Startsida / Inlägg

Köp Kimis klassiska McLaren!

av Anna Andersson

Är du ett fan av Kimi Räikkönen?

Nu kan du köpa hans klassiska McLaren från 2002 – för 20 miljoner kronor.

Kimi Räikkönen  i Australien 2002 (TT)

Det är det brittiska auktionshuset RM Sothesbys som auktionerar ut bilen i St Moritz, Schweiz. Auktionen startar i dag och priset väntas alltså stiga till 2 miljoner Euro.

Bilen är en McLaren med karossnummer MP4-17A-06, designades av Adrian Newey, Mike Coughlan, Neil Oatley och Peter Prodromou. Den har en V10- motor från Mercedes (3 liter 845 hästkrafter).

Enligt auktionsfirman tävlade bilen i Formel 1 vid sju tillfällen 2002 och den debuterade i Europas GP på Nürburgring i juni samma år. Räikkönen kvalade in som sexa och tog en tredjeplats efter de båda Ferraribilarna med Michael Schumacher och Rubens Barrichello.

20 miljoner för Kimis McLaren från 2002

I Frankrikes GP körde Kimi Räikkönen hem en andraplats medan kollegan David Coulthard slutade trea, vilket var McLarens bästa resultat under den säsongen. Där var Kimi Räikkönen i ledningen, men snurrade av sedan det varit olja på banan och den blivande världsmästaren Michael Schumacher vann det loppet.

Kimi Räikkönen jagar en Williams med J-P Montoya i Australien år 2003 (TT)

Bilen användes även under inledningen av 2003, då den uppdaterades till en ny specifikation. Totalt körde den 12 lopp och tog en seger i Australien GP 2003 med David Coulthard då Kimi Räikkönen slutade trea. Här kan du kika på bilen, en McLaren från 2002.

 

Snabba nyheter – Formel 1

Aston Martin har presenterat sina förare för 2022. Det blir återigen Lance Stroll och Sebastian Vettel. Det betyder att det bara finns en enda förarplats kvar på gridden till 2022, hos Alfa Romeo. Då är frågan om Ferrari fortfarande har någonting att säga till om eller om det är en plats som kan gå någon annanstans?

Det hetaste ryktet just nu är Alpines kines Guanyu Zhou. 22-åringen har kört tre säsonger i Formel  2, visat en uppåtgående trend och är nu med i  kampen om titeln. Dessutom har han ett mycket starkt ekonomiskt stöd. Här är läget på förarmarknaden.

Min gissning är att relationen mellan Ferrari och Alfa Romeo inte är lika tajt längre och med Bottas i en av bilarna finns säkerligen ett intresse från Mercedes att sälja en motor dit framöver  –  men då måste de dock släppa ett annat team.

Williams? Vi har en Red Bullförare där nästa år (Alex Albon) och Red Bull tar över Hondas motor, dessutom är Volkswagen möjligen på väg in som motorleverantör i F1 framöver och kan mycket väl  bli en partner till Red Bull. Det får mig att tänka på Jost Capito. Numera är tysken teamchef hos Williams, tidigare förde han Volkswagen till stora framgångar i WRC. Kan den ekvationen gå i hop?

Det är spekulationer, från min sida, vad tror ni?

I veckan hade dokumentärenom Michael Schumacher premiär på Netflix. Mer om den filmen läser du här.  Här ser du ett inslag från TV 4 där jag pratar om dokumentären.

Här kan du också läsa veckans motorlista och om bröderna Hansens unika beslut. Någon som kan tänka sig den inställningen i Formel 1?

IndyCar på Laguna Seca

Två lopp återstår av årets säsong i IndyCar. Marcus Ericsson ligger kvar på plats fem, men har nog tappat alla möjligheter till en titel.

– 75 poäng är svårt att ta in på två race. För min del gäller det att fokusera på två tävlingar. Jag vill gärna ta ännu en seger i år och eftersom jag utökade gapet till sjätteplatsen känns det som om femteplatsen är säkrad. Nu kan jag gå in med en offensiv inställning, säger han.

Banan, Laguna Seca, fanns inte med på kalendern i fjol, men är en klassiker inom amerikansk racing.

– Laguna Seca klassisk bana, rolig att köra med många kuperade kurvor. Sedan är den klassiska korkskruven väldigt rolig att köra. Vi har tävlat där, vi har testat där och jag kan banan bra, jag är även övertygad om att bilen kommer att  fungera bra, säger Ericsson.

– Jag siktar på att gå för segern. Det är planen.

Även Felix Rosenqvist är positiv. Han hade en  bra helg i Portland, där han kvalade in som fyra och slutade på  plats sex.

– Vi har en helt annan fart nu och det skulle vara väldigt, väldigt bra att se fortsatta tecken på det inför vinteruppehållet.

– Jag gillar verkligen banan och det finns en del ställen som kräver att man som förare tänker till  rejält. Jag saknade den i fjol och ser fram emot att komma tillbaka i helgen.

TIDSSCHEMA
NTT INDYCAR SERIES | Rd. 15

Firestone Grand Prix of Monterey
Laguna Seca (USA)

Alla angivelser avser svensk tid

Fredag 17 september
Fri träning 1: 23.30-00.15

Lördag 18 september
Fri träning 2: 19.45-20.30
Kval: 23.05-00.20

Söndag 19 september
Warm-up: 18.00-18.30
Race (95 varv): 21.30

TV (LIVE): V Sport Motor och Viaplay

Även IndyLights med Rasmus  Lindh och Linus Lundqvist tävlar i helgen. Mer info finns här.

 
 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB