Startsida / Inlägg

Svenska tjejer tävlar för en plats hos Ferrari

av Anna Andersson

Det är 45 år sedan en kvinna tävlare i Formel 1. FIA Girls on Track Rising Stars ska ge unga tjejer chansen att köra till sig en plats hos Ferrari.
Fyra av dem är svenskor.
– Det skulle betyda extremt mycket för min karriär om jag lyckas, säger Milla Sjöstrand, 13.

FIA Girls on Track Rising Stars
Siri Hökfelt, 15, Emma Wigroth, 16, Milla Sjöstrand, 13 och Alexia Danielsson, 12 får hjälp av Mikaela Åhlin-Kottulinsky (Elli Aspeqvist).

För andra året i rad har hon blivit inbjuden till FIA Girls on Track Rising Stars. I år nominerades fler än 70 tjejer mellan 12 och 16 år, 28 av dem har en plats till uttagningstävlingarna i Frankrike i mitten av oktober. 14 tjejerna tävlar i juniorgruppen 12-13 år och lika många i seniorgruppen. Från Sverige ansluter fyra tjejer, två i varje grupp. Det är fler än vad någon annan nation i världen har lyckats få med.
– Vi är väldigt stolta över att skicka fyra tjejer som representerar Sverige och nästa generations förare i en mansdominerad sport. Det är stort för svensk racing och öppnar både kontaktnät och möjligheter för dessa talangfulla förare, säger Sveriges assisterande förbundskapten Elli Aspeqvist.

Fyra svenskor till FIA Girls on Track Rising Stars

Bland de svenska tjejerna märks 12-åriga Alexia Danielsson som tidigare i år blev den yngsta svenska föraren att ta formelbilslicens och Milla Sjöstrand 13, som var med i FIA:s satsning redan förra året men då åkte ut i den första omgången, precis som alla andra förare under 14 år.

I år har formatet förändrats och det finns två klasser, i båda klasserna avancerar de åtta bästa förarna vidare till den tredje dagens uttagningar och därefter minskas antalet successivt innan det till slut delas ut två pris, ett för den yngre kategorin tjejer och ett för den äldre.
– Varje förare drömmer om Formel 1, det gör jag med och sedan får vi se hur långt det räcker, säger Milla Sjöstrand.
– Jag känner att jag har utvecklats mycket under det senaste året och jag har tagit nästa steg på trappan både när det gäller körningen, min fysiska träning och även utvecklat mitt språk. Det är flera bitar som är väldigt viktiga inom den här sporten, inte bara det du presterar på banan utan också hur du hanterar saker runtomkring och hur du samarbetar med teamet.

Priset: En plats hos Ferrari

I var och en av de två kategorierna finns ett mycket värdefullt pris – en plats i F1-teamet Ferraris juniorprogram, Ferrari Driving Academy samt stöd till en internationell säsong i karting eller Formel 4. I fjol blev belgiskan Maya Weug första tjej att ta en plats i FDA.

– Även om det inte finns något hinder för tjejer att vara med inom racingen så är vi väl medvetna om att det är svårare för tjejer att avancera genom klasserna, säger Ferraris teamchef Mattia Binotto i ett uttalande.
– Vem vet, kanske kan vi återigen få se en kvinna tävla i VM i Formel 1, det har inte hänt sedan 1976.

Alexia Danielsson (PRIVAT)

Annas Motor – veckans snackisar 1 oktober 2021

Pole position
F1 2021
Kampen mellan Max Verstappen och Lewis Hamilton är fantastisk. Rysslands GP brukar vara en sömning historia, men denna gång stod regnet för flera överraskningar. Hamilton och Mercedes gjorde rätt däcksval och han tog sin 100:e GP-seger, men Verstappen tog en ny motor avancerade från sista till andra plats. Nu skiljer det två (!) poäng och sju lopp återstår.

2) FIA Girls on Track Rising Stars

Fyra svenska tjejer är uttagna till FIA:s satsning Girls on Track. Därmed har Sverige fler deltagare än någon annan nation.

3) Fredrik Lindgren
Svensken jagar en tredjeplats i VM i speedway när säsongen nu avslutas i Polen.

4) Alex Palou
Spanjoren tävlar för Chip Ganassi Racing och vann IndyCar, framförallt var han den förste teamkollegan på väldigt många år att besegra Scott Dixon. Här kan du läsa mer om IndyCar.

5) Qatar

F1 gästar landet den 21 november. Nu är årets program färdigt. Kontraktet mellan F1 och Qatar gäller 2021, därefter från 2023 och tio år framöver. Det handlar om ett race under kvällstid, i strålkastarljus.

6) Robert Dahlgren
I helgen kan han bli en av fyra förare som vunnit fler än två titlar i STCC. Han behöver ta en poäng till.

7) Oliver Solberg
Den svenska rallytalangen har fyllt 20 år och kör WRC2 i Finland med den nye kartläsaren Craig Drew. Ryktet som säger att han delar en WRC-bil med Dani Sordo hos Hyundai 2022 blir allt hetare.

8) Termas de Rio Hondo
2020 och 2021 ställdes VM-deltävlingen i Argentina in. Nu har motoGP ett nytt kontrakt med Termas de Rio Hondo och ska tävla där mellan 2022 och 2025.

9) Felix Rosenqvist
Efter en tung säsong i USA kommer han till Sverige. Han är gästförare i finalen av Porsche Carrera Cup Scandinavia den här helgen. Han kör en specialdesignad ”art car”, designad av F1-föraren Stefan ”Lill-Lövis” Johansson.

10) Pontus Aspgren
Han avbröt SM-semifinalen i speedway på grund av en handskada, men Smedernas nyckelförare räknar med att vara tillbaka när SM-finalerna avgörs tisdag och onsdag.

Motorstopp

Dean Berta Viñales
15-åringen omkom i samband med en tävling i Supersport 300 i Jerez och det är den tredje tonåringen som omkommer i samband med en roadracingtävling i år och sporten letar efter alternativ för att förbättra säkerheten.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB