Startsida / Inlägg

Starka reaktioner efter klädkod inom Formel 1

av Anna Andersson

We race as one – det är Formel 1:s upprop mot rasism och för jämlikhet.
Nu ifrågasätts den satsningen.
I december debuterar Formel 1 i Saudiarabien och en sträng klädkod har startat häftiga diskussioner på sociala medier.

Formel 1 i Saudiarabien
Hamilton i Bahrain år 2016 (TT)

Den 5 december kör Formel 1 i Saudiarabien för första gången någonsin och enligt arrangören kommer F1-team och förare att kunna mötas av fullsatta läktare sedan pandemirestriktionerna i landet nu har lättats.
Men tävlingen är mycket omdiskuterad, bland annat eftersom situationen för mänskliga rättigheter i Saudiarabien har varit föremål för en omfattande internationell kritik. Formel 1 har varit tydliga med sitt inkluderande budskap ”We race as one”, men i Saudiarabien är situationen en annan.

Klädkod inför Formel 1 i Saudiarabien

Under veckan släpptes en lista på vilka klädesplagg som är godkända i samband med tävlingshelgen i Jeddah och där är det tydliga begränsningar i hur besökare och teampersonal för både Formel 1 och supportserierna får lov att klä sig. Det har bland annat spanska Marca skrivit om.

Förbuden har skapat starkas reaktioner, framförallt i sociala medier.

Eller detta:

 

När Formel i kör i Saudiarabien ställs det krav på hur medarbetarna ska klä sig. Det finns tydliga bilder på vilka kläder kvinnor får bära och vilka de inte får bära. Det är förbjudet för tjejer att ha på sig tunna kläder där huden skymtar genom tyget, de får inte sminka sig kraftigt, inte bära shorts, korta kjolar, jeans med hål i som kan visa huden på låren och inte heller någon bikini. Det är även förbud mot tajta kläder, djupa urringningar samt bara axlar.
Män får inte heller bära linne, vara barbröstade, ha shorts, trasiga eller tajta jeans. Istället är det heltäckande klädsel som gäller under tävlingshelgen.

Kritiskt inlägg raderat

Klädkoden har inte kommenterats av något av teamen i Formel 1, men av andra deltagare. Fransmannen Culliaume Capietto, team manager för Prema Racing som tävlar i supportserierna till Formel 1, reagerade med ett humoristiskt, men även kritiskt meddelande.

Han twittrade:

”Today we received the ”dress code” for Jeddah grand prix… if I understand well as a man I cannot wear short pants, so I will buy some kilts as not allowed only for women.”

”I dag fick vi en klädkod till Jeddah Grand Prix…om jag förstår det hela rätt får jag som man inte bära shorts, men jag kan köpa ett par kiltar. Det är bara förbjudet för kvinnor.”

Det inlägget är nu raderat.

USA GP – raceweek igen

Sex tävlingshelger återstår av årets säsong i Formel 1 och det skiljer sex poäng mellan Max Verstappen, Red Bull och Lewis Hamilton, Mercedes. Det är nästintill ingenting. Vill du läsa om Pirellis däckval och helgens tider gör du det här.

Här kan du också läsa om varför Formel 1 kan stoppa talangfulle Colton Herta från F1 2022.

Här kan du se alla kvarvarande deltävlingar och mitt tips kring avgörandet.

I morgon återkommer jag med en guide inför helgens race – och det senaste snacket.

Vi hörs.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB