Startsida / Inlägg

Marcus Ericsson: Är i toppen för att stanna

av Anna Andersson

Marcus Ericsson håller en femteplats i IndyCar.
Men han är inte nöjd.
– Jag är i topp fem för att stanna. Nu är fokuserar jag på att ta poäng och jag vill uppåt.

Marcus Ericsson

När IndyCar startar om med en premiär i Nashville återstår sex lopp, en oval, två stadslopp och tre traditionella racerbanor. Ericsson, som tog sin första seger tidigare i sommar, kommer till omstarten med en bra känsla och förhoppningar om att avancera.
– Jag vill maxa varje race och ta de tre första loppen i augusti först. Därefter titta mer skarpt på mästerskapet i september. Det är många poäng kvar att slåss om, säger han till Sportbladet.
– En seger ger 50 poäng och du får poäng för att leda ett varv. Maxar du en helg är det 54 poäng. Är det någon som har två problemrace och nollar kan det hända mycket i sammandraget. Det gäller att vara topp tio varje helg och lägga in några segrar. Det ger bra betalt.

Marcus Ericsson jagar pallplats

Han är lite mindre än 100 poäng bakom teamkompisen och ledaren Alex Palou. Han har 35 upp till Josef Newgarden på plats fyra. Å andra sidan var Newgarden extremt stark under fjolårets avslutning och nära att hota Scott Dixon i kampen om titeln.
På tredjeplats återfinns den regerande mästaren och teamkompisen Scott Dixon.
– Här är man mer ett team inom teamet än i Formel 1. Det är stor konkurrens och teamägaren Chip säger alltid att vi får tävla mot varandra så länge vi inte kör i hop. Det är inget snack om stallorder.

Nu väntar stadsbanan Big Machine Music Grand Prix. Tävlingen debuterar i kalendern och avgörs på gatorna i centrala Nashville. Bansträckningen går över Korean Veterans Memorial Bridge och runt Nissan Stadium som är hemmaplan för Tennessee Titans i NFL.
– Det ska bli jättekul att komma till en bana som är ny i IndyCar och där inte mina konkurrenter reda kört 15-20 gånger, minst. Nu börjar alla på noll. När jag har kört banan i simulatorn känns det som om den är teknisk, hoppig och svår.

Positiv trend

Ericsson har haft en starkt uppåtgående trend. Han hade en tung inledning av säsongen, men sedan teamet gjort ett par ändringar i depåpersonalen har han förbättrat sina resultat och när han också kvalat bra har han varit med i kampen om segrar.
– Jag har alltid trott att ovaler varit min styrka och trodde att de första stora resultaten skulle komma där. Så är det inte. Tar man bort ovalracen är jag näst bäst i hela fältet, säger han.
– Nu känner jag mig stark och det gäller det att fortsätta på den inslagna vägen. Jag är inte nöjd med att bara vara med i toppen. Jag vill vinna.

Alla tider till helgens tävling i Nashville och en intervju med Felix Rosenqvist hittar du här.

En kalender äver hur säsongen avslutas finns här. 

Gårdagens blogg ägnades åt Valentino Rossi och lite F1-snack.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB