Startsida / Inlägg

Verstappen tog segern – och utökar ledningen

av Anna Andersson

Lewis Hamilton gav allt.
Men det räckte inte.
Max Verstappen vann i USA:s GP i F1 och utökade ledningen i VM.

i USA:s GP i F1
Verstappen utökar ledningen (TT)

Inför helgen i Austin pratades det återigen om Mercedes och Lewis Hamilton. CoTA är en bana där Mercedes har dominerat sedan hybrideran inleddes år 2014 och där den flerfaldige mästaren Hamilton har vunnit fler gånger än någon annan.
Han var också piggast i starten och körde om Max Verstappen, som startade från pole positon. Det gav honom ledningen, men Red Bull och Verstappen behöll kommandot.
Verstappen var först av VM-kombananterna att gå i depå. Han tog nya däck på varv 11 och var sedan riktigt snabb på banan. Hamilton väntade i ytterligare tre varv innan han gick i depå. När han kom ut på varv 14 hade Verstappen tagit över ledningen i loppet.
Det tidiga depåstoppet var ett smart drag av Red Bull som tog initiativet i racet eftersom Verstappen hade fri bana och sin direkta konkurrent bakom sig – och på exakt samma strategi.

Red Bulls strategi i USA:s GP i F1

Verstappen var även först i depå för det andra depåstoppet, på varv 30, Hamilton följde efter på varv 38. Mercedes gjorde ett fint depåstopp, Hamilton kom ut nästan 9 sekunder efter Verstappen och behövde alltså köra lite mer än en halv sekund per varv för att köra ikapp Verstappen.
På det 42:a av de 56 varven var avståndet mellan dem båda mindre än fem sekunder, två varv senare hade Hamilton kapat ytterligare en sekund. På det 49;e varvet var Hamilton mindre än två sekunder bakom Verstappen.
Det blev en häftig kamp ända in i mål, där Verstappen avgjorde tack vare en riktigt bra första sektor på det sista varvet. Red Bulls förare var 1,3 sekunder före Mercedesen i mål.

i USA:s GP i F1
12 poäng – fem lopp kvar (TT)

– Jag gillar verkligen hur vi valde strategin, det är bra att vara aggressiv ibland, sa Max Verstappen på radion efter loppet.
I sammandraget leder nu Max Verstappen med 12 poäng när fem lopp återstår av årets säsong.
– Det var ett otroligt tufft race, jag gjorde en bra start, säger Lewis Hamilton som fick bonuspoängen för det snabbaste varvet.
– Men de var bättre den här helgen och vi räckte inte till
Hela VM-tabellen finns här.

Håller du med Verstappen i hans snabba analys?

Snabba nyheter från USA

Sergio Perez körde in som trea, han var helt slut efteråt eftersom hans flaska slutade fungera under inledningen av loppet och han inte kunde få någon dryck i sig under resten av racet. Även Charles Leclerc, Ferrari, ska ha beröm för sin fjärdeplats i loppet. Den var viktig i kampen om plats tre i märkes-VM. Det skiljer nu fyra poäng mellan McLaren som är trea i VM och Ferrari som är fyra. Här är hela resultatlistan.

Kimi Räikkönen var på väg mot poäng i sitt sista lopp i Austin, men två varv från mål tappade han kontrollen över bilen och snurrade av i kurva sex. Även om han kunde rädda bilen och ta den upp på banan igen tappade han ett par placeringar och en VM-poäng. Den tog Sebastian Vettel.
Hela resultatlistan till USA:s GP har du här.

Det var 400 000 människor i Austin under tävlingshelgen. En helt makalös siffra år 2021 och en siffra som, vad jag vet, ingen annan arrangör kommer upp till ett vanligt år heller. F1 har verkligen tagit en plats i USA.

Det är nu fem lopp kvar av årets VM och mästerskapet fortsätter i Mexiko om två veckor. Det är en bana som brukar passa Red Bull något bättre än Mercedes eftersom den ligger på väldigt hög höjd.
Mitt tips inför avgörandet, samt datum och tider för de race som återstår, hittar du här.

Tack för att du läser!

Mer snack efter racet  kommer under morgondagen! Välkommen tillbaka

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB