Startsida / Inlägg

Nico Rosberg: Där spolade jag ner en miljard i avloppet

av Anna Andersson

Han körde över mållinjen som världsmästare. Ett par sekunder senare bestämde sig Nico Rosberg för att avsluta karriären.
Han pallade inte mer.
– Där spolade jag ner en miljard kronor i avloppet, men ”shit happens”, säger F1-mästaren från 2016.

Nico Rosberg
Nico Rosberg firar sin VM-titel i Formel 1 (TT)

Det var den 27 november 2016. Lewis Hamilton körde hem segern i Abu Dhabis GP, men det var Nico Rosberg som vann VM-titeln. I samma material slog han Lewis Hamilton och vann VM-titeln.
Han är den enda föraren som lyckats besegra Hamilton i kampen om VM-titeln sedan år 2014. Fem dagar senare lade han av.

Endast 31 år gammal.
– Två meter efter det att jag kört över mållinjen i Abu Dhabi. Om du frågar mig när jag bestämde mig för att sluta? Det var där, i det ögonblicket, berättar Rosberg för Squaremile.

Nico Rosberg
Nico Rosberg 2021 (TT)

Nico Rosberg om målet – och uppoffringen

Han hade uppnått det han hade drömt om. Nått sitt mål och han var helt slut.
Helt tömd på energi.
– Jag gav allt jag hade. Frågan var om jag ville fortsätta att prestera på den nivån och leva ett så intensivt liv när jag hade uppnått min dröm om att bli världsmästare. Det kändes som det perfekta tillfället att ta ett kliv åt sidan och starta ett nytt liv med andra fördelar.
Han hade ett kontrakt med Mercedes, men inga pengar i världen kunde få honom att fortsätta göra de uppoffringar som han hade gjort för att klara av att slå Hamilton.

För han visste precis vad det kostade och att det var det som avgjorde titelkampen,

– VM avgjordes på Suzuka. Jag tog pole position med två hundradelar. Lewis hade den snabbaste tiden, men jag kom efter honom och slog honom med minsta möjliga marginal. Två hundradelar. Skillnaden låg i benmuskler som jag tappade när jag slutade cykla den sommaren, förklarar Rosberg.

Där avgjordes VM 2016

Han berättar hur han gjorde allt, in i minsta detalj,  för att vinna. Hur han sparade in 80 g på att ha en svart hjälm, tio gram på att ha ankelsockor istället för knästrumpor, hur han förändrade sina handskar och arbetade med en idrottspsykolog för att nå sitt mål.
– Ett kilo är lika mycket som tre hundradelar, så jag tittade efter minsta lilla detalj som kunde förbättra min prestation. Ge mig en liten fördel. Jag var väldigt tunn och kunde inte gå ner mer i vikt, men jag hade kvar de där benmusklerna, säger Rosberg.

– Det tog mig två månader att tappa dem och det var tillräckligt mycket för att ge mig pole position på Suzuka. Jag tror att Lewis störde sig på att jag tog pole där och han tappade fokus, missade starten och föll ner till plats åtta. Han slutade trea i racet, det var en enkel seger för mig och den gav mig ledningen i mästerskapet. Den avgjorde kampen om VM-titeln.

Det är värt att läsa hela artikeln. I dag arbetar Nico Rosberg bland annat som F1-expert för en TV-kanal och han har ett eget team i Extreme E ( där Johan Kristoffersson tävlar).

Han är en av få förare som slagit två av tidernas bästa förare i samma material, Michael Schuamcher i Mercedes och därefter Schumachers ersättare, Lewis Hamilton.

Vill du läsa om helgens race? Här är guiden.

Här hittar du däckval och tider.

Snabba nyheter från IndyCar

Dansken Christian Lundgaard är klar för IndyCar och RLL nästa år. Han har kört i Formel 2 och varit juniorförare hos Renault/Alpine, men det är ett samarbete som inte har gett det resultat som Lundegaard hade drömt om. Faktum är att Renault/Alpine inte har lyckats producera en förare till Formel 1 sedan 2016.
Nu har F1-teamet kontrakt med Esteban Ocon och Fernando Alonso för nästa år , samtidigt som det har  ytterligare två F2-förare i Guanyu Zhou och Oscar Piastri som båda kämpar om den plats som är kvar i F1 för 2022. Den sista platsen finns nu hos Alfa Romeo, men frågan är om det teamet säljs innan året är slut.

Då kan förutsättningarna förändras igen.

En man för IndyCar? (TT)

Nico Hülkenberg, som tidigare kört F1 för bland annat Williams och Renault, ska testa för IndyCar på måndag kommande vecka. Han ska köra för Arrow McLaren SP. Det är Hulkens första IndyCartest och teamet har redan två förare för nästa år, Felix Rosenqvist och Pat O´Ward.
När vi är inne på Felix har du möjlighet att höra hans tankar om året i en intervju med Indypodden. Där finns också mitt senaste samtal med Marcus Ericsson.

Sedan kan vi berätta att Mika Häkkinen är klar för Race of Champions, han blir kollega till Valtteri Bottas när evenemanget avgörs i Piteå nästa år. De tävlar för Team Finland.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB