Startsida / Inlägg

Max Verstappen vinner VM i Formel 1

av Anna Andersson

Utmanaren Max Verstappen vinner VM i Formel 1.
I alla fall om statistiken får tala.

Max Verstappen vinner VM i Formel 1
Vem vinner VM? (TT)

Det återstår sex lopp av VM i Formel 1 och det skiljer sex poäng mellan ledaren Max Verstappen och tvåan, den flerfaldige världsmästaren Lewis Hamilton. Mästerskapet har nu kommit till Austin, USA, en bana där Mercedes har vunnit fyra av de fem senaste åren och Lewis Hamilton har tagit fem segrar.
– Det är viktigt att vinna varje lopp. Eller i alla fall maximera vårt resultat på något sätt. Det är vårt mål de kommande sex tävlingshelgerna, men det blir oerhört svårt, säger Lewis Hamilton när han möter media inför USA:s GP.

Statistiken: Max Verstappen vinner VM i Formel 1

Austin och Texas är Mercedes land – men därefter väntar Mexiko en deltävling som avgörs på hög höjd. Där har Red Bull och Max Verstappen bättre förutsättningar.
– Det finns tillfällen och banor där de kan slå oss. Samtidigt vill jag inte utgå ifrån att vi inte är starka i Mexiko, även om de är otroligt starka i just där, säger Hamilton.

Max verstapen vinner VM i Formel 1
Bottas seger viktig för Hamilton (TT)

I samband med Turkliets GP för två veckor sedan bytte mästerskapet ledare för den fjärde gången på sex deltävlingar. Ingen förare har haft  ledningen med mer än åtta poäng under de sju senaste deltävlignarna. VM i Formel 1 2021 är jämnare än på mycket länge, och för ovanlighetens skull är det två olika team är i en tajt kamp om titeln.
Den situationen har sporten inte varit i sedan det nya motorreglementet infördes år 2014.
– Vi får vänta och se hur starka Mercedes är här, jag hoppas att vi kan konkurrera med dem. Men det är alltid den stora frågan, säger Max Verstappen under presskonferensen inför USA:s GP.
– Självklart vill jag behålla ledningen i VM. Vi har varit nära ett bra resultat här några gånger, det är dags att göra det till en seger.

”Vi ligger på gränsen”

En titt i statistiken för de tio senaste åren visar att den förare som lett VM efter 16 deltävlingar också har lyckats vinna titeln. Senast den förare som ledde VM efter just 16 lopp missade titeln var år 2010.  Då ledde Mark Webber VM med 14 poäng, men hans kollega hos Red Bull, Sebastian Vettel vann mästerskapet.
Därefter har situationen varit en annan – och i år ligger alla stall på gränsen av vad de klarar av. Det kommer inga fler nyheter till bilarna eftersom utvecklingen är fokuserad det nya reglemente som införs 2022 och det är sex tävlingshelger kvar innan säsongen är över.
– Vi ligger på gränsen. Det finns inget mer att göra, säger Verstappen.
– Allt är redan maximerat.
2021 ska Formel 1 avgöras med en tajt fajt på banan.

Max Verstappen vinner VM i Formel 1
Sex poäng skiljer när sex lopp återstår (TT)

Den förare som leder VM efter 16 lopp – vinner VM

2020: Lewis Hamilton (127 poäng före Valtteri Bottas)
2019: Lewis Hamilton (73 poäng före Valtteri Bottas)
2018: Lewis Hamilton (50 poäng före Sebastian Vettel)
2017: Lewis Hamilton (59 poäng före Sebastian Vettel)
2016: Nico Rosberg (23 poäng före Lewis Hamilton)
2015: Lewis Hamilton (76 poäng före Sebastian Vettel)
2014: Lewis Hamilton (17 poäng före Nico Rosberg)
2013: Sebastian Vettel (115 poäng före Fernando Alonso)
2012: Sebastian Vettel (6 poäng före Fernando Alonso)
2011: Sebastian Vettel (127 poäng före Jenson Button)

Fotot: 2010 ledde Mark Webber VM efter 16 lopp. Hans kollega Sebastian Vettel var trea på samma poäng som tvåan Fernando Alonso, men lyckades ändå vinna titlen.

Snabba nyheter

Sebastian Vettel byter motor i helgen och bestraffas i starten av USA:s GP. Även Valtteri Bottas byter en komponent i sin power unit och flyttas tillbaka fem platser i starten. Bottas har nu gjort tre byten på fyra lopp. Bottas var snabbast på träning 1. Här är resultat från träning 1.

Under den andra var Sergio Perez, Red Bull snabbast. Här är resultatet.

Notera att Verstappen inte körde något snabbt varv på soft. Ser vi till tiderna på de längre simuleringarna känns det som om det kan bli en tajt fajt mellan Mercedes och Red Bull, samt mellan Ferrari och McLaren. Kvaldags kl 23.00 i  morgon lördag.

Det har pratats mycket om att Andretti ska ta över det team som nu kör under namnet Alfa Romeo, men än har ingenting hänt. I onsdags twittrade Andretti Autosport att de väntade på roliga nyheter. Det visade sig handla om en ny sponsor för deras team i Formel E.

Den förre F1-gurun Bernie Ecclestone pratar gärna med Roger Benoit på Blick, men Ecclestone tror inte på Andretti Autosport i F1.

– Jag tror inte på en F1-deal med Andretti. Schweiz är inte direkt en perfekt ort för utländska stall, även om det finns fantastiska förutsättningar med en bra fabrik och  en bra vindtunnel. Av personliga skäl passar det fram famförallt inte de viktiga britterna. De trivs inte utan sina fish & chips.

Ecclestone bor själv sedan 35 år i Gstaad.

Letar du efter en guide tilll USA:s G? Här hittar du statistik från tidigare år.

Här hittar du tracklimits för helgen:

Här hittar du Pirellis däckval och alla tider som gäller i helgen. Det är både kval och race kvällstid.

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB