntan fick det att köra två varv bakom säkerhetsbilen.

Det är vad som krävs för att det ska delas ut några VM-poäng över huvudtaget. Bilarna tog sig runt banan och Max Verstappen som startade från pole position räknas som vinnare av loppet.

– Gårdagens pole var väldigt viktig och det var väldigt synd att vi inte kunda köra detta, säger Max Verstappen.

– Jag vet att det är en seger, men det är inte så man vill vinna.

Russell på pallen i Belgiens GP

George Russell, som imponerade under kvalet, slutade tvåa och Lewis Hamilton slutade trea. Hela resultatlistan har du här.

Britten var överlycklig, trots det farsartade loppet.

– Det spelar ingen roll. Jag menar, det är inte ofta som vi blir belönade för ett fantatsiskt bra kval och det gjorde vi verkligen.

Efter loppet delades det ut halva VM-poäng, vilket ger Verstappen 12,5 poäng och han är nu bara tre poäng bakom Mercedes VM-ledare Lewis Hamilton när tio lopp återstår av årets säsong.

– Vi kände att vi var riktigt starka här, men bättre att vi är tre poäng bakom än att det inte hade delats ut några poäng alls, säger Red Bulls motorsportkonsult Helmut Marko till ORF.

Här är VM-tabellen.

Sergio Perez kraschade – på väg mot start

Det mest oväntade var annars Sergio Perez miss på formationsvarvet, på väg till starten. Mexikanen tappade kontrollen  över bilen, kraschade och skadade höger hjulupphängning.

– Han sa att han plötsligt fick vattenplaning. Han vidrörde muren och bilen kunde inte köra vidare, säger Helmut Marko till ORF.

– Väderförhållandena är på gränsen, men en sådan sak ska inte hända på formationsvarvet.

Teamet lyckades sedan reparera bilen och var med under omstarten, men misstaget gjorde att Perez hamnade så långt bak i fältet att han missade chansen till poäng.

Återigen tipsar jag om torsdagens artikel, kring förarkarusellen 2022. Där jag går igenom alla team och hur förarnas situation ser ut. Det kommer att hända ännu mer under de kommande veckorna, men där finns en uppdaterad grund.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB