Startsida / Inlägg

Max Verstappen bars fram till pole position

av Anna Andersson

När Formel 1 kör i Nederländerna byter världen färg.

Den blir orange och Max Verstappen kör för en seger – och för att kunna avsluta säsongen med sin första VM-titel.

– Det är en fantastik känsla att ta pole här, säger Verstappen.

Lewis Hamilton gav hemmafavoriten en fajt. Det handlade till slut om 38 tusendelars marginal mellan Verstappen och Hamilton och för sjätte gången i år står de två som etta och tvåa.

– Detta är givetvis den bästa startpositionen, säger Max Verstappen.

–  Vi vet att det är svårt att köra om här och men banan sliter hårt på däcken så det kommer inte att bli enkelt.

Även Lewis Hamilton påpekar att det kommer att bli svårt att köra om under loppet, men att det kommer att bli en väldigt väldigt intressant start av morgondagenns race.

– Det är svårt att  köra om här och det kommer att handla mycket strategi, erkänner Hamilton och hans teammchef Toto Wolff är inne på samma spår.

– Vi har Lewis som tvåa och Valtteri som trea. Då kan vi  använda oss av strategin och det ger oss en bra grund att sstå på, säger Wolff till Servus TV.

– Vi känner dock en liten osäkerhet kring våra motorer och hoppas att vi  kan ta båda bilarna i  mål.

Valtteri Bottas  slutade trea i  kvalet och Pierre  Gasly, Alpha Tauri fyra. Det blir  spännande att se om fransmannen kan ta ytterligare en pallplats.

Notera att Mercedes båda förare körde sina första försök på begagnade röda däck och eftersom de inte satte någon tid med de nya röda däcken är det de begagnade däcken de måste starta racet på. Max Verstappen startar däremot morgondagen på nya däck.

Här hittar du kvalresultatet.

Snabba nyheter när Formel 1 kör i Nederländerna

Sergio Perez försvann i den första kvalomgångeneftersom han helt enkelt inte hann med något sista försök. Det var för mycket trafik på banan och enligt Perez var det också för mycket bränsle i bilen.

Oavsett vad orsaken var är det  klantigt av Red Bull att skicka ut honom så sent att han inte hinner med. Att det är trångt på Zandvoort är ingen nyhet.

– Det är frustrerande, beklagar sig Christian Horner för Sky.

Detta är ett misstag som kan kosta Red Bull många miljoner. Kampen om det ekonomiskt så viktiga märkes-VM är oerhört jämnt i år och där behövs det hela tiden två bilar som tar poäng. Det skiljer sju poäng mellan Mercedes och Red Bull, till de regerande mästarnas fördel, och det är tio lopp kvar av säsongen. I det läget är det detaljerna som avgör och en kvalmiss blir väldigt dyrbar. VM-sammanställningen har du här. Både för förare och konstruktörer.

Formel 1 kör i Nederländerna
Robert Kubica på Zandvoort (TT)

Robert Kubica ersätter Kimi Räikkönen hos Alfa Romeo den här helgen. Kimi Räikkönen har testats positivt för COVID-19. Räikkönen har inga symptom och det finns inga besked om huruvida om han kan tävla i Italien nästa helg. Kubica körde in på en 18:e plats efter bara ett träningspass på Zandvoort. Han fick rejält med stryk av Antonio Giovanazzi, men det var kanske inte så konstigt med tanke på förberedelserna.
Vill du ha koll på guiden inför helgen hittar du den här.

Noterade du också de små orange bengalerna som tändes på läktaren under kvalet? Ett par förare har besvärat sig och anser att det är för förfarligt eftersom röken försämrar sikten. Mer läser du här.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB