Startsida / Inlägg

Red Bull snabbast i Mercedes land

av Anna Andersson

CoTA i Austin har varit Mercedes land.
Fram till i år.
2021 har Max Verstappen pole position före Lewis Hamilton.

Max Verstappen pole position
Max Verstappen i pole position (TT)

För första gången sedan 2014 står det inte en Mercedes i pole position på Circuit of The Americas (CoTA). Istället är det VM-ledaren Max Verstappen som har pole position i USA:s GP. Red Bulls förare avgjorde kvalet till USA:s GP i den sista sektorn.
– Mitt första varv i Q3 var inte helt perfekt och även det sista försöket startade lite tveksamt. Jag var inte helt säker på om jag skulle lyckas slå min eller Lewis tid efter den starten, säger Max Verstappen efter sin första pole position i USA.

Verstappen med pole position

VM-tvåan Lewis Hamilton startar USA:s GP från andra startposition och bakom honom delar Sergio Perez, Red Bull och Charles Leclerc, Ferrari andra startled.
– Jag tror att detta är precis detta som folk gillar. Jag hoppas på en riktigt bra start där vi sedan kan jobba ihop som team och få ett så bra resultat som möjligt, säger Verstappen.
Även Lewis Hamilton var rätt nöjd med sitt kvalresultat, trots att han inte tog pole postion.
– Jag tror att vi fick ut allt vi kunde i dag, de var otroligt snabba här, säger britten efter kvalet.
– Mitt mål är att vinna racet.

Mercedes har tidigare haft ett stort övertag i just USA tidigare år. Hamilton har fem segrar på banan och teamet har vunnit fyra av de fem senaste loppen i Texas. Nu är det en oerhört jämnt kamp om VM-titeln där Verstappen har sex poängs försprång när sex lopp återstår och kampen blev tydlig redan under fredagens träningar när Verstappen visade fingret för Hamilton.

Visade Hamilton fingret

Det blir spännande att se hur starten utvecklar sig, in mot den tajta första kurvan och hur de två VM-kombatanterna hanterar den pressade situationen.

Kampen mellan Red Bull och Mercedes är otroligt intensiv, men det är också den fajt som pågår om tredjeplatsen i mästerskapet, den mellan McLaren och Ferrari. Ferraris förare var knappt före McLarens förare under kvällens kval, men hur kommer det att se ut i racet?

Av förarna som startar i topp tio är det enbart Carlos Sainz, Ferrari och Yuki Tsunoda, AlphaTauri, som startar på soft, övriga förare startar på medium.

Ricciardos dröm – och helgens bestraffningar

Kimi Räikkönen avslutade sitt sista F1-kval i USA redan i Q1, där han ”bara” slog de båda bilarna från Haas. USA är för övrigt platsen för hans senaste seger i Formel 1. Det var år 2018 då han tävlade för Ferrari.

Det har skett endel förändringar i startuppställningen, samtliga på grund av motorbyten. Det betyder att Sebastian Vettel, Aston Martin, Fernando Alonso, Alpine och George Russell, Williams har de tre sista startpositionerna. Alonso satte ingen riktig tid i Q2 utan försökte dra kollegan Esteban Ocon till Q3. Det lyckades inte. Russell fick sin tid i Q2 struken på grund av att han var över banbegränsningen (tracklimits).

Även Valtteri Bottas har bytt en komponent i motorn. Det gör att han flyttas tillbaka fem platser i starten av loppet. Mercedes har under hösten haft stora problem med tillförlitligheten. Kan det ställa till problem när säsongen nu ska avgöras?

Här ser du startuppställningen.

En kul anekdot från dagen kommer här. Daniel Ricciardo och han drömbil:

Vill du ha en guide till helgens lopp finnns den här.

Här kan du läsa mer om Pirelis däckstrategi.  Missa inte racestart, det är dags för USA:s GP klockan 21.00 söndag kväll.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB