Startsida / Inlägg

Hamilton: – Det var en fars

av Anna Andersson

Två varv bakom säkerhetsbil. Det var Belgien GP 2021.

Det gör Lewis Hamilton irriterad och mästaren rasar mot sin egen sport.

– Det var en fars och de enda förlorarna är de fans som betalat bra pengar för att se oss tävla.

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton (TT)

Belgiens GP stoppades på grund av de dåliga väderförhållandena – men först fyra timmar efter det att starten egentligen skulle ha genomförts. Då hade förarna kört två varv bakom säkerhetsbilen.

Det får den flerfaldige världsmästaren Lewis Hamilton att reagera kraftigt på att loppet inte avbröts tidigare och på att fansen fick vänta flera timmar i regnet utan att få något besked. Samt att de aldrig fick se den racing de hade betalt för.

– Det är pengarna som styr världen. Och det var bokstavligen så att de två varven enbart genomfördes på grund av pengar. Alla får sina pengar och därför tycker jag att fansen också bör få tillbaka pengar eftersom de tyvärr inte fick se det som de kom för att se och det som de också betalade för, säger britten till Sky.

– Sporten tog ett dåligt beslut.

Lewis Hamilton kritiserar Formel 1

Det första startförsöket genomfördes i samband med den planerade starten klockan 15.00. Det andra mer än tre timmar senare, men väderförhållandena var ungefär de samma vid de båda tillfällena. Regnet strömmade, det stod vatten på banan och sikten var dålig.

– De skickade ut oss av en enda anledning och därför tycker jag synd om fansen, säger Hamilton.

Till slut delades det ut halva poäng och Max Verstappen tillskrevs vinsten av Belgien GP, George Russell andra platsen och Lewis Hamilton tredjeplatsen. På presskonferensen efter loppet var Hamilton precis lika tydlig med sin åsikt som han var vid Skys mikrofon:

– Jag ifrågasätter varför man startade om loppet, eller jag vet varför, säger han och syftar återigen på pengarnas betydelse för sporten.

– Jag anser att fansen blev bestulna på ett lopp. De borde få pengarna tillbaka.

Han hävdar att det egentligen aldrig fanns någon chans till ett race.

– Det fanns inget tillfälle under eftermiddagen som vi hade kunnat köra, påpekar Hamilton.

– Jag vet inte vilka politiska spel som pågick, men vi som sport borde ha bättre värderingar än så här.

Lewis Hamilton tar ställninng

Han fortsatte sedan att kritisera Formel 1 på sina sociala medier där han bland annat skriver att: ”

Det var en fars och de enda förlorarna är de människor som har betalat bra pengar för att se oss tävla. Självklart kan vi inte påverka vädret, men vi  har sofistikerade verktyg som kan tala om vad som händer och det var tydligt att det inte skulle klarna upp. Det fanns ett skäl till att de skickade ut oss, ett enda skäl. Två varv bakom säkerhetsbilen, där det inte gick att vare sig ta en placering eller förlora en eller för den delen ge fansen någon underhållning, är inte racing. Vi skulle ha flaggat av loppet, inte utsatt förarna för några risker och det viktigaste av allt, ersatt fansen för biljetten. De är hjärtat i den här sporten”

Michael Masi: Därför startades loppet om

Även tävlingsledare Michael Masi intervjuades efter loppet av Sky och han fick också frågan om varför loppet startades om igen efter tre timmar:

– Det handlar om vilka förhållanden det var på banan, säger Masi.

Han hävdar att tävlingsledningen fick besked av de ansvariga meteorologerna att det fanns ett fönster då de skulle kunna köra.

– Vi måste ge en varning tio minuter innan till alla inblandade och då sa vi, vi försöker att träffa de fönstret, sa han till Sky.

– Det fanns ingen möjlighet att skjuta upp loppet till måndagen (i dag).

Förhållandena blev inte bättre, loppet flaggades av och det delades ut halva poäng. Nu skiljer det tre poäng mellan Hamilton och Verstappen i toppen av VM.  Här hittar du VM-tabellen.

Och nu reser F1 vidare till Nederländerna där Zandvoort gör comeback nästa helg. Jag hoppas verkligen på bättre förhållanden då.

 

Första segern för Joel Granfors i brittiska Formel 4

Joel Granfors
Joel Granfors (Jakob Ebrey Photography)

 
Joel Granfors har tagit karriärens första internationella seger. Han tog den i brittiska Forrmel 4 på Thruxton. 16-åringen halverade den här helgen avståndet till mästerskapstoppen.

Den  första segern kom i det andra av helgens tre race, där omvänd startordning tillämpades. Granfors därför inledde på tionde plats – men lade snabbt grunden för en offensiv framstormning.

– Så otroligt skönt, säger Joel Granfors som även satte ett nytt banrekord under helgen.

– Där satt den! Det var ett intensivt race, och vi hade inte det bästa utgångsläget från ruta tio, men vi visste att farten fanns där. Jag gjorde ett bra förstavarv och sedan lyckades jag ta mig fram hela vägen till täten. Vi har jobbat så hårt för det här, så det betyder verkligen massor.

Han var sjua, etta och trea i helgens tre lopp och är nu fyra i mäsetrskapet, 32 poäng bakom ledande Matthew Rees (GBR) efter 6 av 10 deltävlingar.

Det brittiska Formel 4-mästerskapet fortsätter närmast på Croft-banan utanför Newcastle den 17-19 september.

 

 

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB